Hlavní obsah

Dagmar Havlová dnes slaví 70. narozeniny: Tohle jsou její významné okamžiky v životě

Foto: Pavel Machan / CNC / Profimedia

Foto: Pavel Machan / CNC / Profimedia

Reklama

Kam přijde, tam budí rozruch. Ať už ochotou pomáhat druhým, hereckými výkony, nebo svým šarmem a elegantními outfity. Herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová-Veškrnová je stále středem pozornosti. Tu si zaslouží jistě i dnes: slaví úctyhodné jubileum. Hádali byste jí 70 let?

Článek

Jako herečka byla Dagmar Havlová-Veškrnová vždy velice oblíbená. Ačkoliv se její talent rozhodně nesoustředí pouze na komické role, někteří fanoušci ji dlouho měli za rozvernou, trochu jednodušší a popletenou holku, jakou hrála třeba v komedii Holky z porcelánu nebo Zítra to roztočíme, drahoušku…! A když si pak vzala prezidenta Václava Havla a stala se první dámou, ukázala se v jiném světle. A přitom měla co dělat, aby ji lidé nesrovnávali jen s Olgou Havlovou a aby je přesvědčila o svých kvalitách.

Dnes už každý ví, že je to nejen skvělá herečka či okouzlující dáma a že její život má mnohem víc rovin, než že je to „druhá žena Václava Havla“. A kdy jindy si to připomenout než v den jejích 70. narozenin?

Herečka rozličných rolí

Dagmar Havlová-Veškrnová říkává, že k herectví byla vlastně předurčena: narodila se totiž v domě své babičky, který stál naproti ochotnickému divadlu. Prostě osud. Filmových i televizních rolí má od 70. let na kontě desítky a nejčastěji byla obsazována do komedií. A zatímco na obrazovce ukazovala spíš svou komediální tvář, v divadle si přišla na své její dramatická duše. Například za postavu Kostelničky ve slavném dramatu Gabriely Preissové Její pastorkyňa získala v roce 2018 cenu vinohradského diváka August.

V roli první dámy se své kariéry dočasně vzdala. Po manželově smrti se ale k herectví částečně navrátila a dál těšila diváky jak na divadelních prknech, tak i na stříbrném plátně. Nedávno excelovala například ve snímku Vlastníci či ve volném pokračování romantické komedie Šťastný nový rok s podtitulem Dobro došli, kde se objevila po boku Emílie Vášáryové, Táni Pauhofové či Zuzany Norisové.

Foto: Profimedia.cz

S Bolkem Polívkou v krátkém dramatickém filmu O babě hladové (1990), který režírovala Jitka Němcová. Dagmar Havlová-Veškrnová tady skvěle hraje jednu ze svých vážnějších rolíFoto: Profimedia.cz

Obdivovaná i zatracovaná první dáma

Když se v lednu 1997 stala manželkou Václava Havla a zároveň první dámou, s herectvím načas skončila. A možná právě její profese jí pomohla rychle se adaptovat na novou životní úlohu. S rolí první dámy neměla problémy – umí se oblékat i vystupovat, působí reprezentativně a zvládá se pohybovat ve veřejném životě. Ve světě jí přišli na chuť ihned. Když byla v roce 1998 se svým mužem na návštěvě Bílého domu, média psala, že zatímco americký prezident na setkání přišel s manželkou Hillary ověšenou šperky, český prezident přišel se ženou, která je klenot sama o sobě.

Doma to bylo horší. Lidé ji nepřijali s nadšením a ona si jako nová prezidentova žena musela prožít první dva tři roky nepříjemností. Blízcí spolupracovníci Václava Havla litovali, že prezident vyšel se svým vztahem na veřejnost moc brzy: svatba proběhla necelý rok po smrti jeho první ženy Olgy, která byla mimořádně oblíbená. Kdyby prý chvíli počkal, mohlo to být jinak.

