Hlavní obsah

Kompost? Můžete ho mít na zahradě i v kuchyni

Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Reklama

Proč si na zahradě, ale třeba i v panelákovém bytě, najít místo na kompostér? Pomůže vám ekologicky zlikvidovat biologický odpad z domácnosti, a ještě ke všemu získáte hnojivo pro své květiny – ať na záhoně, nebo v květináči za oknem.

Článek

Žádná zahrada není moc malá, aby na ní nemohl stát kompostér. Dokonce ho můžete mít i v kuchyni nebo na balkoně. Proč byste ho ale měli chtít?

Proč mít kompostér

Majitelé zahrádek díky kompostéru dost ušetří. Jednak mohou zpracovat všechen biologický odpad, který vyprodukují – takže neskončí v popelnici a ušetříte za poplatky za její odvoz. Jednak si vyrobí materiál, který zahradě dodá potřebnou výživu a je tím nejlepším hnojivem – tedy kompost. Jinak by nějaké hnojení museli kupovat.

Tyto argumenty platí i pro toho, kdo pěstuje rostliny na balkoně nebo terase. Kompost se hodí při rekultivacích a zúrodňování půdy, ocení jej ovocné stromy i keře, okrasné květiny i všechny druhy zeleniny.

Kompostér z palet

Kompostér na zahradu můžete vyrobit. „Třeba z vysloužilých palet. Ovšem tady počítejte s omezenou životností, protože dřevo v kontaktu s kompostem začne rychle tlít. Většinou je omezena i jeho funkčnost a obsluha je méně komfortní než u kompostéru navrženého odborníky,“ vysvětluje specialista společnosti Hecht Petr Tichý.

Kompostér z palet je vlastně jen „kostka“, někdy s otevírací stranou (většinou přední, aby se dalo zajet kolečkem a kompost přehazovat). Je lepší ho zevnitř potáhnout alespoň králičím pletivem, aby z něj materiál nevypadával. Vyberte mu místo, kde nepálí slunce, ale ani tam není stále vlhko. Ať se obsah jen nevysušuje nebo naopak, aby nehnil.

Dřevěný kompostér

V obchodě můžete koupit i menší a levné kompostéry z neohoblovaných prken, které vyjdou asi stejně, jako když si je uděláte z palet. Ovšem můžete se „rozšoupnout“ s kompostérem s několika komorami a dřevem, které vydrží mnoho let – do toho je ale už třeba investovat.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dřevěný kompostér, 100 x 100 cm, 600 l, nehoblovaná impregnovaná prkna, v e-shopu Meva-Tec za 483 Kč. Dřevěný kompostér, 100 x 105 cm, 1200 l, masivní dřevo ošetřené přírodním olejem a pryskyřicí, víko s panty a spodní dvířka, v Kokiskashopu za 3594 Kč. Tříkomorový dřevěný kompostér Jery Trio 3000, 300 x 100 x 108 cm, 3000 l, kvalitní modřínové dřevo, v e-shopu Ekonákup za 11 912 KčFoto: Archiv firem

Plastový kompostér

Nikoho už dnes nepřekvapí na zahradě ani modernější kompostér. „Jsou vyrobeny z kvalitních plastů odolných vůči povětrnostním vlivům a UV záření. Jsou opatřeny víkem, aby do nich nepršelo. Nemají žádné dno, aby dovnitř z půdy mohly pronikat organismy, které urychlují tlení. Otvory v jejich konstrukci může do kompostu pronikat vzduch, který také urychluje proces tlení,“ radí Petr Tichý.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kompostér Keter ECO, 65 x 65 x 75 cm, 320 l, speciální tvar zajišťuje cirkulaci vzduchu urychlující rozkladný proces, v e-shopu Zahrada kh za 667 Kč. Kompostér JRK 1050 Premium, 136 x 118 x 107 cm, 1050 l, systém pro udržování stálé vlhkosti, teploty a dostatku vzduchu, v e-shopu Zahrada v pohodě za 4840 Kč. Kompostér Ecocompo, průměr 78 x 104 cm, 340 l, nádoba z odolného plastu, v e-shopu Kutilhaus za 990 KčFoto: Archiv firem

Domácí kompostér

Světovým hitem se stává kompostování v bytě. Jednou z možností je vermikompostování, které využívá schopnost žížal  přeměňovat biologické zbytky na vysoce kvalitní organické tekuté hnojivo a kompost. „Rostliny, které jsou hnojeny tímto substrátem, jsou zdravější, víc kvetou, mají víc plodů a nenapadají je nemoci a patogeny,“ říká Jana Kutlíková z e-shopu Zemito. Vermikompostér je praktický, snadno se čistí a nemusíte se bát ani zápachu nebo plísně.

Další kategorií jsou kompostéry, do kterých se přidávají tzv. „japonské bakterie“. Tyto kompostéry mají filtry proti zápachu a jsou ochráněny před hmyzem.

Na trhu jsou i automatické kompostéry na elektřinu, které jsou však finančně nákladné, z peněženky byste museli vydat i několik desítek tisíc. Naopak nejlevnější možností jsou nádoby, které slouží jen na to, abyste bioodpad uchovali do chvíle, než ho vyhodíte do příslušného kontejneru nebo kompostéru. Mohou, ale nemusí mít filtr proti zápachu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dvoupatrový Vermikompostér Urbalive Plastia, 60,5 x 50,5 x 38 cm, v e-shopu Zemito za 3140 Kč. Domácí kompostér Bokashi Organko 2, design získal ocenění Reddot Design Award 2019, v e-shopu Můj Zero Waste za 2590 Kč. Kitchen Craft Living Nostalgia, uhlíkový filtr, 16,5 x 12 x 24 cm, objem 3 l, v e-shopu Country Rose za 587 KčFoto: Archiv firem

Co patří do kompostu?

Do kompostu patří  pouze organický odpad. Jeho obsah by však měl být co nejrůznorodější, aby se mu dobře dařilo. „V kompostéru tak můžeme zpracovávat posečenou trávu, shrabané listí nebo drť z drtiče větví, stejně tak odpad z domácnosti, jako jsou slupky ze zeleniny a ovoce. Rozhodně do něj nedávejte kosti, pecky a slupky z tropického ovoce, plevel, ani kočičí či psí exkrementy. Samozřejmě sem nepatří ani jakýkoliv chemický odpad,“ vyjmenovává Petr Tichý.

Při pěstování rostlin můžete využít i mnohý odpad z kuchyně: Živiny z odpadu: Zužitkujte na zahradě lógr nebo skořápky

Reklama

Související témata:

Načítám