Hlavní obsah

Plísně nám užírají zdraví. Vyžeňte je z těla pryč

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Nehty napadené plísní, chronické záněty močových cest, kvasinkové infekce intimních partií… To je jen zlomek toho, čím nám tělo hlásí nebezpečí přemnožených houbových mikroorganismů.

Článek

Kvasinky do našeho těla patří. Nesmí nad ním ovšem získat nadvládu. Když jim oslabení imunity povolí uzdu, a my je pak nevědomky vykrmujeme rafinovaným cukrem a sacharidy v podobě ovoce, rýže, těstovin a dalších běžných potravin, tělo začne rozsvěcet kontrolky. Rozumíte jeho signálům?

Přemnožení kvasinek se v těle vytváří i plísně. Tento proces často odstartují antibiotika, jindy opakované infekce močových či dýchacích cest. Imunitu stejně tak oslabuje kouření, střevní mikroflóru pak ničí sladkosti, polotovary a další vysoce průmyslově zpracované potraviny. Poškozená střevní stěna se stává propustnou, a pouští tak do krevního oběhu toxiny, včetně škodlivých mikroorganismů.

Z dlouhodobého hlediska mohou přemnožené kvasinky dokonce hrát roli při vzniku rakoviny. Navíc denně našemu tělu brání správně trávit vitaminy a minerály, takže ať jíme sebelépe, zdravotní obtíže mohou přetrvávat. Jakmile se totiž plísně rozšíří, nastolit v organismu opět rovnováhu vyžaduje systematický boj.

Omezení cukru nestačí

Plísně páchají škodu na mnoha frontách. Napadají nehty, vyvolávají ekzémy, svědění uší, zápach z úst, chronickou únavu, bolesti kloubů a svalů, nadýmání, zácpy, průjmy, autoimunitní poruchy, podrážděnost, úzkosti a deprese, způsobují infekce intimních partií a v neposlední řadě zhoršují alergie.

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Chcete se zbavit plísní a cítit se dobře? Vzdejte se jednoduchých cukrů, bílého pečiva, dortíků, sladkých nápojů, ale i těstovinFoto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Zvýšený výskyt kvasinek prokáže vyšetření moči, krve, stolice či odebraný vzorek kůže, nehtu. Protiplísňovou dietu by měla doplnit očistná kúra. Vynechání pouze dortíků ke kávě nestačí. Plísně jsou přizpůsobivé, a pokud přijdou o jednoduché cukry, přežijí i na škrobech, tedy bramborách, batátech apod.

„Základem je vynechání jednoduchých cukrů, takže vyřaďte bílý i hnědý cukr, med, marmelády a sladkosti. Když obtíže nemizí, vynechte bílé pečivo, z příloh bílou rýži a těstoviny. Vyřaďte také banány, hroznové víno a sušené ovoce," radí nutriční specialistka Gabriela Mádrová a dodává, že by z jídelníčku měly zmizet i polotovary. Toto se doporučuje dodržovat 3 až 6 měsíců s tím, že k jednoduchým cukrům a polotovarům byste se vracet neměli ani po úlevě od obtíží.

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Infekce močových se nejčastěji projevují pálením nebo řezáním při močení. Posilujte imunitu, upravte jídelníček a uchovejte v suchu své intimní partie Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Protiplísňová dieta zakazuje také alkohol a řadu mléčných výrobků, hlavně plísňové sýry. Zakysané produkty střevní mikroflóru naopak podporují. Sem tam zařaďte kvašené nápoje, třeba kombuchu, a fermentované potraviny v podobě kysaného zelí či okurek rychlokvašek.

Semínka a ořechy namáčejte

Kvůli výskytu plísní se vyhýbejte syrovým ořechům a semínkům. Před konzumací je vždy na několik hodin namočte, aby se očistily zejména od plísní a prachu. Jíst se pak dají změklé, případně vysušené na pánvi či v troubě. Pro rychlejší očištění lze ořechy a semínka napařit v cedníku, čajovém sítku nebo v plátýnku zachyceném za okraj hrnce s horkou vodou.

Ne každému se uleví při dodržování obecných doporučení. Na vině může být potravinová intolerance. „Kvasinky je nejlepší řešit individuálně po odběru krve a imunologickém vyhodnocení. Dle konkrétních výsledků a potravinových intolerancí se pak sestaví vhodná dieta. V ní jsou vynechané dráždivé potraviny, které se u každého z nás liší,“ radí specialistka v oboru klinické výživy Eva Kocurková.

Kladivo na kvasinky

Aby bylo tělo na odplísnění v kondici, není od věci posílit játra. K tomu se hodí ostropestřecový čaj nebo tinktura. Kvasinky si libují v kyselém prostředí. Neutralizovat pH v těle pomohou čajové směsi na odkyselení, odvary z červeného lapacha a tinktury z grepových jader, penízovky, ořešáku černého nebo z česneku. Ten hubí kvasinky v čerstvé i vařené podobě.

Na dobré si člověk rád zvykne, proto ani po vymizení problémů nejspíš nezatoužíme po návratu ke starému životnímu stylu. Navíc mlsat se dá i zdravěji, a tak si sem tam kvalitní zákusek, třeba raw dortík, ke kávě nemusíte vyčítat.

Pozorujete na sobě příznaky přemnožených plísní? Může vás zajímat i stravování podle pěti elementů.

Reklama