Hlavní obsah

Pozor! 10 nebezpečí u vás doma

Foto: Thinkstock

Především čisticí prostředky vás mohou ohrozitFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poleptání, popálení, otrava, nehezké úrazy a dokonce i smrt – tato nebezpečí hrozí téměř v každé domácnosti. Kdo si myslí, že se ho to netýká, ať si projde následujících deset bodů.

Článek

1. Rozlévané čističe a prací prášky

Jary, prášky a různé další čističe rozlévané z velkých nádob do obyčejných plastových lahví jsou stejně kvalitní, ale o mnoho levnější než ty v originálních a krásně vypadajících obalech. Ale pozor! Už mnohokrát se stalo, že si je nejen děti spletly s limonádami a napily se. Důsledky mohou být katastrofické! Pokud je tedy kupujeme, rozhodně sundáme z láhve nálepku od nápoje a vyrobíme vlastní, která bude varovat, co je uvnitř.

2. Rukavice nejsou zbytečné

Většina klasických čisticích prostředků dráždí pokožku, sliznice zažívací trakt. Varování o tom, že máme pracovat v rukavicích a s rouškou nejsou zbytečná! Vůbec nejhorší jsou v této kategorii různé čističe trub, sporáků i odpadů. Obsahují louh, jehož jedna kapka nám dokáže těžce popálit pokožku.

3. Čistič vedle záchodu

I když chemické a čisticí prostředky skladujeme v původních obalech, nikdy bychom je neměly nechat stát pod umyvadlem nebo vedle toalety. Skladujeme je nejlépe někde v komoře nebo k tomu určené skříni, kterou lze zamykat!

4. Odlakovač na nočním stolku? Nikdy!

Číst miniaturní písmo na druhé straně odlakovače na nehty považujeme za zbytečné. Vždyť víme, k čemu se používá. Než ho ale odložíme na noční stolek, měly bychom si přečíst, že při vniknutí do očí způsobuje slepotu!

5. Léky jedině pod zámkem

Ibalgin na hlavu nebo na záda – mnohé se bez něho neobejdeme a máme ho proto stále při ruce, přesněji řešeno na nočním stolku, vedle počítače, v kabelce. Krásné barvy a tvary připomínající bonbony přímo lákají děti ochutnat. Léky proto patří jen pod zámek!

6. Fén vedle umyvadla!

Mnohé z nás mají ve zvyku nechávat si fén zapnutý v zásuvce a pak ho zavěsí třeba na háček vedle zrcadla. Na tom není nic špatného a nebezpečného, pokud máme velkou koupelnu. Jenže zpravidla to bývá tak, že zrcadlo visí nad umyvadlem a pár centimetrů od něj máme vanu. Stačí trocha nepozornosti a fén může spadnout do napuštěné vany, kde se koupou třeba naše děti. Následky jsou nedozírné!

Foto: Thinkstock

Zvláště děti by s chemickými prostředky neměly přijít do stykuFoto: Thinkstock

7. Kluzká podlaha a koberečky

Nikoli lyžování a lezení po skalách, ale koupelna je podle statistik místem, kde si způsobujeme nejvíce zlomenin. Hladká dlažba stejně jako dno sprchového koutu nebo vany stačí namočit od mokrých a nohou a už to jede! Proto bychom měly používat ve vaně a sprše speciální protiskluzové podložky, pokud používáme koberečky a předložky, tak jen jedině ve spojení s protiskluzovou podložkou!

8. Houbičky na mytí nádobí

Houbičky, hadry, drátěnky i utěrky necháváme zpravidla ve dřezu, abychom je měly vždy při ruce a mohly každých pár minut setřít pracovní desku, stůl, umýt hrneček od kávy! Tohle stačí k tomu, abychom bakterie vyskytující se v odpadu roznesly po celé kuchyni i na nádobí, ze kterého jíme. Správně bychom měly mít jednu houbičku na nádobí, jeden hadr na pracovní desku, jeden na stůl. Po jejich použití se doporučuje je vyprat v horké vodě, nejlépe i s příměsí octa, a skladovat na suchém místě. Nikoli tedy ve dřezu!

9. Nákaza z potravin

Syrové maso, skořápky od vajíček a vedle čerstvá zelenina na salát – na pracovní desce se nám nejen při vaření, ale třeba při vyndavání nákupu z tašky vedle sebe hromadí věci čerstvé a tepelně zpracované, čistě balené i s kusy hlíny a mnohých nečistot. Je proto třeba při vaření ihned uklízet do zavřeného koše slupky od brambor, skořápky od vajíček a podobně, aby nepřišly do stylu s jídlem, které už máme umyté anebo uvařené a připravené ke konzumaci!

10. Mokré prádlo plné bakterií

Překvapivě spousta nebezpečných bakterií se vyskytuje v čerstvě vypraných a ještě mokrých věcech. Dostávají se sem ze spodního prádla. Neznamená to však, že bychom hned musely začít opět vše vyvařovat, což je neekonomické a navíc spousta oblečení takové teploty nesnáší. Mnohem účinnější je ve velkých rodinách prát spodní prádlo zvlášť. V malých ho tolik nenastřádáme a hlavně ani to skladování není dobrá cesta, proto dodržujeme tyto zásady. Ihned po doprání věci přendáme do sušičky a sušíme minimálně tři čtvrtě hodiny. Většina z nás sušičkou nedisponuje, a proto si musí pomoci žehličkou. Ta bakterie zničí také.

Ano, vím, že takové rady mohou způsobit v nejedné domácnosti paniku. Než se tedy pustíme do dalšího úklidu, měly bychom si připomenout, že: čistota půl zdraví, špína celé. Ale uklidit nebezpečné věci pod zámek je opravdu třeba!

Reklama

Související témata:

Načítám