Hlavní obsah
3,3
(67)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máte chuť na plněné knedlíky, ale sezónního ovoce zatím moc není? Sáhněte po osvědčených jablkách a nebudete litovat. Těsto můžete použít méně tradiční: bramborové.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Těsto
  • 250 g brambor
  • 90 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 1/2 lžičky soli
Náplň
  • 1 ks jablek
  • 2 lžíce skořicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
K podávání
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička skořice
  • 4 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Brambory (ne nové) uvařte ve slupce doměkka, trvá to podle velikosti asi 20 minut. Sceďte a nechte trochu zchladnout.

02.

Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na kousky. Promíchejte se skořicovým cukrem a citronovou šťávou. 

03.

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přisypte mouku a cukr, přidejte vejce a špetku soli a vypracujte měkké, ale hladké a pohromadě držící těsto. Jak udělat bramborové těsto?

04.

Do hrnce dejte vařit dostatečné množství vody, aby v něm hotové knedlíky mohly plavat. Z těsta odebírejte kousky, rozmáčkněte je v dlani na placku a balte do nich kousky ochucených jablek. Takto zpracujte všechno těsto.

05.

Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte asi osm minut, dokud nevyplavou na hladinu. Pak ještě asi dvě minuty dovařte a sceďte. 

06.

Hotové knedlíky podávejte s moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a přelité rozpuštěným máslem. A jestli chcete vědět, jak jednoduše plněné knedlíky obměňovat i bez nového receptu, přečtěte si 5 triků, jak z ovocných knedlíků dostat ještě víc.

Máte rádi klasiku? Dejte si kynuté knedlíky s ovocem. A jestli chcete experimentovat a ohromit hosty, je čas ochutnat luxusní tvarohové knedlíky s pralinkou a horkými malinami.

Reklama

Načítám