Hlavní obsah

Pozor, nový druh záletů. Mikronevěra! Zjistěte, zda ohrožuje váš vztah

Foto: BlueSkyImage, Shutterstock.com

Foto: BlueSkyImage, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prý se rozmáhá nový druh nevěry. Jde o takzvanou mikronevěru, která sice nemá fyzický ráz, ale pro vztah může být stejně nebezpečná, jako když váš muž skončí v posteli jiné ženy. O co tedy jde?

Článek

Když se řekne nevěra, nejspíš si představíte partnera, jak si užívá divokého sexu s kolegyní, sousedkou, prostě s kýmkoli jiným než s vámi. Jenže odborníci varují před takzvanou mikronevěrou, při níž sice nejde o sex, ale vztah ohrožuje i tak.

Co je to mikronevěra

Primárně se tento druh nevěry odehrává především ve virtuálním světě sociálních sítí či chatů. „Je to vlastně série drobných činů, které samy o sobě nic moc neznamenají, ale dohromady naznačují, že je váš partner emočně a možná i fyzicky zaujatý někým jiným,“ vysvětluje australská psycholožka Melanie Schilling.

V praxi to může vypadat tak, že s tou půvabnou kolegyní sice nespí, ale denně lajkuje desítky fotek na jejím profilu, předtím, než jde spát (do své postele), si prohlédne její profil a možná si s ní vymění nějaké soukromé či dvojsmyslné vtípky...

Pro mikronevěru je typické také snižování vážnosti či významu oficiálního vztahu při virtuální komunikaci, tajné profily, styk s expartnerem (či jeho sledování) a podobně.

V čem je problém?

Říkáte si, že přece o nic nejde. Že dokud spí v posteli vedle vás a vy jste jediná, s kým má sex, je vše v pořádku. Omyl! V případě mikronevěry jde o pozornost a zájem. Samotné lajky „virtuální“ ženě zas takový problém nejsou, ale jestliže vy jste od muže neslyšela kompliment roky, kdežto ona jich dostává třeba několik denně, něco to značí. „Pokud muž tráví hodiny na sociálních sítích, hází komplimenty všude okolo jen ne doma, může reálný vztah strádat. Čas, který mají být ti dva spolu, je roztržen,“ vysvětluje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Lajkuje právě fotky své ex? Možná je to mikronevěraFoto: NotarYES, Shutterstock.com

Hranice je tenká

Jak ale poznat, že je to opravdu mikronevěra a ne jen neškodné přátelství? Hranice je skutečně velmi tenká. Podle Melanie Schilling má ale mikronevěra jeden zásadní znak: je to snaha aktivitu ve virtuálním světě utajit před partnerem. Jako by „nevěrník“ podvědomě cítil, že se nechová zcela správně, že dělá něco, co by se jeho protějšku nelíbilo.

Takže jestli váš partner třeba lajkuje fotky nějaké kamarádky, ale zcela otevřeně o tom mluví, možná vám ty snímky ještě ukazuje a nemá například problém, když se vy dvě potkáte, můžete být v klidu. Jakmile však kouká do mobilu či do počítače, třeba když společně večeříte, ale když se zeptáte, co dělá, rychle mobil odloží, aniž by odpověděl, pak zbystřete.

Žádná hysterie

Pravda ale je, že čeští odborníci to nevidí tak horké jako ti zahraniční. „Pokud partnerovou aktivitou na sociálních sítích netrpí váš vztah, nevěnovala bych tomu nijak zásadní pozornost. Máte-li zdravé sebevědomí, znáte svoji cenu a cítíte se být partnerem milována, nebudete přece dělat scénu u každého lajku někomu jinému,“ tvrdí Lucie Mucalová.

Ale scény se nevyplácejí ani v případě, že máte pocit, že internet je pro vašeho muže důležitější než vy. „Jestliže se necítíte šťastně a váš společný čas s partnerem se ztenčuje, začněte o tom mluvit a řešit to,“ radí Lucie Mucalová.

Ano, opět je zásadní partnerská komunikace. Místo abyste slídila v jeho přístrojích a počítala, kolikrát někomu pochválil fotku nebo kolik zpráv si s někým vyměnil, zkuste s partnerem mluvit. Pokuste se mu říct, jak se cítíte, když místo na vás kouká stále do počítače, když místo aby vám řekl, že vám to sluší, skládá komplimenty v jakémsi nereálném světě. Vysvětlete mu, že to, co žije s vámi, je mnohem cennější než to, co žije na internetu. Tam přece život končí s prvním výpadkem elektřiny!

Co myslíte, je mikronevěra vážně riziko?

Související témata:

Načítám