Hlavní obsah

Synchronizovaná menstruace: realita, nebo mýtus?

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stalo se to asi většině žen – pokud bydlíte s jinou ženou v jedné domácnosti anebo trávíte v ženském kolektivu hodně času, dříve nebo později se vám synchronizuje menstruační cyklus. Je to náhoda, anebo se procesy v ženském těle skutečně dokážou sjednotit s někým dalším?

Článek

Ženy to většinou berou jako holý fakt. Pokud tráví s jinou ženou hodně času nebo spolu bydlí, brzy mají své dny ve stejnou chvíli. Vědci o této synchronizaci tělesných procesů ale pochybují. Víme, co říkají výzkumy!

Synchronizovaná menstruace

Ať jde o maminku, sestru, kolegyni nebo nejlepší kamarádku – najednou zjistíte, že máte cyklus v naprosto stejnou dobu. A vlastně vás to vůbec nepřekvapí. Považujete to za jakési přírodní pravidlo, které se zkrátka děje. Napadlo vás ale někdy, že se na toto téma dělají výzkumy už desítky let?

Asi první, kdo se synchronizovanou menstruací zabýval vědecky, byla psycholožka Martha K. McClintock, která udělala v roce 1971 výzkum na 135 vysokoškolských studentkách, které společně žily na koleji. Došla ke zjištění, že se jejich cykly skutečně po čase synchronizovaly. Podle psycholožky, která je dnes profesorkou na Chicagské univerzitě a zakladatelkou Ústavu pro mysl a biologii, šlo o vliv feromonů jedné ženy na ostatní.

Cyklus podle nejsilnější

Teorii podpořil v roce 1995 sociolog Leonard Weller z Bar-Ilan z izraelské Bar-Ilan University, který se zabýval stejným tématem u žen pracujících v jednom kolektivu. Později se přidali vědci z celého světa, kteří pozorovali různé skupiny zvířat. Za toto sjednocení může údajně jedna alfa samice ve skupině, která má natolik silné feromony, že „přesvědčí“ ostatní, aby se přenastavily na její cyklus.

Ženy zkrátka synchronizují svůj cyklus podle té nejsilnější, aby byly připraveny na chvíli, kdy si muž vybírá partnerku. Menstruace by ji totiž znevýhodnila oproti ostatním a nebyla by připravena počít v tu správnou dobu.

Foto: Yulai Studio, Shutterstock.com

Možným vysvětlením je i přirozená ženská touha po pospolitosti, která v náhodách vidí pravidloFoto: Yulai Studio, Shutterstock.com

Whittenův efekt

Tento jev pozorovala řada vědců také u myší. Nazývá se Whittenův efekt. Údajně je to tak ve světě zvířat nastaveno i proto, že je snazší vychovávat stejně, nebo alespoň podobně staré potomky ve smečce. V případě smrti jedné z matek může mládě zachránit jiná kojící „teta“.

Náhoda, nebo realita?

Podle modernějších vědeckých výzkumů tohle však nefunguje u lidí, ale skutečně jen ve světě zvířat. Přestože se na toto téma stále dělají nové výzkumy, v současné době je vědecká společnost přesvědčena, že pokud ženy menstruují ve stejnou dobu, je to především kvůli rozdílnosti délky cyklů každé ženy. Tu ovlivňuje spousta faktorů, jako užívání antikoncepce, váha, stravovací návyky, hormonální změny a nejrůznější nemoci. V úvahu je ale třeba brát také stres a momentální fyzickou i psychickou námahu a kondici. (Znáte nejúčinnější přírodní zbraně proti PMS?) Díky všem těmto faktorům se vždy jednou za 2 až 3 měsíce ženy v cyklu „sejdou“, a pak se zase rozejdou.

Touha po pospolitosti

Asi nejrozsáhlejší studie na toto téma byla provedena v roce 2006. Tehdy bylo sledováno 186 žen, které celý rok spaly v jedné místnosti. K synchronizaci cyklu všech však nedošlo. Tehdy vědci navíc zrevidovali výzkum psycholožky McClintockové a došli k závěru, že není dostatečně vědecky podložený.

Podle odborníků jde ve velké míře o psychologický jev. Údajně většina žen vnitřně touží po vzájemném spojení, podpoře a jakémsi druhu sesterství, a proto věří synchronizaci cyklu, přestože není vědecky podložená.

Reklama

Načítám