Hlavní obsah

Poruchy erekce? Muži jimi trpí častěji, než si myslíte

Foto: Profimedia

Poruchy erekce jsou tématem, o kterém se partnerům moc mluvit nechceFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posteli vás ignoruje, možná říká, že je unavený. Jednoduše s vámi nespí. Co vás napadá? Že má milenku! Jenže co když trpí poruchami erekce? Jsou totiž častější, než si ženy myslí.

Článek

Poruchy erekce bývají příčinou mnoha nepříjemných chvilek v ložnici. Zároveň je to jakési tabu, věc, o které páry nemluví. Přitom jimi trpí opravdu hodně mužů. „Podle reprezentativního českého výzkumu trpí poruchami erekce až 54 procent mužů středního věku,“ říká sexuolog Petr Weiss. Jenže tohle ženy většinou nejspíš vůbec netuší!

Šokující průzkum

Právě na problematiku poruch erekce z pohledu žen se zaměřil průzkum, který zorganizovala britská internetová lékárna Superdrug Online Doctor. Zapojilo se do ní tisíc žen a tisíc mužů a výsledky jsou překvapující:

  • Více než 80 procent žen nemá ani potuchy o tom, kolika mužů se poruchy erekce týkají. Vnímají je spíš jako problém hodně starých a nemocných mužů a jako ojedinělou věc.
  • 42 procent žen má pocit, že partnerovy problémy jsou jejich vina. Že jeho neschopnost erekce je způsobena tím, že nejsou dost atraktivní, nepřitahují ho.
  • Celé čtyři ženy z deseti ale přiznaly, že problém nijak neřeší, nepodnikají žádné kroky k nápravě, nesnaží se partnerovi poradit či pomoct.
Foto: Profimedia

Pánové by tyto problémy ale neměli podceňovat, mohou naznačovat zdravotní obtížeFoto: Profimedia

A tak jsou vlastně pánové pod větším a větším tlakem. A stres poruchy erekce zhoršuje. Bohužel než aby muži vyhledali pomoc, raději se sexu vyhýbají. A různě se vymlouvají:

  • Téměř pětina žen slýchá větu „jsem strašlivě unavený a vyčerpaný“.
  • 14 procent mužů říkává „dneska nemám náladu“.
  • Více než jeden z deseti mužů se vymlouvá na to, že pil moc alkoholu.
  • A téměř třetina mužů nezájem o sex nevysvětluje nijak. Prostě si jdou lehnout vedle své ženy a ignorují ji.

To vše má samozřejmě negativní vliv nejen na sexuální život dvojice, ale celkově na jejich vztah. Mlčení a výmluvy jsou jen zdrojem domněnek, nejistoty a podezření, že za vším je jiná žena. „Výsledky studie jasně ukázaly, že poruchy erekce nejsou jen mužským problémem, ale že ovlivňují i ženy,“ potvrzuje Nicola Hart, šéfka Superdrug Online Doctor.

Foto: Profimedia

Nespí s vámi a vy ho podezříváte z nevěry? Možná je za tím spíš jeho strach ze selháníFoto: Profimedia

Češky jsou na tom líp

Zdá se ale, že české ženy jsou v tomto směru otevřenější než dámy z ciziny, nemají tolik strach a ostych o poruchách erekce mluvit. „Jen malá část mužů s erektilními poruchami sice vyhledá odbornou pomoc, pokud už ale na vyšetření přijdou, bývá to většinou z popudu partnerky,“ vysvětluje Petr Weiss.

Ten v tomto směru apeluje na muže i na jejich ženy, aby tento problém nepodceňovali. Lékařské vyšetření je velmi důležité, protože ve středním věku poruchy erekce v drtivé většině případů signalizují přítomnost některého ze závažných onemocnění, jako je třeba cukrovka či srdeční nemoci. „Je prokázáno, že u většiny mužů, které postihl infarkt, se už dva roky předtím objevily právě poruchy erekce,“ varuje Petr Weiss.

Máte nějaké zkušenosti s tímto problémem?

Reklama

Načítám