Hlavní obsah

Poslední sbohem Karla Gotta a dalších slavných osobností

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Pořád je těžké uvěřit, že Karel Gott († 80) odešel. Byl milovaný a uctívaný, považovaný za jednoho z našich nejvýznamnějších umělců. Poslední sbohem má dnes v Praze na Žofíně. S kterými osobnostmi probíhalo v minulosti podobně velkolepé rozloučení?

Článek

Za svého života baví své fanoušky, nebo zásadním způsobem ovlivňují společnost. Když zemřou, chceme se s nimi důstojně rozloučit. Někteří politici, sportovci, umělci měli poslední rozloučení soukromé, jiní velkolepé a velmi sledované. Páteční pohřeb Karla Gotta bude patřit do druhé skupiny. Rodina zpěváka souhlasila s pohřbem se státními poctami.

Loučení s Karlem Gottem (†80)

Když se médii rozšířila zpráva, že zemřel Karel Gott, málokdo se na chvíli nezastavil a nevěnoval Mistrovi aspoň krátkou vzpomínku. Letos oslavil osmdesátiny a bohužel prohrál boj s rakovinou. Dnes se koná poslední rozloučení s Božským Kájou. Bude mu vystrojen pohřeb se státními poctami na pražském Žofíně a odhaduje se zájem až stovek tisíců fanoušků. Někteří dokonce na Žofín přijeli o den dříve a přenocovali, aby měli jistotu, že o rozloučení nepřijdou. (Podívejte se na online přenos.)

Které další české i světové osobnosti měly v minulosti opravdu mimořádné rozloučení, které si zajisté zasloužili?

Václav Havel (†75): ♥

V prosinci roku 2011 jsme se rozloučili s jedním z největších Čechů. V katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě se konal státní pohřeb Václava Havla, posledního československého a prvního českého prezidenta. Na pohřeb spisovatele, dramatika a politika přijely delegace z celého světa. Česká vláda vyhlásila od 21. prosince třídenní státní smutek a na den pohřbu vyhlásilo státní smutek také Slovensko. S Václavem Havlem se loučila jeho žena Dagmar Havlová (66), politici i umělci, a to jak z Česka, tak celého světa. Tisíce občanů mu přijelo projevit úctu.

Foto: Profimedia.cz

Na pohřbu svého přítele promluvila i bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albright (82)Foto: Profimedia.cz

Lady Diana (†36): Odešla královna srdcí 

Smrt princezny Diany, která zemřela při tragické autonehodě 31. srpna 1997 v Paříži, zasáhla bez přehánění celý svět. Pohřeb se konal 6. září ve Westminsterském paláci, rozloučit se přišly tisíce lidí a dvě a půl miliardy sledovaly smuteční obřad v televizi. Traumatizující bylo poslední sbohem pro Dianiny syny, Williamovi bylo v té době patnáct a Harrymu dvanáct. Šli po boku otce za matčinou rakví a ještě dlouho se nemohli z její smrti vzpamatovat.

Foto: Profimedia.cz

O smrti jejich matky se dozvěděli chlapci od otce a oba se shodují, že ač sám truchlil, byl tam vždy pro něFoto: Profimedia.cz

Daniel Nekonečný (†52): Žlutý průvod

Letos na konci března byl ve svém domě nalezen mrtvý mistr extravagance Dan Nekonečný. Pohřeb zpěváka milujícího žlutou barvu a vše blýskavé byl stejný jako on. Nezapomenutelný a divoký, trochu připomínající havajský večírek. Prahou jel průvod žlutých aut, hosté oblečení v bílé a žluté se bavili, váleli se smíchy při „smuteční" řeči Miloše Pokorného (55), rakev hlídali plyšoví lvi a nechyběly jeho milované ohňostroje.

