Hlavní obsah

Pozor na prsa! Jak si vybrat podprsenku, ve které nebudou při sportu trpět vaše vnady?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráda běháte, ale sport vám znepříjemňuje bujný dekolt? Pravděpodobně máte jen nevhodnou sportovní podprsenku. Víme, jak si vybrat správný model, abyste měla z pohybu radost!

Článek

Dobře padnoucí podprsenka by měla být základem šatníku každé ženy. Nejenže se budete cítit pohodlně, ale ještě tak předejdete nemalým zdravotním rizikům. A se sportovní výbavou to platí dvojnásob – pořádná podprsenka vám zajistí pohodlí a oporu při každé aktivitě.

Stop bolesti i ztrátě tvaru

Sportovní podprsenka se od té normální liší hlavně tím, že drží prsa pevně u těla a poskytuje jim potřebnou oporu – ňadra tak nemají možnost se hýbat nebo překážet. Není to žádná zbytečnost: při běhu se ženské prso vychýlí až o deset centimetrů a sportovní podprsenka ho dokáže udržet na místě o polovinu lépe než ta běžná! Vyhnete se tak vytahání, poškození i bolesti.

Na velikosti záleží

Mezi nejdůležitější kritéria pro správný výběr sportovní podprsenky patří jednoznačně velikost (většinou je stejná jako u té běžné) a v potaz byste měla brát i materiál a střih. Jak poznáte, že konkrétní kus dobře sedí? Vodítka jsou jasná – při správné velikosti ramínka nepadají ani se nezařezávají, prádlo nikde neplandá a poprsí je pevně usazené a dostatečně podepřené.

Sportovní podprsenku nikdy nekupujte „od oka“. Zkuste si ji, ideálně v ní chvíli zůstaňte a hýbejte se: párkrát se předkloňte, ukloňte se do stran, zahýbejte rameny a poskočte si. Tak lépe poznáte, zda vás někde nebude tlačit nebo nepříjemně dřít.

Tip: Správnou velikost poznáte tak, že pod ramínka a spodní lem bez potíží vložíte dva prsty, aniž by vás podprsenka škrtila. Nemělo by se vám tam však vejít prstů víc – v takovém případě zvolte užší obvod.

Foto: ARTFULLY PHOTOGRAPHER, Shutterstock.com

Neodbývejte se. Pro bezpečný a pohodlný sport je dobré věnovat koupi sportovní podprsenky dostatek pozornostiFoto: ARTFULLY PHOTOGRAPHER, Shutterstock.com

Pozor na správný typ a střih

Měla byste vědět, že se sportovní podprsenky rozdělují na kompresní, které prsa „přimáčknou“ k tělu, a nekompresní – ty každé ňadro uzavřou v pevném košíčku. První zmíněné mají velikosti označené S, M, L, zatímco ty druhé jsou číslované jako běžné podprsenky. Kompresní modely většinou bývají bez zapínání, přetahují se přes hlavu a hodí se spíš pro menší poprsí a méně intenzivní sporty, jako je jóga nebo pilates.

Pro běh je příhodnější spíš první varianta, tedy nekompresní. Tyhle kousky se více podobají klasickým podprsenkám: mají košíčky, většinou zadní zapínání a nastavitelnou délku ramínek. Ocení je především ženy s větším poprsím, ale oblíbí si je všechny, které provozují náročné sporty s otřesy a dopady. Každé prso je drženo na svém místě a je tak maximálně zamezeno jeho pohybu.

Tip: Dávejte si pozor, aby vás podprsenka nezaujala jen designem nebo zajímavým střihem. Některé fitness podprsenky sice vypadají na figuríně skvěle, ale v reálu mohou být naprosto nepraktické. Pro ženy s větším poprsím rozhodně nejsou vhodné modely s jedním ramínkem nebo úplně bez nich – pohodlná jsou široká ramínka nebo střihy se zadní stranou do „X“.

I s velkým poprsím to jde bez bolesti

Obdařené ženy často nechtějí sportovat kvůli bolesti, kterou jim pohyb způsobuje. Navíc se kvůli pohupujícímu se poprsí cítí nepříjemně – prudkým pohybem se snižuje elasticita vaziva a poprsí pak ztrácí na pevnosti. Nevzdávejte se – i pro bujnější ňadra seženete kvalitní funkční prádlo, které dobře odvádí pot, je antibakteriální a rychle schne. Čím větší prsa ale máte, tím přísněji byste měla sportovní podprsenku vybírat!

Tip: Správnou oporu zjistíte tak, že uchopíte horní část jednoho ramínka a střed košíčku na stejné straně a za ramínko zatáhnete. Čím méně se vytáhne, tím lépe.

Kvalitu volte nejen na sport

Výběr vhodné podprsenky není důležitý jen z důvodu estetiky nebo prevence bolesti. Zdravotních problémů, které nošení špatného prádla způsobuje, je nečekaně hodně. Nemají-li prsa dobrou podporu, jsou hrudní kost i žebra působením gravitace vtlačovány dovnitř – deformuje se tak tvar hrudníku a to způsobuje nevolnosti a pocity na zvracení. Nevhodné a nepadnoucí kostice jsou zase příčinou nejrůznějších bulek a zánětů. Úzce spojené s nesedící podprsenkou je také špatné držení těla, které může přerůst v bolesti zad, šíje, hlavy, nebo dokonce blokády žeber.

Podle čeho si vybíráte sportovní podprsenku vy?

Reklama

Načítám