Hlavní obsah
3,2
(112)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pokud milujete sladké knedlíky, nenechte si ujít tuhle vanilkovo-povidlovou pochoutku. Knedlíčky z kynutého těsta chutnají v kombinaci se šodó fantasticky!

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Těsto
  • 20 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru krystal
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 200 g švestkových povidel
  • 1 špetka soli
Šodó
  • 250 ml bílého vína
  • 4 ks žloutků
  • 80 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte, přidejte do něj rozdrobené droždí, cukr a trochu mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. 

02.

Mezitím dejte do mísy mouku, přidejte špetku soli, cukr a promíchejte. Přidejte olej, vejce a vzešlý kvásek. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladký bochník těsta. Na teplém místě ho nechte kynout asi 40 minut.

03.

Po vykynutí těsto rozdělte na 6 dílů. Každý vyválejte na placku a potřete vrstvou povidel. Zatočte a vytvarujte knedlík, jeden po druhém. Pak je vařte ve vroucí vodě 12 až 15 minut. 

04.

Mezitím připravte šodó. Do skleněné nebo nerezové misky dejte žloutky s oběma cukry, prošlehejte a přimíchejte víno. Pak vše šlehejte ve vodní lázni do zhoustnutí. 

05.

Hotové knedlíky nakrájejte na plátky a přelejte horkým šodó. 

Reklama

Související témata:

Načítám