Hlavní obsah

Mýdlo jako dárek? Z kostky dortík nebo bonbony!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete dárek, který by byl praktický, hezký a navíc nestál moc? Ideálním kandidátem je mýdlo jako bonboniéra nebo minidortík. A neřekneme vám, kde ho koupit, ale jak ho za pár korun vyrobit!

Článek

Přemýšlíte, jakou pozornost dát kamarádce či kolegyni třeba k svátku... Co takhle mýdlo? A nemyslíme jen tak „obyčejnou kostku“, ale mýdlový originál. Právě takové vás naučíme vyrobit!

Co budete potřebovat

Tuhé mýdlo, tedy klasickou kostku, pořídíte v obchodě kolem dvaceti korun. Nejlepší je koupit dvě, třeba bílé a růžové nebo fialové, většinou se dá barva odvodit od názvu. K tomu budete potřebovat ještě tekuté mýdlo nebo tělové mléko, můžete využít i zbytek, který máte doma. Dále se vám bude hodit trocha medu, esenciální olejíček, mletá káva, případně sušená levandule. Zbytek surovin už je na vás.

Na přípravu mýdlové směsi si připravte kastrůlek s vodou a misku z kovu nebo skla, v níž budete mýdlo ve vodní lázni rozpouštět. Nutné je i struhadlo a nějaké formičky nebo košíčky na pečení. Nejlepší jsou silikonové – po zatvrdnutí se z nich výrobek snadno vyklopí.

Základní postup, jak vyrobit dárek z mýdla

Abyste mohli kostku mýdla přetvořit do trochu zdobnější podoby, musíte ji nejdřív proměnit v tvárnou hmotu. Není to složité: nastrouhejte mýdlo do misky a vložte do vodní lázně na sporáku. Nastrouhané mýdlo se začne teplem rozpouštět – k naředění můžete použít trochu vody, ale také tělové mléko nebo tekuté mýdlo. Přesné dávkování přísad vám neřekneme, ale nesmějí nikdy převážit nad množstvím nastrouhaného tuhého mýdla.

Čistě orientačně: na tři vrchovaté lžíce nastrouhaného mýdla jsme přidali jednu rovnou lžíci tekutého a jednu lžíci vody. Detailnější postup se dozvíte u jednotlivých výrobků. A co se týče tuhnutí, čím je hmota hustší, tím pomaleji tvrdne, ale vždy je to otázka jen několika minut.

1. Medové mýdlo

Na výrobu mýdla, které bude vypadat trochu jako vytažené z včelího úlu, budete potřebovat bílé tuhé mýdlo, lžíci medu a lžíci tělového mléka. Mýdlo nastrouhejte a ve vodní lázni rozpusťte spolu s tělovým mlékem a medem. Jestli není hmota dostatečně hladká, můžete ještě přidat tělové mléko. Rozpuštěnou a dobře rozmíchanou hmotu nalijte třeba do misky vyložené bublinkovou fólií. Po zatuhnutí mýdlo snadno vyklopíte a je hotovo.

Z včelího vosku si vyrobíte přírodní omyvatelný ubrousek na svačinu.

Foto: Jakub Jurdič

V jednoduchosti je krása a u tohoto mýdla ji podtrhuje ještě jemná vůně meduFoto: Jakub Jurdič

2. Peelingové kávové mýdlo

Peelingové mýdlo vyrobíte rozpuštěním nastrouhaného mýdla a tekutého mýdla nad vodní lázní. Hmotu rozmíchejte dohladka a pak přidejte mletou kávu – na jednu kostku mýdla jsme dali tři rovné lžičky. Trochu kávy také nasypejte na dno formiček předtím, než do nich rozpuštěnou mýdlovou hmotu nalijete. Po zatvrdnutí vyklopte.

Foto: Jakub Jurdič

Káva mýdlo nejen provoní, ale dodá mu i příjemný peelingový efektFoto: Jakub Jurdič

3. Mýdlové bonbony

Na mýdlové kuličky rafaelo potřebujete trochu tužší hmotu, takže nejdřív vyzkoušejte rozpustit jen nastrouhanou kostku – možná nebude třeba žádné ředění. Stačí, aby šla hmota tvarovat, nemusí být hladká. V prstech z ní pak vytvořte kuličky a obalte v nastrouhaném mýdle – efektní je, když má obal jinou barvu.

Foto: Jakub Jurdič

Mýdlové kuličky můžete vložit do malých košíčků na muffiny a darovat jako bonboniéruFoto: Jakub Jurdič

4. Levandulová mýdlová srdíčka

Na výrobu srdíček potřebujete dva druhy mýdla: klasické a průhledné – použili jsme transparentní (čirou) mýdlovou hmotu (300 ml jsme na internetu koupili za 99 Kč).

Nastrouhané čiré mýdlo rozpusťte ve vodní lázni, lze přidat trochu vody. Dohladka rozmíchanou hmotu nalijte do formiček asi do poloviny a přihoďte kvítky levandule. Průhledné mýdlo tvoří pěnu, kterou je třeba před ztuhnutím jemně sebrat lžičkou. Abyste to nemuseli řešit, můžete na ni rovnou nasypat vrstvičku nastrouhaného mýdla – pro kontrast třeba bílého jako my. Po zatuhnutí průhledné vrstvy dolijte formičku rozpuštěnou mýdlovou hmotou z klasické kostky, můžete do ní přidat i tekuté mýdlo, aby byla krásně hladká.

Foto: Jakub Jurdič

Výroba srdíček s průhlednou vrstvou a levandulí je o trochu složitější, ale výsledek stojí za toFoto: Jakub Jurdič

5. Mýdlový dortík

Na výrobu základu dortíku potřebujete tužší hmotu asi jako na výrobu kuliček – nemusí být moc hladká, takže stačí jen rozpustit ve vodní lázni samotné nastrouhané mýdlo, případně ho maličko doředit vodou nebo tekutým mýdlem. Tužší mýdlovou směsí naplňte silikonový košíček a nechejte zatuhnout.

Mezitím si připravte hmotu na výrobu „krému“ – ta naopak musí být velmi hladká a vzdušná, takže tekutým mýdlem ani vodou nešetřete. Tentokrát hmotu nemíchejte jen tak lžičkou, ale vyšlehejte ji metličkou, aby měla konzistenci opravdové šlehačky. Tou pak naplňte sáček s ustřiženým růžkem a na základ naneste jako krém. Navrch můžete nastrouhat barevné mýdlo.

Výrobky z mýdla vypadají dost jedle, takže se vyplatí nechávat je mimo dosah dětí, aby nedopadly jako pejsek, když s kočičkou myli podlahu.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud se vám dortík povede, bude od skkutečného na pohled k nerozeznáníFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata:

Načítám