Hlavní obsah

Antikoncepce bez pilulky: Jaká metoda je nejúčinnější?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Rok 1960 by se dal považovat za jeden z velkých milníků v ženském světě. Na trhu se objevila první hormonální antikoncepční pilulka, která ženám dává šanci rozhodovat o svém těle a životě. O téměř šedesát let později od ní ale ženy spíše upouští a často se vrací ke způsobům ochrany po vzoru jejich babiček.

Článek

Občas to vypadá jako hon na čarodějnice. Zatímco v druhé polovině dvacátého století ženy byly za novou antikoncepční metodu vděčné a s nadšením se ji jaly zkoušet, dnes od jejího užívání spíše upouští a hledají jiné varianty, jak se chránit. Jen já sama mám ve svém okolí několik žen kolem třicítky, které se rozhodly po dlouhých letech vysadit hormonální antikoncepci. Ne snad proto, že by toužily ihned otěhotnět, ale došly k závěru, že do sebe nechtějí prát zbytečně hormony a další chemické látky.

Poznej lépe sama sebe

Každá žena, která někdy byla pod vlivem hormonální antikoncepce a posléze ji přestala brát, vám poví, že dokáže lépe vnímat své tělo. Ano, říkají to ty, které neměly nikdy problematickou menstruaci nebo potíže s pletí či další neduhy, které pomáhá hormonální antikoncepce zmírňovat. Pro někoho může být prospěšná nejen při ochraně před nechtěným otěhotněním. Ovšem ženy, které ji vysadí, si pak pochvalují, že dokážou lépe vnímat své tělo. Cítí, kdy se blíží menstruace, sledují na sobě výkyvy nálad i drobné fyzické změny. Tedy i to, že se jejich cyklus pomalu blíží do poloviny a přichází ovulace.

Právě na tom, kdy jejich tělo je, či není nastaveno k tomu otěhotnět, stojí i přírodní metody antikoncepce. „Ty využívají možnosti rozpoznat změny organismu a přicházející ovulaci. Plodnost ženy se v průběhu menstruačního cyklu mění a oplození je možné v krátkém časovém úseku,“ vysvětluje princip gynekolog Petr Křepelka z Ústavu pro péči o matku a dítě. Všechny metody jsou tedy založené na tom, zda má žena zrovna plodné, či neplodné dny. Liší se akorát způsoby, jak to zjistit.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Bez hormonální antikoncepce má žena často možnost lépe vnímat své tělo Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kalendář a tužka

K jedné z nejznámějších metod, kterou se mimochodem řídila i moje máma předtím, než se narodil můj bratr, budete potřebovat jen kalendář a tužku, popřípadě kalkulačku. Budeme totiž zjišťovat plodné a neplodné dny pomocí výpočtu, který je založen na velice jednoduchém principu. Žena předpokládá, že její běžný cyklus trvá dvacet osm dnů. A že ovulace bývá uprostřed této doby, tedy čtrnáctý den. Jenže tahle teorie má ještě pár pravidel, při jejichž neznalosti může ochrana počítáním selhat. Jedním z nich je fakt, že ne všechny ženy mají pravidelný cyklus vždy dvacet osm dnů.

Přesnější je výpočet založený na dlouhodobém pozorování. Vezměte si váš nejdelší a nejkratší cyklus za poslední rok. Od toho nejkratšího odečtěte 18 a od toho nejdelšího 11 dní. Výsledek jsou dny cyklu, kdy byste se měla chránit.

Například jestli byl v posledním roce váš nejdelší cyklus 30 a nejkratší 24 dní, bude to znamenat, že mezi 6. a 19. dnem může být nechráněný styk rizikový. Může se vám to zdát dlouho, ale je to dáno nepravidelným cyklem, kdy nemůžete s přesností odhadnout, který den máte ovulaci. Petr Křepelka upozorňuje, že metoda je použitelná pouze u žen s pravidelným cyklem. Riziko selhání je tu poměrně velké, ze sta žen otěhotní zhruba 25.

Foto: Natashilo, Shutterstock.com

Výpočet plodných a neplodných dnů patří k těm rizikovějším metodám Foto: Natashilo, Shutterstock.com

Změřte se

K této metodě si vezměte k ruce tělesný teploměr. Je totiž založena na zjišťování bazální teploty, která se během menstruačního cyklu mění. A během plodného období bývá mírně zvýšena. Musíte tomu ale věnovat dost času a sledovat se pravidelně. „Je třeba se denně měřit ve stejnou dobu a na stejném místě těla. Dvacet čtyři až třicet šest hodin po ovulaci lze zaznamenat mírný vzestup, tak o 0, 5 °C. Tato zvýšená teplota přetrvává až do dalšího menstruačního krvácení,“ vysvětluje lékař.

Nicméně tři dny poté, co teplota vzroste, by vás nechtěné těhotenství nemělo překvapit. „Kombinací metody neplodných dnů a měření teploty se zvyšuje přesnost stanovení termínu ovulace, a tím i antikoncepční spolehlivost,“ říká Petr Křepelka. Riziko selhání se pohybuje kolem pěti případů na sto žen.

Foto: AndreyCherkasov, Shutterstock.com

Teplotu musíte kontrolovat na stejném místě těla, aby byla vypovídající. Také byste se měly měřit ve stejnou denní dobu Foto: AndreyCherkasov, Shutterstock.com

Nos, nebo ústa?

V případě tzv. Billingovy metody už musíte být tak trochu malý vědec a svému tělu věnovat skutečně hodně času. Při této metodě, která pomáhá odhalit plodné a neplodné dny, totiž žena musí zkoumat hustotu hlenu poševního hrdla. Během plodného období, což jsou zhruba dva dny před ovulací a dva po, je vodnatý, tažný a je ho více než obvykle, tedy riziko otěhotnění je vysoké. Jen co splní svoji funkci, jeho konzistence se začne proměňovat a je více viskózní, tedy plodné dny jsou pryč. Musíte tedy velice dobře znát své tělo, abyste postřehly, že se konzistence proměnila.

„Podobně funguje i vyšetření děložního hrdla. Během ovulace je totiž měkké a pootevřené a žena jej může vyšetřit prstem zavedeným do pochvy. Kolem doby plodnosti má děložní hrdlo konzistenci podobnou ústům, poté, působením progesteronu, připomíná spíše nos,“ radí Petr Křepelka. Takže až budete mít děložní hrdlo měkké jako spodní ret, měly byste si při sexu dát pozor. Pokud je pevnější, tedy jako nosní chrupavka, máte do ovulace ještě čas. Tato metoda je účinná podobně, jako v případě měření teploty.

A budeš si dávat pozor?

„Antikoncepci nechcete?“ „Ne, my provozujeme přerušovaný styk,“ odpovídá dívka na pravidelné prohlídce u gynekologa. „Aha, tak to se uvidíme pravděpodobně dřív než za rok na další prevenci,“ odpoví lékař. Ačkoliv vám to může připadat jako naprostá jistota, opak je pravdou. Přerušovaný styk rozhodně nepatří mezi bezpečnější formy antikoncepce, otěhotní při něm zhruba sedm žen ze sta. Mnoho z nich totiž nebere v potaz tzv. „preejakulát", kdy se v tekutině, vytékající z penisu, mohou už  objevovat spermie.

A jakou antikoncepci používáte vy?

Reklama

Načítám