Hlavní obsah

Pověry v těhotenství: Také jste se „zbláznily" a věříte jim?

Foto: Thinkstock

Je to tak: v těhotenství začínají i velmi realistické ženy propadat šílenství pověr...Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Považujete se za racionální a rozumnou ženu. Pak přijde těhotenství, a vy najednou věříte každé povídačce, která se o jiném stavu říká. Propadla jste pověrám?

Článek

Kateřina se nikdy nepovažovala za pověrčivou osobu, ale v těhotenství se to změnilo. „Klasicky jsem odmítala mít doma kočárek, to mi přišlo docela běžné,“ popisuje Kateřina. Dvě nejbližší kamarádky, toho času dokonce ještě bezdětné, do ní ale rýpaly tak dlouho, až uvěřila i dalšímu. „Někde vyčetly, jak se pozná, že čekám kluka, a neustále mě o tom přesvědčovaly, až jsem začala vehementně tvrdit, že opravdu porodím chlapečka,“ pokračuje Kateřina. Nakonec ale byly kamarádky zklamané. Narodila se holčička Ema.

Těhotné jsou citlivější

Strach z neznámého, obavy z porodu i o dítě a do toho hormony mohou těhotným nadělat v hlavě pěknou paseku. A když se to všechno spojí s touhou po konkrétním pohlaví miminka, jste ideální kandidátkou na uvěření pověrám. Jsou alespoň trochu pravdivé?

„Ženy mohou být v těhotenství citově rozloženější a chovat se pod tlakem obav iracionálněji. Pokud ale důvěra ve všemožné pověry neohrožuje těhotnou nebo dítě, není důvod to řešit. Od partnera je ale třeba více tolerance,“ míní psycholog Jeroným Klimeš.

Foto: Thinkstock

Obavy a starost, aby bylo všechno v pořádku, nahrávají pověrčivostiFoto: Thinkstock

S chlubením počkejte

Těhotenství neoznamujte před koncem třetího měsíce. Smysl tahle pověra má. Téměř jedna třetina všech těhotenství totiž končí v prvních týdnech samovolným potratem. Když v té době tajemství udržíte, nebudete potom muset říkat, co vás potkalo.

„Příroda tak sama kontroluje, zda je zárodek v pořádku, časný samovolný potrat je většinou dán právě jeho chybným vývojem. Žena často ani nemusí vědět, že potratila, vnímá například jen silnější menstruaci," vysvětluje vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Klaudiánovy nemocnice Mladá Boleslav Dagmar Hamáčková. Podotýká ale, že dalšímu těhotenství většinou nic nebrání a pomoc lékaře je potřeba až v případech, kdy se samovolný potrat opakuje.

Chcete snadno porodit? Jezte ostrá jídla.„Takovou pověru ani neznám. Z mých zkušeností můžu říct, že se občas projeví třeba změna tlaku – porod může takto ovlivnit například bouřka. Ženy by se měly řídit tím, že těhotenství je normální fyziologický stav, kdy je třeba dodržovat normální pohybový režim i životosprávu," radí Dagmar Hamáčková s tím, že porodní asistentky doporučují jíst lněné semínko nebo pít maliníkový čaj.

Foto: Thinkstock

Bude to holčička, nebo chlapeček? Přiznejme si, že šance je prostě 50 na 50!Foto: Thinkstock

Nezvedejte ruce nad hlavu, dítěti se omotá pupeční šňůra okolo krku. „To je úplný nesmysl, chudák ta, která se tím řídí. Omotanou pupeční šňůru, ať už kolem krčku, ramínka nebo končetiny, mívají novorozenci zhruba ve 40 procentech případů, většinou se dá relativně bez problémů zvládnout. A na vině rozhodně není matka a její pohyb, je to dáno prostě tím, že dítě dlouhou dobu v děloze plave a do pupečníku se zamotá," vyvrací pověru Dagmar Hamáčková.

Kočárek a výbavička nesmějí být doma, nosí to smůlu.Pověra, které věří řada nastávajících maminek. Reálný základ sice nemá, smysl ale ano. Situace, kdy těhotenství nedopadne dobře a ženu po příchodu z nemocnice čeká pohled na mini oblečky nebo kočárek, je tíživá.

Také věříte, že...

  • když se těhotná žena vyleká a sáhne si na některou část těla, bude mít tamtéž miminko znaménko?
  • pohlaví miminka lze poznat podle tvaru bříška. Holčička ho dělá kulaté, kluk špičaté?
  • pokud nastávající maminku často pálí žáha, narodí se jí vlasaté děťátko?

Jste těhotná a věříte pověrám, kterým byste se normálně zasmála? Mluví za vás obavy a hormony.

Reklama

Načítám