Hlavní obsah

Porod: Kdo tam bude s vámi?

Foto: Thinkstock

Bude partner u vašeho porodu?Foto: Thinkstock

Reklama

Jste těhotná? Tak si jistě kladete otázku, zda mít či nemít tatínka dítěte, svoji kamarádku nebo někoho dalšího z rodiny u narození vašeho miminka. Pokud toužíte po podpoře, pochopení a dokonce i kratším trvání délky porodu, odpověď je jednoznačná. Jde to ale všude?

Článek

Sama na porodním sále?

Rodička by u sebe měla mít někoho, komu důvěřuje, koho poznala již během těhotenství, osobu, na kterou se může spolehnout. Empatie takového člověka, přátelství, tělesný kontakt, jeho soucítění a zvyšování komfortu ovlivňuje pocity nastávající maminky natolik, že není tak vystresovaná.

Ovšem tatínek u porodu může způsobit víc škody než užitku. Nikdy by se neměl nutit do přítomnosti na porodním sále. Pokud se však sám rozhodne kladně, není od věci absolvovat s ním kurz předporodní přípravy rodičovského páru. Ale ani ten s jistotou nezaručí, že se na něm v průběhu velké události nepodepíše stres, pocit odpovědnosti za vzniklou bolest, kterou žena prožívá. Proč? Uvidí ji v jiném světle. Vysílenou, podrážděnou, možná rozpačitou. Poprvé spatří to, co mu do této chvíle bylo skryto: tělesné tekutiny, dramatické výkyvy nálad či například beznaděj. Otec se stává nervózním a nejistým, což se může v ten nejnevhodnější okamžik podepsat právě na rodičce. V žádném případě ale není nežádoucí! Funguje jako prostředník mezi nastávající maminkou a personálem, a ve finále, když zpětně zhodnotí své rozhodnutí být u toho, je rád. A není sám! „Dle porodnic je odvedeno 75 % porodů s přítomností otce. Ti, co u porodu vydrží, jsou pro rodičku oporou,“ konstatuje gynekolog a porodník Tomáš Minář.

Foto: Thinkstock

Otec u porodu, nebo radši až po?Foto: Thinkstock

Někdy místo rodinného příslušníka ženy spoléhají na přítomnost zdravotní sestry, porodní asistentky nebo duly. Pečovatelka, která nemá na starosti nic jiného než věnovat pozornost rodičce, je v tomto případě ve výhodě. Sestřička kromě stejného servisu musí ještě dbát na zdravotnické úkony, takže svoji pozornost rozděluje do více činností. Nezbývá jí tedy čas například na masáž zad, úlevové polohy atd., zvlášť pokud je oddělení plné. Oproti tomu dula nemůže bez odborného lékařského dozoru o rodičku pečovat (pokud k tomu ovšem sama rodička nedá písemný souhlas).

České porodnice? V pořádku!

Potíž je však v tom, že podpora rodící ženy může být zanedbána. Není výjimkou, že jí společnost dělá pouze přehršle přístrojů a čaj v konvičce. Ale když už se něco takového vyskytne, jedná se spíš o problém technického charakteru a boje s větrnými mlýny – nedostatkem financí. Rriziko je naštěstí minimální.

„Myslím, že v 90 % porodnic je kladen důraz na soukromí a individuální a přátelský přístup. Porody jsou vedeny v tzv. porodních boxech, kde je vše toto zajištěno, a to před porodem, během něj a poté ještě další 2 hodiny po něm,“ podotýká porodník Minář na adresu českých zdravotnických zařízení.

Tak ať je to tak i u vás. A propos: Kdo bude s vámi na porodním sále?

Reklama

Související témata:

Načítám