Hlavní obsah

Poradna doporučila dítěti odklad školní docházky. Rodiče, co teď?

Foto: Thinkstock

Ne vždy je cesta do první třídy snadná!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že máte šikovné dítě, ze kterého od září bude prvňáček. Pak ale přijde ledová sprcha. Pedagogicko-psychologická poradna vám poradí odklad školy. Musíte poslechnout, nebo ne?

Článek

Emě je šest a půl a chodí do školy. Kdyby ale její rodiče poslechli doporučení psycholožky, byla by teď ještě s mladším bráchou ve školce. „Narodila se v létě a psycholožka doporučovala, aby do školy nechodila. Že tam bude nejmladší a ostatní budou mít náskok. Ema je ale šikovná, uměla už ve školce trochu číst a trochu psát a já nemám důvod, proč ji nechávat další rok ve školce. Takže jsme na doporučení nedali,“ popisuje Emina máma Kateřina.

Zkoumá se zralost

Dítě se už nemůže dočkat, až si na ramena hodí školní brašnu a vyrazí za vzděláním. A pak přijde doporučení odborníků nechat ho ve školce. Jde ale opravdu jen o doporučení, poslední slovo máte vy. „Je to věc rodičů, to oni jsou odpovědni za dítě, jde jen o názor pedagogicko-psychologické poradny,“ říká Václava Masáková, ředitelka pedagogicko-psychologické poradny v Praze.

K zápisu do školy ale musíte s každým dítětem, které oslaví šesté narozeniny do konce letních prázdnin. Někde už zápisy proběhly, jinde budou trvat do poloviny února.

Věk je přitom jen jeden z důvodů, proč odborníci nástup dítěte do školy doporučují o rok odložit. Zkoumá se například, jak je dítě zralé, jestli je připraveno plnit roli školáka, zda se dokáže dostatečně soustředit nebo samostatně plnit zadané úkoly. Zjišťuje se také grafomotorika, tedy připravenost na psaní, a důležitý je i správný sluch budoucího školáka, rozlišování hlásek či vnímání tvarů. Někdy může být stopkou škole i nedostatečně rozvinutá řeč.

Foto: thinkstock

Budoucí prvňáček musí být zralý! Mnoho dovedností se dá otestovatFoto: thinkstock

Využijte rok navíc

Školní zralost není zkoumána u všech dětí plošně. Ale jak se tedy vlastně dozvíte, že vaše dítě není podle odborníků na školu ještě připravené? Na nějakou nesrovnalost vás může upozornit učitelka ve školce, tam jsou také některé děti testovány takzvaným screeningovým vyšetřením, kdy odborníci přijdou za dětmi rovnou do školky, rodiče ale s testováním musí souhlasit. Někteří rodiče potom obdrží nabídku nechat svého potomka prověřit přímo v poradně.

Pokud odborníky vyslyšíte a pro odklad se rozhodnete, musíte řediteli školy, do které byl váš potomek zapsán, dodat jednak posudek z poradny, jednak vyjádření dětského lékaře. Jedině tak bude docházka dítěti odložena.

Odklad rozhodně neznamená žádnou prohru, dítě má celý rok na to, aby vše dohnalo. Některé, ty hodně nezralé, zůstanou ve školce, jiné ale mohou třeba docházet do přípravky, které řada škol zřizuje, a některé pedagogicko-psychologické poradny zase nabízejí rozvíjející kurzy.

Foto: thinkstock

Ty děti, které již trochu čtou, rodiče posílají do školy, i když dle jejich měsíce narození by to bylo spíše na odkladFoto: thinkstock

Školky mají méně místa

Věkové rozdíly způsobené odklady občas vadí některým učitelům. „Když mám ve třídě někoho, komu je čerstvě šest a někoho staršího s odkladem, je to občas náročnější. Starší školáci jsou logicky napřed, měli rok na to, aby se na školu připravili, naopak nejmladší děti zrovna opustily školku a po dvouměsíčních prázdninách se ocitly ve škole,“ popisuje učitelka na prvním stupni Kateřina Pospíšilová. A na odklady „dojíždějí“ i rodiče tříletých dětí. Čím více předškoláků zůstává ještě rok ve školce, tím méně mají míst pro nejmenší.

Navrhli odborníci i vašemu potomkovi odklad školní docházky? Jak jste reagovali?

Načítám