Hlavní obsah

Použitý čaj a káva? Patří do lednice, kbelíku nebo nádobí!

Foto: L Julia, Shutterstock.com

Foto: L Julia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Než příště vyhodíte vylouhovaný sáček s čajem nebo lógr z kávy, zamyslete se nad tím, zda by ještě nešly využít. Pokud vás nenapadá jak, poradíme vám, na co jsou naprosto skvělé a kdy se nemusíte ostýchat je opravdu vyhodit.

Článek

Co s čajem a kávou, z nichž jste si připravili svůj oblíbený nápoj? Rozhodně ještě nepatří do popelnice. Ukážeme vám hned několik možností, jak je ještě využít, ovšem za podmínek správného skladování.

Co s použitým čajem?

I když už se váš oblíbený čaj jednou vylouhoval a vydal to nejlepší, stále ještě není adeptem na vyhození. Jak může posloužit dál?

  • Na oteklé oči i zklidnění štípanců - Čaj po použití krátce propláchněte studenou vodou a dejte na chvíli vychladit. Pak použijte jako obklad na opuchlá víčka, na tmavé kruhy pod očima, ale také na štípance od hmyzu. Uleví i sluncem spálené pokožce. Stačí nechat působit 15 minut.
  • Jako hydratační koupel - Pár sáčků s čajem hoďte do horké vody ve vaně. Ideální je čaj zelený, ale chybu neuděláte ani s jinými druhy.
  • Pohlcovač pachu - Použité sáčky s čajem dejte na misce do lednice nebo vysušené sáčky vložte do propocených a nevábně vonících bot. Použitý čaj můžete nasypat i do kočičího záchodu, také tady utlumí zápach.
  • Odpuzovač myší - Vůně čaje se myším natolik nelíbí, že se jeho aromatu rády vyhnou. Dejte několik sáčků do sklepa nebo do míst, kudy vám lezou do domu, a budete mít klid.
  • Pro lesk - Nejméně pět sáčků s čajem přidejte do kbelíku teplé vody, kterou budete vytírat podlahu nebo umývat okna. Čaj povrchy odmastí a dodá jim potřebný lesk.
  • Jako hnojivo - Vylouhovaný čaj položte kolem kmínku pokojové rostliny a zalévejte ji přes něj. Čaj dodá dusík, takže se to bude líbit hlavně druhům, které mají rády kyselou půdu. Asi po týdnu je vyměňte nebo dejte pryč. Při přesazování květin můžete dát pár sáčků i na dno květináče – dodají živiny a pomohou udržovat vlhkost. Když z použitých sáčků vysypete jednotlivé lístky, můžete je vmíchat do zeminy jako hnojivo.

Kam vyhazovat použité sáčky s čajem? Pokud si nejste jisti, že jsou rozložitelné, pak je dávejte do směsného odpadu. Na kompost patří jen nebalený čaj, nebo sáčky kompostovatelné.

Foto: Mario Claudio Boh, Shutterstock.com

Použité sáčky s čajem nevyhazujte, poslouží třeba při úklidu nebo na oteklé očiFoto: Mario Claudio Boh, Shutterstock.com

Jak využít použitou kávu?

Použitá mletá káva – ať jde o lógr ze dna hrnečku po turecké kávě, nebo stlačená do „puku“, který vypadne z kávovaru – by také neměla končit automaticky v koši. Pro vaši domácnost i rostliny bude ještě vítanou vzpruhou, stejně jako před chvílí pro vás.

  • Pohlcovač pachů - Lógr má také schopnost pohlcovat pachy, proto ho usušte a vložte do lednice nebo ho nasypte na dno pytle s odpadem. Lógrem můžete vydrhnout prkénko načichlé po krájení ryb nebo česneku.
  • Jako peeling - Smíchejte usušený lógr s kokosovým nebo olivovým olejem a udělejte kašičku, naneste na pokožku a masírujte. Nebo ho přidejte do doma vyráběného mýdla, i to má pak lehce brusný efekt. V tekutém mýdle zbaví vaše ruce i velmi urputné špíny a mastnoty.
  • Namoří dřevo - Lógr vylouhujte v troše vody a tou pak namořte světlé dřevo. Získá velmi lehký hnědý nádech.
  • Na mytí vlasů - Výluh z lógru lze použít i na spláchnutí tmavých vlasů po mytí – oživí je, dodá lesk a ještě je i lehce natónuje.
  • Při pečení a vaření - Lógr zalijte vroucí vodou a vychladlou „druhou kávu“ použijte například do těsta nebo marinády na maso, dodá jim další zajímavou chuť.
  • Proti slimákům - Kávová sedlina poslouží například jako hnojivo, ale i odpuzovač slimáků. Rozhodně ji lze dávat do kompostu, protože ji milují žížaly.
Foto: Kuzina Natali, Shutterstock.com

Lógr z kávy je sám o sobě skvělým peelingemFoto: Kuzina Natali, Shutterstock.com

Podmínky použití čaje a kávy

Ovšem podmínkou použití jednou louhovaného sáčku a kávy je, že budou čerstvé nebo dobře usušené. Je tedy třeba je použít co nejdřív, nebo skladovat tak, aby nezačaly plesnivět. Při jakémkoli podezření, že se tak stalo, patří zcela jistě a neprodleně do koše nebo do kompostu.

Reklama

Načítám