Hlavní obsah
3,4
(278)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ovocné knedlíky se dají dělat na milion způsobů. Kynuté, spařované, tvarohové... Všechny ale mají jedno společné: vaří se ve vodě. Na Valašsku se tradičně plní švestkami nebo povidly a pozor: pečou se v troubě jako buchty!

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 knedlíků
Na těsto
  • 450 g hrubé mouky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 35 g droždí
  • 2 vejce
  • 220 ml mléka
  • sůl
Na náplň
  • 6 lžic švestkových povidel
  • 30 ml tuzemského rumu
Na pečení
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 150 ml mléka
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a zadělejte. V robotu s hnětacím hákem to trvá asi sedm minut, při ručním hnětení o něco déle. Hotové tuhé těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

02.

Z nakynutého těsta lžící odebírejte kousky, v dlani z nich vytvořte placku, naplňte povidly (můžete je podle potřeby a chuti rozmíchat s trochou tuzemáku) a zabalte jako knedlík.

03.

Troubu zapněte na 180 °C. Pekáč vymažte rozpuštěným máslem (a rozhodně jím nešetřete), vyskládejte do něj připravené knedlíky a potřete je zbylým máslem – knedlíky se tak neslepí.

04.

Nakonec knedlíky v pekáči zalijte asi do 3/4 jejich výšky horkým mlékem, přikryjte poklicí nebo alobalem a asi 20 minut pečte, až se všechno mléko vsákne. Pak poklici či alobal sejměte a ještě chvíli dopečte, aby knedlíky zezlátly. Výsledek vypadá v podstatě jako buchty, ale chuťově se liší: díky hrubé mouce v těstě a dušení v mléce na první zakousnutí poznáte, že jsou to opravdu knedlíky.

Reklama