Hlavní obsah

Potraviny, které umí zpomalit stárnutí! Přidejte je do jídelníčku

Foto: Thinkstock

Místy vrásky a kůže, která ztrácí pružnost, to jsou první známky stárnutí. To, jak brzy se objeví, ale můžete ovlivnit. Stačí jen přemýšlet nad tím, co si dáváte na talířFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co jíst a pít, aby vás zub času hlodal co nejpomaleji? Je to jednoduché: uberte na množství a přidejte na kvalitě. Pochutnáte si a přitom prospějete svojí pokožce, srdci i trávení!

Článek

V osmnácti člověk snese všechno. Pochybnou pouliční klobásu ve dvě ráno, půlku narozeninového dortu na posezení i spoustu alkoholu. Všechny tyhle úlety nejsou zatím vidět, ale v těle se přesto ukládají – a po letech se projeví na stavu zažívání, vráskách i kondici. Co je tedy dobré jíst, abyste neúprosnému běhu času zbytečně nepomáhali?

Rajčata s mozzarellou

Tahle výborná italská specialita v sobě skrývá několik trumfů. Rajská jablíčka jsou dokonalá potravina: obsahují velké množství lykopenu, červeného barviva, které chrání pokožku před účinky UV záření a jiných škodlivin. Podporuje také tvorbu kolagenu, veledůležité látky, která udržuje vaši pokožku pružnou. Lykopen je jeden z nejúčinnějších antioxidantů, chrání buňky před agresivními volnými radikály. A v mozzarelle je relativně málo tuku, ale spousta vápníku a bílkovin.

Nezapomeňte rajčata pokapat olivovým olejem, v této kombinaci je lykopen nejaktivnější! A neloupejte je, nejvíc lykopenu je ve slupce.

Foto: Thinkstock

Rajská jablíčka jsou skutečný elixír zdraví a mládí, zvláště ve spojení s olivovým olejemFoto: Thinkstock

Losos se zeleným salátem

Sušší pleť je přirozená součást stárnutí. Tenhle proces nelze zastavit, můžete ho ale přibrzdit jídelníčkem, ve kterém bude hodně tučných mořských ryb (makrely, sardinky, losos). Jejich maso obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které zvyšují pružnost pokožky, brání poškození zvenku a vysychání spodní vrstvy kůže, a tím i tvorbě vrásek. Zkuste občas vynechat přílohu a dopřát si rybu jen se zeleným salátem, který obsahuje antioxidanty (vitamin C, A), kyselinu listovou, draslík a zinek.

Každý den jogurt nebo kefír

Odborníci spočítali, že průměrný člověk sní během života přibližně 25 tun potravin. To všechno projde trávicím traktem – není-li v dobré kondici, můžete jíst sebelepší věci, ale tělo je nedokáže správně využít. Zakysané mléčné výrobky obsahují bakterie, které zlepšují metabolickou aktivitu střev, tvorbu trávicích enzymů a podporují imunitu. Ne náhodou je Kavkaz, odkud pochází kefír, vyhlášený dlouhověkostí svých obyvatel! Užitečné vám budou všechny typy zakysaných výrobků, tedy i acidofilní mléko, zákys, kyška nebo jogurtová mléka.

Foto: Thinkstock

Zakysané mléčné výrobky pomáhají udržet dobrou kondici a zlepšovat imunitu. Jen pozor na přídavek cukru, ty slazené jsou bohužel i kalorická bombaFoto: Thinkstock

„Zakysané mléčné výroby většinou dobře tolerují i lidé, kteří špatně tráví laktózu,“ říká profesorka Jana Dostálová z pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Pokud to ale opravdu nejde, nahraďte je kysaným zelím.

Pokud takový jídelníček doplníte aspoň 5 sklenicemi čisté vody denně, dostatkem spánku a pravidelným pohybem, nemusíte si s ubíhajícím časem dělat přílišné starosti. A v jakém věku začít? Ještě dnes. „Změnu životního stylu neodkládejte, ideální podmínky nenastanou nikdy. Stres, hodně práce, děti, únava, něco z toho tu bude vždycky,“ říká ing. Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

Mezi účinné „antiaging“ metody patří i veselá mysl a spousta přátel a koníčků. Jak jste na tom vy?

Načítám