Hlavní obsah

Porcelánové nádobí slouží i zdobí. Víte, na jakou péči si potrpí?

Foto: Volha Khaletskay; Shutterstock.com

Foto: Volha Khaletskay; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma pár vzácných kousků po babičce, které jednou ročně na Vánoce vyndáte z vitríny? Nebo porcelánový servis používáte den co den? V obou případech se vám budou hodit naše tipy, jak to zaonačit, aby nádobí bylo stále jako nové.

Článek

Poškrábané zdobení talířů, potlučené misky, uvolněná ouška památečních šálků, nepěkné mapy po čaji uvnitř hrnků, to jsou běžné, ale úplně zbytečné vady na porcelánové kráse. Přitom stačí dodržovat pár jednoduchých zásad a nádobí v perfektním stavu vám bude sloužit ještě mnoho let.

Na sošky platí mydlinky

Porcelánové sošky, zvlášť ty starožitné, bývají bohatě zdobené. Abyste zlatý, barevný či jiný dekor nepoškodili, průběžně je otírejte pouze péřovou prachovkou. Pokud se na nich přesto usadí špína, na dno nádoby s teplou mýdlovou vodou dejte kousek molitanu nebo přeložené látky a porcelánový předmět na měkký podklad zlehka položte. Nechte ho chvilku odmočit, pak ho vyndejte, opláchněte čistou vodou a opatrně osušte.

Nenechávejte zaschnout zbytky jídel

Hrnečky, šálky, talíře i misky umývejte ihned po použití. Do kuchyňské linky je vždy ukládejte dokonale suché. Pokud se přece jen stane, že na talíři zaschne například vajíčko nebo omáčka, nikdy je neodstraňujte drátěnkou. Nádobí nechte raději odmočit ve studené vodě se saponátem. Horká voda spíš zaschlé zbytky jídla „připeče“, než aby je uvolnila. Místo kupovaných saponátů si můžete podle našeho návodu namíchat i účinný domácí prostředek na mytí nádobí.

Foto: sebboy12; Shutterstock.com

Foto: sebboy12; Shutterstock.com

Zatočte se skvrnami

Na dně a stěnách hrnku občas zůstávají zahnědlé fleky od čaje nebo kávy. Zbavíte se jich, když nádobí namočíte přes noc do vody, do které přidáte nějaký abrazivní čisticí prostředek (Real, Cif apod.) a saponát. Můžete také využít vlastní přípravek, kdy smícháte stejné díly octa a kuchyňské soli. Skvrny jím potírejte tak dlouho, dokud nezmizí.

Zůstaly v porcelánovém popelníku hnědé stopy po nedopalcích? Nezoufejte! Stačí, když necháte korkový špunt nasáknout vodou, a pak ho obalíte v soli. Flek s ním jemně potírejte, až úplně vybledne.

Použijte papírové talíře i kávové filtry

Vzácné, starožitné či zděděné kousky si pochopitelně zaslouží zvláštní péči. Myslete na to hlavně při ukládání. Když například dáváte talíře do vitríny, jejich poškození zabráníte, když je proložíte talíři papírovými. Mezi salátové misky a podšálky zase dejte papírové kávové filtry. A co šálky? Ukládejte je raději dnem vzhůru. Když se do příborníku nevejdou, vytvořte pro ně další patro, a to tak, že dovnitř vložíte drátěný rošt obalený papírovou utěrkou.

Na háčky přišroubované na leckteré poličce dávejte jen obyčejný porcelán, který běžně používáte. Věšet na ně starožitné hrníčky není dobrý nápad. Jejich ouška by totiž byla v jednom kuse zatížena celou váhou šálku a spoj by časem mohl povolit. Došlo by tím ke zbytečným škodám.

Opatrně s myčkou nádobí

Moderní porcelán můžete většinou bez problémů mýt v myčce. Ale i tady platí pravidlo: mýt nádobí hned po jídle. Pokud se vám to zrovna nehodí, pusťte alespoň krátký oplachovací program. Jestli si nejste jistí, zda určité porcelánové nádobí „péči“ myčky vydrží, raději zůstaňte u ručního mytí. Totéž se týká předmětů, které mají různě slepované okraje či ouška. Horká voda stříkající z trysek totiž může vaše „restaurátorské“ úsilí dokonale zmařit.

Jestli nejste zastánci všelijakých kosmetických oprav nádobí a zvažujete koupi slavnostního jídelního servisu, podívejte se, jaké jsou k mání v trendy stylu.

Reklama

Načítám