Hlavní obsah

Potřebujete rozpálit? Zkuste 3 super recepty s chilli!

Foto: David Háva

Ochutnejte lahodná jídla, v nichž nemůže chybět chilli!

Potřebujete zahřát? Zkuste to s chilli. Máme pro vás tři pikantní recepty, které stojí za vyzkoušení!

Článek

Receptů, ve kterých se objevují chilli papričky, je nepřeberné množství. Oceníte je jak ve slaných, tak i ve sladkých pokrmech. Třeba taková čokoláda s chilli je opravdová pikantní pochoutka. Odrůd je spousta, semínka jsou běžně k mání a můžete si je velmi snadno pěstovat i doma.

Důvodů, proč je konzumovat, je hned několik. Jsou plné antioxidantů, minerálů, dokonce můžete díky nim i zhubnout! Potlačují totiž chuť na tučná a sladká jídla. To je ale jen malý výčet toho, proč papričky zařadit do jídelníčku. Jejich pálivost má na svědomí látka kapsaicin a podle jeho obsahu se papričky dělí od sladkých až po velmi silně pálivé. A co z nich vařit?

Pikantní pomazánka z lilku

Pro 4 osoby potřebujete:1 lilek, 1 cuketu, 1 stroužek česneku, 1 červenou chilli papričku, olivový olej, 1 větvičku čerstvého rozmarýnu, sůl, pepř

Foto: David Háva

Kombinace lilku, chilli a olivového oleje je dokonalá

Postup: Cuketu a lilek nakrájejte na plátky, rozložte na plech a nechte asi 20 minut „vypotit“. Pak tekutinu setřete ubrouskem, vše zakapejte olivovým olejem, posypte nasekaným rozmarýnem a dejte péct do trouby asi na 30 minut. Zeleninu nechte vychladnout. Pak ji dejte do mísy, přidejte prolisovaný stroužek česneku, nadrobno nasekanou chilli papričku, sůl, pepř, 1 lžíci olivového oleje a vše důkladně rozmixujte. Pomazánku podávejte s celozrnným pečivem nebo topinkami.

Tip:Pro zajímavější chuť pomazánky do ní můžete přidat trochu rýžového octa.

Tortilly s kuřecím masem

Pro 4 osoby potřebujete:200 g kuřecího masa, 1 lžíci rajského protlaku, 1 lžičku chilli pasty, 4 lžíce kečupu, 50 g sterilované kukuřice, 1 konzervu tmavých fazolí, 1 červenou papriku, 1 stroužek česneku, 1 cibuli, olej, sůl, 4 tortilly, zeleninu na zdobení

Foto: David Háva

Pravá plněná tortilla bez chilli? Neexistuje!

Postup: Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli a po chvíli přidejte prolisovaný stroužek česneku. Přidejte na proužky nakrájenou papriku, na nudličky nakrájené a osolené maso a vše opečte. Vmíchejte protlak, chilli pastu, kečup a důkladně promíchejte. Směs krátce poduste, pak vmíchejte kukuřici, fazole, osolte a nechte na pánvi ještě chvíli probublávat. Tortilly ohřejte podle návodu. Na každou dejte několik listů salátu, nakrájená rajčata, papriky nebo jinou zeleninu podle chuti a přidejte masovou směs. Tortilly zatočte a ihned podávejte.

Tip:K tortillám můžete ještě podávat pikantní dip připravený z avokáda a chilli papričky.

Polévka se zelenými fazolkami

Pro 4 osoby potřebujete:200 g nakládaných zelených fazolek, 200 g pikantní klobásy, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžičku mleté papriky, 2 konzervy loupaných rajčat, ½ lžičky mletého chilli, ½ lžičky římského kmínu, 1 lžičku citronové kůry, 500 ml vývaru, olej, sůl

Foto: David Háva

Polévka, která vás opravdu zahřeje, musí aspoň trošku pálit!

Postup:Na oleji opečte nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Přidejte kmín, mletou papriku, chilli a koření nechte provonět. Zalejte vývarem, přidejte pokrájenou klobásu, loupaná rajčata, citronovou kůru a polévku vařte asi 20 minut. Chvíli před dohotovením přidejte do polévky nakládané zelené fazolky. Nakonec podle chuti ještě osolte.Ti otrlejší si pak mohou do polévky při podávání přidat ještě nasekanou chilli papričku.

Tip:Polévku můžete podávat s kopečkem zakysané smetany.

A jaký je váš tip na jídlo, co vás zaručeně zahřeje?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama