Hlavní obsah

Povidlové knedlíky se šodó

Hodnocení:
(108)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

Pokud milujete sladké knedlíky, nenechte si ujít tuhle vanilkovo-povidlovou pochoutku. Knedlíčky z kynutého těsta chutnají v kombinaci se šodó fantasticky!

Ingredience pro:
6 porcí
Na těsto
  • 20 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru krystal
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 200 g švestkových povidel
  • sůl
Na dohotovení
  • 250 ml bílého vína
  • 4 žloutky
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Mléko zahřejte, přidejte do něj rozdrobené droždí, cukr a trochu mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. 

Krok 2: Mezitím dejte do mísy mouku, přidejte špetku soli, cukr a promíchejte. Přidejte olej, vejce a vzešlý kvásek. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladký bochník těsta. Na teplém místě ho nechte kynout asi 40 minut.

Krok 3: Po vykynutí těsto rozdělte na 6 dílů. Každý vyválejte na placku a potřete vrstvou povidel. Zatočte a vytvarujte knedlík, jeden po druhém. Pak je vařte ve vroucí vodě 12 až 15 minut. 

Krok 4: Mezitím připravte šodó. Do skleněné nebo nerezové misky dejte žloutky s oběma cukry, prošlehejte a přimíchejte víno. Pak vše šlehejte ve vodní lázni do zhoustnutí. 

Krok 5: Hotové knedlíky nakrájejte na plátky a přelejte horkým šodó. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
13. 11. 2020

Reklama

Sdílejte článek