Hlavní obsah

Vzpomínáme. Karel Svoboda by dnes oslavil 80. narozeniny

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včelka Mája (1975), Což takhle dát si špenát (1977), Noc na Karlštejně (1973) nebo Tři oříšky pro Popelku (1973). Všechny (a nejen) tyto televizní či filmové počiny mají něco společného, a tím je hudební rukopis Karla Svobody. Dnes by fenomenální skladatel oslavil 80. narozeniny, jenže před 11 lety došlo k tragédii. Zavzpomínejte na něj spolu s námi.

Článek

Karel Svoboda byl během svého života velmi plodným autorem. Tvořil nejen hudbu filmovou a muzikálovou, ale ve své době byl dvorním skladatelem nejpopulárnějších zpěváků a zpěvaček v Česku. V jeho hlavě se zrodily například melodie k hitům, jako je Lady Carneval, Stín katedrál, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš a mohli bychom pokračovat dál a dál. Jenže i úspěšný člověk může být v životě nešťastný. Byly to pravděpodobně deprese, které dohnaly hudebního skladatele k zoufalému činu. Kdyby ho neuskutečnil, možná by dnes oslavil už 80. narozeniny.

Správné rozhodnutí

Když někdo sekne se školou, většinou to vede k rodinným sporům a spílání typu: „Co z tebe bude? Myslíš, že na tebe někde čekají?“ V případě Karla Svobody můžeme říct jen: „Díkybohu!“ Kdyby totiž nezběhl k hudbě, říkal by lidem: „Udělejte ááá.“ Nikdo by ho neměl moc rád a přišli bychom o mnoho skvělých hudebních zážitků. Původně totiž Karel Svoboda studoval na zubaře. V šedesátých letech byl členem kapely Mefisto, kde hrál na klávesy, a přitom začal skládat svá první díla. Hitem, kterým prorazil, byla Lady Carneval, kterou napsal pro Karla Gotta (79).

Foto: Profimedia.cz

Dva velcí čeští Karlové pohromadě, Karel Svoboda a Karel Gott v roce 2003Foto: Profimedia.cz

Bolestné ztráty

S první manželkou, která zemřela na rakovinu, měl Svoboda dvě děti – Janu (47), která žije v zahraničí, a Petra (36), který se v médiích kvůli soudním sporům objevuje dodnes. Jeho druhou ženou se v roce 1995 stala Vendula Horová (dnes Pizingerová). Ztráty v životě Karla Svobody bohužel smrtí první ženy neskončily. I pro jeho druhé manželství život přichystal těžké zkoušky. Čtyřletou dceru Kláru vzala Vendule a Karlovi zákeřná leukémie. Nahromaděný stres a bolest vedly mezi manželi k odcizení a schylovalo se i k rozvodu.

Foto: Profimedia.cz

Manželé Svobodovi s nemocnou dcerkou v roce 2000Foto: Profimedia.cz

Druhý dech?

O pár let později, a sice v roce 2005, se jim ovšem narodil syn Jakub (13) a vypadalo to, že k sobě znovu našli cestu a krize je zažehnána, Jenže přišla rána, kterou nikdo nečekal. Vendula spolu se synem, kterému nebyly ani dva roky, našli v lednu 2007 Karla Svobodu s prostřelenou hlavou na zahradě vily v Jevanech. Vyšetřovatelé záhy potvrdili, že šlo o sebevraždu.

Foto: Profimedia.cz

Tady byli manželé ještě šťastní, píše se rok 2003Foto: Profimedia.cz

Uniklé fotky

Těžko říct, zda si otec tří dětí uvědomoval, co všechno svým činem způsobí jim a své manželce. Nejen, že se pozůstalí museli vypořádat s obrovskou ztrátou, ale už tak obtížnou situaci jim ještě ztěžovala média, která na ně pořádala doslova hon. Do bulváru navíc unikly fotky mrtvého Svobody. Později se ukázalo, že je paparazziům poskytli sami policisté.

Foto: Profimedia.cz

Syna Jakuba si Karel Svoboda moc neužil. Fotka je z roku 2006Foto: Profimedia.cz

Rodinné spory

Takřka okamžitě po skladatelově smrti navíc začaly soudní tahanice o pohádkové dědictví mezi Vendulou a Karlovým synem z prvního manželství Petrem. Již dosud chladné vztahy mezi nimi se ještě vyostřily. Petr později tvrdil, že manželství Svobodových bylo v troskách a že jeho otec během něj několikrát uvažoval o rozvodu. O Vendule prohlásil, že není dobrým člověkem.

Neshodli se ani v tom, v jakém byl Karel Svoboda před smrtí stavu. Zatímco Petr nepochyboval o jeho duševním zdraví, Vendula se svěřila, že trpěl těžkými depresivními stavy. Odmítal však systematickou terapii a raději si ulevoval kombinací antidepresiv s alkoholem, což vyústilo až v osudné rozhodnutí vzít si život.

Který hit Karla Svobody je váš nejoblíbenější?

Reklama

Načítám