Hlavní obsah

Povidla bez míchání & 18 nejlepších receptů, co s nimi dál

Foto: Natalia Klenova, Shutterstock.com

Foto: Natalia Klenova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvařte (tedy spíše upečte) si úžasná voňavá švestková nebo hrušková povidla z trouby – rozumějte bez míchání, připalování a hodin u sporáku! A pak vyzkoušejte některý z 18 ověřených receptů, v nichž se vám budou povidla hodit po celý rok.

Článek

Kromě jednoduchých receptů na povidla samotná pro vás máme inspiraci na buchty, koláče a všemožné taštičky. A naučíte se i to, jak s pomocí povidel vyladit omáčky ke zvěřině či uzenému k naprosté dokonalosti. Pojďte ochutnat.

Kdo peče, ten jede! Povidla bez míchání

Nejlepší povidla? Bezkonkurenčně ta z trouby! Nevykloubíte si rameno při hodinovém míchání a postávání u plotny, a přesto jim nehrozí připálení. Zkuste nejen tradiční švestková, ale i oblíbená hrušková povidla.

Nesmrtelná klasika

Pro tradicionalisty mají povidla naprosto jasně dané místo v české kuchyni. Dáte si čerstvě upečené buchty, koláče nebo raději šátečky?

Někdo má rád holky, jiný zase vdolky

Čerstvě usmažené vláčné vdolečky s poctivou vrstvou voňavých povidel a tvarohu nebo plněné bramborové pirožky jsou dobroty, kterým odolají jen ti nejsilnější. Patříte k nim? My tedy rozhodně ne.

Perníkové koření + povidla = láska

Alespoň skořici většinou najdete i v povidlech, ale až ve spojení s kompletním perníkovým kořením pochopíte, jak moc si s ním švestky rozumějí. Kombinovat povidla s perníkem se vyplatí v podobě cukroví, dortu i klasické lité „buchty na plech“.

Plněná hojnost aneb Taštičky a rohlíčky

Povidlová náplň je naše oblíbená – nemusíte s ní totiž zpravidla už nic dělat. Naplníte mrkvové rohlíčky, tvarohové šibřinky nebo křehké taštičky z pěti surovin?

Hezky česky (a slovensky) s brambory

Bramborové těsto bývá krásné vláčné a k výrazné chuti povidel se výborně hodí. Nešlápnete s ním vedle u placek, koláče ani plněných taštiček.

Slaná tečka na závěr

Na konec vás po této koláčkové smršti nečeká dezert, ale populární recepty s masem: nasládlá povidla totiž skvěle doladí omáčku ke zvěřině i uzenému. A co teprv, když k nim uděláte domácí nočky!

Co s povidly vaříte nebo pečete nejraději? Jestli se nemůžete rozhodnout, kterou tradiční náplň použijete, vyzkoušejte recept na sváteční štědrák se čtyřmi náplněmi.

Reklama

Načítám