Foto: Profimedia.cz

Daniel Nekonečný se uměl bavit a jeho pohřeb to přesně vystihoval Foto: Profimedia.cz

Radoslav Brzobohatý (†79): Hrála cimbálovka

12. září 2012, den před svými 80. narozeninami, svět opustil další dobrý rodák. Radek Brzobohatý zemřel kvůli prasklé výduti v břišní aortě. Na svém kontě měl stovky filmových i divadelních rolí, patřil k hereckým hvězdám a byl idolem mnoha žen. Na rozloučení s ním do Strašnického krematoria, kromě vdovy Hany Gregorové (67), dorazily jeho legální i nelegální ženy, protože všechny prý byly za možnost kráčet část života po jeho boku rády. Zněla cimbálová muzika, kterou měl Valach srdcem i duší rád, promítaly se fotky z filmů i dojemná domácí videa.

Foto: Profimedia.cz

Během pohřbu se kromě snímků z filmů promítalo i domácí video, na kterém Radek Brzobohatý vyznává lásku své ženě HaněFoto: Profimedia.cz

Stella Zázvorková (†83): Královna člověčenství

V květnu 2005 zemřela herečka mimořádných kvalit a velká osobnost poválečné éry, kterou celý národ miloval. Dokázala rozdávat radost a pohodu, i když její život vždy veselý nebyl. Její jediná dcera, kterou měla s manželem Milošem Kopeckým (†73), spáchala v patnácti letech sebevraždu. Zhruba čtyři stovky lidí se přišly rozloučit nejprve do pražského Divadla ABC, kde promluvili mimo jiné třeba Václav Postránecký (†75), Naďa Konvalinková (68) a Pavel Dostál (†62). A později se smuteční obřad přesunul do pražských Strašnic. Hrály písně Raye Charlese a vzpomínalo se na její moudrost, laskavost a člověčinu.

Foto: Profimedia.cz

Královnou, kterou zdobily nejzářivější diadémy člověčenství, nazval Stellu Zázvorkovou její herecký kolega Václav PostráneckýFoto: Profimedia.cz

Karel Svoboda (†68): Hrozil skandál

Geniální skladatel spáchal sebevraždu na konci ledna 2007 a bez nadsázky lze říct, že odešla jedna z nejvýraznějších osobností našeho uměleckého světa. Rozloučit se s ním přišly tisíce lidí, jeho nejbližší, kolegové i fanoušci z celé země. Smrt Karla Svobody rozvířila emoce a panovaly obavy, aby pohřeb nebyl poznamenán skandálem. Dospělé děti skladatele totiž obviňovaly vdovu Vendulu Pizingerovou (dříve Svobodovou, 47), že za jeho smrt nepřímo může. Na jejich straně stál například i režisér Filip Renč (54). Když se hrála Svobodova píseň Ještě, že tě lásko mám, kterou složil právě pro svou ženu, zůstali na výraz nesouhlasu společně sedět.

Foto: Profimedia.cz

Během pohřbu Karla Svobody zněly jeho písně a promluvil zpěvák Petr Muk (†45), se kterým skladatel mluvil o depresíchFoto: Profimedia.cz

Johnny Hallyday (†74): Truchlící zaplnili Paříž

V prosinci 2017 podlehl rakovině plic francouzský Elvis Presley a jeho velkolepý pohřeb ovládl Paříž. Smuteční řeč pronesl mimo jiné prezident Francie Emmanuel Macron (41) a pohřbu se zúčastnili i bývalí prezidenti François Hollande (65) a Nicolas Sarkozy (64). Kromě vdovy po zpěvákovi, Læticii (44) a jeho čtyř dětí, se smutečního obřadu zúčastnily i bývalé ženy, rodina a přátelé z uměleckého světa. Rozloučení bylo pojato jako „poslední koncert“, hrály se zpěvákovy písně a mnoho fanoušků zvolilo nablýskané oblečení, aby svému idolu vzdalo hold.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák byl populární v frankofonním světě a stovky tisíc Francouzů se s ním přišly rozloučitFoto: Profimedia.cz

Budete sledovat pohřeb Karla Gotta, nebo se pojedete rozloučit osobně? Sledovat jej můžete také živě.

Reklama

Načítám