Hlavní obsah

Jablečné knedlíky z bramborového těsta

Hodnocení:
(64)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Máte chuť na plněné knedlíky, ale moc ovoce zatím není v sezoně? Sáhněte po osvědčených jablkách a nebudete litovat. Těsto můžete použít méně tradiční: bramborové. Hodí se pro každé ovoce.

Ingredience pro:
2 porce
Na těsto
  • 250 g brambor
  • 90 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
Na náplň
  • 1 jablko
  • 2 lžíce skořicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
K podávání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
Článek

Postup

Krok 1: Brambory (na jaře určitě sáhněte po podzimních bramborách, z nových by těsto nedrželo, protože jsou příliš vodnaté) uvařte ve slupce doměkka, trvá to podle velikosti asi 20 minut. Sceďte a nechte trochu zchladnout.

Krok 2: Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na kousky. Promíchejte se skořicovým cukrem a citronovou šťávou. 

Krok 3: Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přisypte mouku a cukr, přidejte vejce a špetku soli a vypracujte měkké, ale hladké a pohromadě držící těsto. Jak udělat bramborové těsto?

Krok 4: Do hrnce dejte vařit dostatečné množství vody, aby v něm hotové knedlíky mohly plavat. Z těsta odebírejte kousky, rozmáčkněte je v dlani na placku a balte do nich kousky ochucených jablek. Takto zpracujte všechno těsto.

Krok 5: Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte asi osm minut, dokud nevyplavou na hladinu. Pak ještě asi dvě minuty dovařte a sceďte. 

Krok 6: Hotové knedlíky podávejte s moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a přelité rozpuštěným máslem. A jestli chcete vědět, jak jednoduše plněné knedlíky obměňovat i bez nového receptu, přečtěte si 5 triků, jak z ovocných knedlíků dostat ještě víc.

Máte rádi klasiku? Dejte si kynuté knedlíky s ovocem. A jestli chcete experimentovat a ohromit hosty, je čas ochutnat luxusní tvarohové knedlíky s pralinkou a horkými malinami.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek