Hlavní obsah

Potíže, které vystraší každou těhotnou ženu

Foto: Profimedia

Těhotenství mohou provážet lehké i vážnější komplikace. Nic nepodceňujte!Foto: Profimedia

Reklama

S láskou se díváte na své těhotenské bříško, a už se nemůžete dočkat, až vám miminko bude spát doma v postýlce. Od početí k porodu je ale dlouhá cesta, občas provázená potížemi. Co se může v těhotenství přihodit?

Článek

Když byla Lucie těhotná poprvé, řešila každé píchnutí v břiše a nejradši by hned jela na pohotovost nebo přepadla svého gynekologa v kteroukoli denní a noční hodinu.

Spoustu času také strávila debatováním v internetových diskusích, brzy ale pochopila, že místo toho, aby se uklidnila, byla spíš ještě více ve stresu.

Během druhého těhotenství byla už mnohem klidnější, právě tehdy přitom k lékaři mimo termín plánované prohlídky musela.

„Hrozně mi tvrdlo břicho, bylo to jednak nepříjemné a jednak jsem to z prvního těhotenství neznala. Lékař mě prohlédl, uklidnil mě, že se nic vážného neděje, a doporučil mi klid. A už jen to, že jsem se ujistila, že je vše v pořádku, mi moc pomohlo a zbavila jsem se žaludeční nevolnosti, které nesouvisela s těhotenstvím, ale se strachem,“ popisuje dnes už dvojnásobná maminka Lucie.

Foto: Profimedia

Dávejte pozor na pohyby miminka. V případě, že je cítíte nedostatečně nebo delší dobu až moc, je čas zajít k lékařiFoto: Profimedia

Těhotenství není nemoc

Říká se, že těhotenství není nemoc, ale přesto je to devět měsíců, kdy se může cokoli přihodit. Jak přistupovat k těhotenským obtížím, kdy vydržet, až přejdou, a kdy naopak nečekat a vydat se na cestu k lékaři, i kdyby to byl jen planý poplach?

„Samozřejmě záleží na stupni těhotenství. Zpočátku to mohou být nevolnosti nebo nesnášenlivost výparů v kuchyni. Později pak například mírné bolesti v zádech, otékání nohou. A zhruba měsíc před porodem není výjimkou občasné tvrdnutí břicha, mírná bolest v podbřišku a podobně," vysvětluje vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice Dagmar Hamáčková.

„Těch potíží může být celá řada, každá žena vnímá těhotenství jinak. Určitě není na škodu se kdykoli raději zeptat, velmi důležitá je i psychická pohoda matky,“ dodává Dagmar Hamáčková.

A souhlasí s ní i zdravotní sestra z gynekologické ordinace Lucie Kovaříková: „Pokud mám nastávající maminka nějakou obtíž a není si jistá, je vždy lepší lékaře vyhledat, byť nejde o nic vážného.“

Foto: Profimedia

Dlouhodobé nevolnosti můžete konzultovat například s porodní asistentkouFoto: Profimedia

Kdy nad návštěvou lékaře vůbec neváhat?

V těhotenství se ale objevují i potíže, kdy je dobré nečekat a vydat se k lékaři, i když nemusí vůbec jít o nic vážného. Jaké to jsou?

  • Krvácení – Lékaře vyhledejte neprodleně při jakémkoli krvácení v těhotenství. Třeba na jeho počátku můžete krvácet kvůli uchycování embrya v děloze a zpravidla se nic špatného neděje. Důvodem krvácení ale může být i hematom, a ten už může vaše miminko ohrozit.
  • Bolesti – důvodem návštěvy lékaře by měly být i větší nebo dlouhotrvající bolesti, náhlé prudké pohyby miminka, nebo naopak absence výraznějších pohybů.
  • Odtok plodové vody – budoucí maminka by měla okamžitě vyhledat lékaře při jakémkoli podezření na odtok plodové vody.
  • Nekončící nevolnosti– Zvracení a nevolnost poznala v těhotenství nejedna budoucí maminka. Některé ženy ale trpí nadměrným zvracením, které může způsobovat dehydrataci.
  • Úbytek na váze – Když přijdete na pravidelnou kontrolu k lékaři s dalšími mnoha kily navíc, nepochválí vás. Těhotná by ale neměla na váze ani ubývat, přestože některé těhotné ženy kvůli velkým nevolnostem na začátku těhotenství pár kilo shodí. Rapidní úbytek kil totiž může značit třeba potíže se štítnou žlázou.
  • Potíže s tlakem – Ani ty nejsou nic výjimečného, měl by však o nic vědět lékař a řešit je. Nízký krevní tlak vyvolává nevolnosti a slabost a výjimečné není ani omdlévání.

Jste těhotná a trápí vás nejrůznější obtíže? Některé vás ani miminko neohrozí a jsou běžné, jiné mohou značit problém a měl by vás vidět lékař.

Reklama

Načítám