Hlavní obsah

Poradíme, jak uchovat jídlo z Vánoc

Foto: Thinkstock

Už víte, jak uchovat všechny dobroty?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salát, řízky, staročeský kuba, husa, chlebíčky… také vám každý rok během svátků přebývá spousta jídla, které se po pár dnech zkazí? Řešení je dát vše do mrazničky. Ale pozor, spoustu potravin může mráz zničit! Víte, které to jsou?

Článek

Dát jen tak do chladna, anebo raději zmrazit? Mnozí sice upřednostňují druhou variantu, ale často tak znehodnotí jídlo rychleji než v chladničce. Například tučné potraviny – a že jich právě v tomto čase nevaříte málo – by do mrazáku neměly přijít vůbec. Může zde dojít ke žluknutí tuků a tím ke znehodnocení celého jídla. A podobných omylů existuje více! Zde je deset nejčastějších chyb, kterých se při skladování potravin lidé dopouštějí.

1. Mráz bakterie nezničí!

Především zapomeňte na to, že chladnička či mrazák pomohou potravinám, které už se začínají kazit. Teploty pod nulou dokážou jen zastavit šíření mikroorganismů, ne je zničit. Proto byste měli začít „zachraňovat“ přebytky jídla včas.

2. Speciální funkce pomohou

Pozor také na množství potravin, které do lednice dáváte. Pokud to přeženete, teplota vnitřního prostoru chladničky i mrazničky se na určitou dobu zvýší, nedojde k jejich ochlazení a hlavně zamrazení, a tak se dál kazí. Aby se něco podobného nestávalo, jsou některé chladničky a mrazničky opatřené funkcí superchlazení a supermrazení. „U funkce superchlazení se teplota snižuje na maximum, co přístroj dokáže, tedy až k jednomu stupni, a po šesti hodinách se vrací k normálu,“ říká Nikola Kopečná z firmy Miele a pokračuje: „U funkce supermrazení pak klesají teploty na minus osmnáct stupňů a méně a k normálu se vrací po třiceti až šedesáti hodinách, opět záleží na značce a modelu.“ Za tuto dobu dojde k dokonalému promražení pokrmů a tím prodloužení jejich životnosti o měsíce.

3. Respektujte fyziku

Pokud nemáte chladničku se systémem, který lépe rozvádí vzduch po vnitřním prostoru, a tak jsou všude stejné teploty, respektujte fyzikální zákony. Tedy že v horní části je vzduch teplejší a ve spodní chladnější. Zcela dolů, nejlépe do takzvané nulové zóny, kde se teploty pohybují kolem bodu mrazu, dávejte syrové maso, ryby a uzeniny a také jogurty a hotová uvařená jídla. Teplota kolem pěti stupňů vyhovuje sýrům, mléku, vařenému masu, zelenině, zákuskům. Nejteplejší místo, kde se teploty pohybují kolem deseti stupňů, je ve dvířkách. Sem přijdou marmelády a hořčice, máslo a nápoje. Ovoce a zelenina patří do oddělených zásuvek, ve kterých je také více stupňů než ve zbytku chladničky.

4. Pozor na velké kusy v mrazáku

Pokud se má jídlo dobře promrazit, je třeba hlídat jeho hmotnost. Problémy mohou nastat už například u kusů masa větších než jeden kilogram.

5. Vzduch do mrazničky nepatří!

Pozor na zmrazování potravin v obyčejných a hlavně poloprázdných krabičkách nebo igelitových sáčcích. V nich může zůstat vzduch, který zamrazování nesvědčí. Potraviny vysušuje, čímž na povrchu vznikají nehezké šedé skvrny, a hlavně způsobuje oxidaci, která dokáže potraviny poškodit.

6. Nezapomeňte na správné označení!

Je to jednoduchá, ale často velmi podceňovaná rada – před uložením do mrazničky potraviny pořádně popište a nezapomeňte připsat datum, kdy je sem ukládáte. Mnozí si myslí, že je přece poznají! Nemusí to být pravidlem. A pokud jsou natolik specifické, že si vzpomenete na druh, určitě vám z hlavy vypadne datum. Nakonec vše raději vyhodíte.

7. Raději nedovařujte

Tušíte, že jste to letos s množstvím jídla přehnali, už ve chvíli, kdy vám bublá třeba polévka nebo omáčka na plotně? Tak ji nedovařujte, nedochucujte a zamrazte jako polotovar! Ideální je zamrazovat pokrmy nedovařené, jen málo solené – dochucení můžete dodělat při rozmrazování – a hlavně bez přídavků zbytečných tuků, jako jsou olej, smetana či sýr. Jak jsme upozorňovali výše, tuky mohou žluknout a celý pokrm zkazit.

8. Vánoce mohou být i v červnu

Zamrazit můžete i vánoční cukroví – zde opět platí naporcovat ho na menší porce a ty postupně vyndávat a konzumovat. Ale pozor, neplatí, abyste si tak „napekli“ i na příští rok. Uchovávat takto sladkosti se doporučuje maximálně půl roku. Takže si budete muset udělat Vánoce v červnu.

9. Chladnička a mraznička vše nezachrání

Svátky jsou obdobím, kdy na stůl přichází exotické ovoce – slavnostní tabule zdobí ananas, mango, samozřejmostí jsou banány či kiwi. Ale co když tady leží už třetí den a nikdo si jich nevšímá? Rozhodně se je nesnažte zachránit v chladničce. Nejenže v ní nedozrají, ale naopak tady mohou zhnědnout nebo změknout.

10. Bramborový salát vyhoďte!

Pamatujte na to, že ne všechny potraviny lze zamrazit. Z těch „aktuálních“ to platí například pro vejce, vařené brambory nebo majonézu. Tedy bramborový salát do mrazničky nepatří!

Pokud vás děsí tolik pravidel, odpusťte si je! Štědrý den neznamená, že by měl být štědrý na jídelním stole. Kouzlo Vánoc je jinde! Ať jsou ty vaše klidné a šťastné!

Reklama

Související témata:

Načítám