Hlavní obsah

Potřebujete doma rozdělit prostor? Tipy, jak na to

Foto: Styl a interiér

Foto: Styl a interiér

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zjistili jste, že nutně potřebujete rozčlenit prostor? Neznamená to, že hned musíte volat zedníky a stavět příčku. S našimi tipy to hravě vyřešíte. A bez velkého nepořádku.

Článek

Problém rozdělení prostoru na několik částí často vzniká v nájemních bytech, kde těžko můžete z vlastní vůle změnit jejich dispozici. Vytvořit několik různých zón ale potřebujete také v garsonce a někdy i v moderních velkých prostorech, kdy je propojená kuchyň s jídelnou i obývákem. Naštěstí kolikrát stačí jen malý detail a místnost je hned o dost útulnější.

Kouzelná moc nábytku

Osvědčený a praktický způsob je rozčlenění prostoru pomocí nábytku. Díky tomu snadno oddělíte jednotlivé zóny a přitom navíc získáte úložné prostory. Populární jsou různé oboustranné regály a knihovny (bez zadní stěny), které mohou posloužit k ukládání knih, dekorací, ale můžete je využít také jako oporu pro květinové stěny. Výhodou je, že jimi prostupuje dostatek světla, takže ve zbytku místnosti nebude tma, přestože tam není žádné okno.

Zvláště v malých bytech je většinou nedostatek úložných prostorů, takže tady můžete rozdělit místnost pomocí skříně. Aby interiér působil vzdušněji, je ideální zvolit skleněný nebo zrcadlový povrch. Obývací kout zase snadno vymezíte rohovou sedačkou, případně soupravou do písmene U. A jako předěl mezi kuchyní a obývákem skvěle zafunguje barový pult. Nebo postačí seskupení několika větších květináčů, to je navíc velmi atraktivní. Pokud si potrpíte na designové lahůdky, můžete si pořídit třeba pár svíticích kousků.

Foto: IKEA

Sestava šatních skříní Pax poslouží jako praktická příčka mezi ložnicí a obývákem. Díky smaragdově zelenému sklu vypadá elegantně, a navíc poskytne dostatek úložného prostoru. Rozměry: 200 x 66 x 236 cm. Cena: 18 070 KčFoto: IKEA

Foto: Bonami

Designovým prvkem, který rozdělí prostor a zároveň ho ozvláštní, jsou svíticí květináče. Cena: od 4599 KčFoto: Bonami

Designová příčka

Pokud potřebujete variabilní „příčku“, možná oceníte vertikální látkové žaluzie nebo japonské stěny. Výhodou je, že je roztáhnete, jen když chcete. Navíc si můžete pomocí žaluzií snadno regulovat světlo ve zbytku místnosti. K dostání jsou v různých provedeních, takže určitě najdete vhodný doplněk do kteréhokoli interiéru.

Zajímavým řešením, které snadno přemístíte, jsou paravány. Můžete s nimi nejen manipulovat, ale pokud je zrovna nepotřebujete, složíte je ke stěně a nezaberou vám skoro žádné místo.

Foto: 4Home

Japonská stěna Scarlett s nádherným květinovým motivem propouští denní světlo, ale zároveň vám zajistí potřebné soukromí. Rozměr: 245 x 60 cm (v x š). Cena: 799 Kč Foto: 4Home

Foto: Biano

Čtyřdílný paraván s oboustranným fotopotiskem nahradí dělicí příčku v bytě. Hodí se do interiérů zařízených ve stylu Provence. Rozměry: 180 x 160 cm (v x š). Cena: 2090 KčFoto: Biano

Stačí pár metrů látky

Poměrně levným způsobem, jak od sebe oddělit jednotlivé obytné zóny, jsou závěsy. Pro oddělení ložnice se hodí spíše tmavší odstíny, mezi jídelnu a obývák zvolte raději světlé, pastelové barvy. Atraktivním a zároveň vzdušným dojmem působí také voálové (průsvitné látky ve výrazných transparentních barvách) nebo tzv. provázkové záclony. Pomocí textilií navíc spolehlivě umocníte příjemnou a útulnou atmosféru v každém interiéru.

Foto: My Best Home

Moderní dekorační 3D závěsy s velkoplošným tiskem zútulní každý interiér. Rozměry: 2 ks 160 x 250 cm (v x š). Cena: 1295 Kč Foto: My Best Home

Sklo jako zvuková izolace

Když chcete prostor nejen opticky rozdělit, ale potřebujete i zvukovou izolaci, oceníte skleněné posuvné dveře. Jejich instalace je sice o něco náročnější a při placení budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, ale v místnosti budete mít i nadále dostatek světla, které by při použití jiných variant vzalo z větší části za své. Vybrat si můžete dveře rozdělené, zasouvající se do zdi nebo skryté, a to v rozličných dekorech.

Foto: J.A.P.

Skleněné posuvné dveře Strong od sebe citlivě oddělí jednotlivé místnosti. Při jejich používání je pak jednoduché prostory buď zcela oddělit, anebo nechat propojené. Dveře jsou vybaveny posuvným systémem Premium, který je tvořen kolejnicí ukrytou ve stropěFoto: J.A.P.

Podlahy jako nenápadný vizuální předěl

Další z možností, jak rozčlenit obytný prostor, je čarování s podlahou. Tady už jsme ale v oblasti, kde se bez nějakého „kopnutí“ či úprav neobejdete. Můžete oddělit kuchyň od obýváku použitím různých materiálů. V jedné části tak bude dlažba a v druhé třeba plovoucí či vinylová podlaha nebo koberec. Ale někdy stačí jen využít efektu různých dekorů ve stejném materiálovém provedení. Velmi elegantní je také členění pomocí rozdílných rovin, například schůdků nebo stupínků. Pokud ještě bok či hranu vyvýšeného místa opatříte svíticím LED páskem, bude výsledný dojem naprosto dokonalý.

Foto: KPP

Kolekce dřevěných podlah Kährs Nordic Naturals obsahuje teplé a jasné barvy, které přispějí k příjemné atmosféře v celém bytě. Ložnici od ostatních zón lze vizuálně oddělit pomocí vyvýšeného stupínku. Rozměry podlahového dílu: 2423 x 200 x 15 mm. Doporučená cena: 1283 Kč/m²Foto: KPP

Tak co říkáte, vyzkoušíte některý z našich nápadů?

Reklama

Načítám