Hlavní obsah

Přírodní vzpruha: Nejlepší bylinkové čaje pro silnou imunitu

Foto: mdbildes, Shutterstock.com

Foto: mdbildes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na babské rady věřit můžete i nemusíte, pozitivní účinky některých bylin je ovšem těžké zcela popřít. Přečtěte si, jaké bylinkové nápoje nejen teď v zimě popíjet, abyste posílili svou obranyschopnost. Který čaj podpoří vaši imunitu?

Článek

Co je vlastně imunitní systém? Ačkoli není snadné si ho představit, nejedná se o žádný fantom. Je to komplexní systém obranných mechanismů organismu. Jinými slovy soustava spolupracujících orgánů, mezi něž patří krční a nosní mandle, brzlík, slezina, játra, kostní dřeň, kůže a pochopitelně i střeva.

Není tak překvapení, že neexistuje jediný přesný návod, jak imunitu posílit. Dobrý vliv má na obranyschopnost pravidelný sport, pobyt na čerstvém vzduchu a na slunci nebo správné jídlo a doplňky stravy. Mezi ně patří i kvalitní bylinky, respektive bylinkové čaje.

1. Protivirová echinacea

Bylinka, která se vší parádou vyráží do boje proti virům, to je třapatka nachová, známější pod latinským názvem echinacea. Krom protivirových účinků působí také proti některým bakteriím a plísním. Pomáhá posilovat imunitu a také přispívá k čištění krve a urychluje léčbu nachlazení. Podle některých studií má i protirakovinné účinky.

2. Starý dobrý rakytník

Tak schválně, jaký vitamin má nejsilnější pozitivní účinek na imunitu? Tipujeme, že odpovídáte céčko. A rakytník je přitom jeden z nejlepších zdrojů vitaminu C, mimo to obsahuje také vitaminy skupiny B. Přes skvělý vliv na zdraví nebyly při jeho užívání zjištěny žádné vedlejší účinky. Jako prevenci ho tak můžete popíjet klidně každý den. Těhotné ženy by se ovšem měly vyhnout tinktuře z rakytníku, která obsahuje dost alkoholu.

Foto: ShotnCut, Shutterstock.com

Rakytník je skvělý jako nápoj z plodů, olej i sirup. A je bez vedlejších účinkůFoto: ShotnCut, Shutterstock.com

3. Pálivý, ale účinný zázvor

Čaj z čerstvého nebo sušeného zázvoru je někdy dost pikantní, obranyschopnost však posiluje náramně. Je skvělý jako prevence, a to díky svým antibakteriálním, antivirovým a protizánětlivým účinkům, a vsadit na něj můžete i při nachlazení a infekcích dýchacích cest, pomůže také při bolestech v krku. Čerstvého zázvoru můžete zkonzumovat maximálně několik gramů denně, větší množství může vést k pálení žáhy, průjmům a nevolnostem.

4. Šalvěj jako bylina nesmrtelnosti

Šalvěj lékařská odráží své zdravotní účinky již ve svém názvu. Také proto ji babky kořenářky přezdívaly jako bylinku nesmrtelnosti. Tak silný její vliv sice není, přesto je velmi prospěšná. Má vynikající detoxikační účinky, podporuje regeneraci jater i zdravý stav střev – tyto orgány jsou přitom pro silnou imunitu velmi důležité. Šálek šalvějového čaje za den berte jako dostačující – maximum jsou tři šálky. Užíváte-li ho denně, nepřekračujte hranici dvou týdnů. Těhotné ženy by se mu měly vyhnout úplně.

Foto: amberto4ka, Shutterstock.com

Čaj ze šalvěje je vynikající prostředek pro imunitu, ale nehodí se v těhotenstvíFoto: amberto4ka, Shutterstock.com

5. Kopřiva je vitaminová bomba

Kopřiva není jen plevel, který vás protivně popálí. Nať obsahuje celé spektrum vitaminů a minerálních látek. Přispívá k čištění organismu, podporuje trávicí systém a pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru. Prospěšně působí také na dýchací cesty, kardiovaskulární systém a na stav kůže a kloubů.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dětský bio čaj s rakytníkem Apotheke pro silnou obranyschopnost, cena 44 Kč (20 sáčků). Bylinný čajový koncentrát Imunita děti Serafin s kopřivou, cena 207 Kč (250 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Bio sypaný čaj ze sušené kopřivy Sonnentor, cena 18 Kč (50 g). Ajurvédský čaj Pukka Elderberry & Echinacea, cena 129 Kč (20 sáčků)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Bylinný čaj Šalvěj lékařská Apotheke, cena 35 Kč (20 sáčků se zvýšenou gramáží). Zahřívací čaj se zázvorem Grešík, cena 49 Kč (20 sáčků)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sypaná bylinná směs Imunita Botanic s echinaceou a šalvějí pro podporu imunity, cena 159 Kč (75 g). 100% bio rakytníková šťáva Allnatura, cena 278 Kč (500 ml)Foto: Archiv firem

Načítám