Foto: Profimedia.cz

Na návštěvě Bílého domu v roce 1998. Zleva Bill Clinton, Václav Havel, Hillary Clintonová a Dagmar Havlová-VeškrnováFoto: Profimedia.cz

Oddaná žena a její osudoví muži

Stejně jako Dagmar Havlová-Veškrnová nebyla první ženou Václava Havla, ani on nebyl jejím první mužem – v době jejich svatby byla dlouhé roky rozvedená. S pozdějším režisérem a rozhlasovým hlasatelem Radvítem Novákem (†63) se seznámila už ve čtrnácti letech a jejich životy se od té doby neustále prolínaly – studovali spolu JAMU, v roce 1975 se vzali a napřesrok se jim narodila dcera Nina. A ačkoli se o pět let později rozvedli, vždycky o něm mluvila jen hezky. Byl prý její osudovou láskou a nejbližším kamarádem, a když v roce 2015 umíral, držela ho za ruku.

S Václavem Havlem se poprvé setkali v roce 1989 na narozeninách Divadla Semafor, svatbu měli 4. ledna 1997. Na veřejnost jejich vztah prosákl v prosinci 1996, kdy byla prezidenta navštívit v nemocnici po operaci plic. A byla mu skutečnou oporou po celou dobu manželství až do jeho posledních chvil.

Foto: Profimedia.cz

Svého muže Dagmar Havlová-Veškrnová milovala až do konce jeho života a stála vždycky při němFoto: Profimedia.cz

Máma a babička

S Václavem Havlem žádné děti neměla – bývalý prezident vůbec neměl potomky –, ale s prvním mužem má dceru Ninu. Ta se nevydala v uměleckých stopách svých rodičů, ale vystudovala práva a v roce 2015 ji prezident Miloš Zeman jmenoval soudkyní. Je vdaná a má dvě dcery. Babička Dagmar se z nich moc těší a v jednom rozhovoru dokonce uvedla, že vnučky dlouho vůbec nevěděly, že babička je herečka. I když se Nina Smitová nevydala uměleckou cestou, maminku nezapře podobou a krásným úsměvem.

Foto: Profimedia.cz

Dagmar Havlová-Veškrnová se svou dcerou Ninou na archivním snímkuFoto: Profimedia.cz

Pomoc druhým

Její předchůdkyni Olgu Havlovou lidé obdivovali také proto, že navázala na tradici prvních dam z dob první republiky a věnovala se charitě. Během let totality to byla pouze Irena Svobodová, manželka Ludvíka Svobody. Dagmar se v tomto směru nenechala zahanbit a pokračovala v tom, co Olga začala. S manželem v roce 1997 založili nadaci Vize 97, která vznikla sloučením Nadace Václava a Olgy Havlových a Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Kromě toho se ale pohybuje i v dalších projektech a je členkou několika mezinárodních společenství, za charitativní práci získala i mnohá ocenění.

Foto: Profimedia.cz

Dagmar Havlová-Veškrnová v roce 2017 během 20. výročí založení nadace Vize 97Foto: Profimedia.cz

Dokonalý vzhled

Na vzhledu si Dagmar Havlová-Veškrnová velice zakládá. Její úžasný styl je pověstný a jako první dáma vždy skvěle reprezentovala. A její outfity z poslední doby? Vypadají stále lépe a lépe. Důkazem je i její nedávná účast na inauguraci Petra Pavla – v elegantních červených šatech české návrhářky Beaty Rajské vypadala úchvatně. A nutno uznat, že na 70 rozhodně nevypadá. Přejeme jí všechno nejlepší!

Foto: Marek Patek, Pavel Machan / CNC / Profimedia, Stanislava Benešová / Právo / Profimedia

Dagmar Havlová-Veškrnová na premiéře filmu Havel v roce 2020 a před pár dny na inauguraci prezidenta Petra PavlaFoto: Marek Patek, Pavel Machan / CNC / Profimedia, Stanislava Benešová / Právo / Profimedia

Reklama

Načítám