Hlavní obsah

Pozor, zloději dovolenou nemají!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nedávejte zlodějům příležitostFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Stejně jako se my nemůžeme dočkat dovolené a listujeme katalogy cestovních kanceláří, také zloději se už těší na léto, kdy necháme byty a domy opuštěné se všemi cennostmi. Přitom dostat se k nám domů je často pro zkušeného lapku otázka několika minut. Co s tím?

Článek

Pokud chceme mít téměř stoprocentní jistotu, že své bydlení ochráníme, měly bychom kombinovat mechanické a elektronické zabezpečení. První, do kterého patří hlavně bezpečnostní dveře, fólie na okna či mříže, má za úkol zlodějům ztížit vstup do domu či bytu. Elektronické potom upozorní bezpečnostní agenturu nebo i nás prostřednictvím mobilu, že se k nám někdo pokouší dostat. Zabezpečit ovšem tímto způsobem byt a dům přijde na několik desítek tisíc korun.

Základem zabezpečení jsou vždy bezpečnostní dveře. Právě skrz dveře totiž podle statistik vnikne do bytů 91 procent zlodějů. Ale jaké dveře jsou ty bezpečnostní?

Foto: Next

Zvenku vypadají bezpečnostní dveře jako ty klasickéFoto: Next

Každá třída dobrá

Podle evropských norem se dveře dělí do šesti bezpečnostních tříd. Pro domácnost se doporučují kategorie 3 a 4. Dveře v těchto třídách mají oproti těm normálním tuhou kovovou konstrukci s celoplošným plechovým krytím, aby je zloděj nemohl prokopnout. Také ostatní části, jako například kostra a rozvorový systém, jsou z oceli. Důležité je i zamykání - zatímco obyčejné dveře se zamykají v jednom bodě, tedy mají jeden pant, tyto jsou zajištěny obvykle na deseti až dvaceti místech. Ke standardu patří také kvalitní bezpečnostní zamykací vložka odolná proti odvrtání, vyhmatání obyčejnou i vibrační planžetou. Máte pocit, že takové dveře musejí vypadat podobně jako ty do trezoru? Omyl, bezpečnostní dveře vypadají zvenku stejně jako ty klasické. Přitom nejlevnější pořídíme zhruba za deset tisíc korun. Ale co dělat, když máme u bytu v činžáku dobové dvoukřídlé dveře? Nevadí. Firmy je dokážou na bezpečnostní předělat bez toho, že by se zvenku změnil jejich vzhled.

Pokud o bezpečnostních dveřích uvažujeme a chceme je mít před odjezdem na dovolenou, je ale nejvyšší čas je objednat. „Zájem se v tomto období vždycky zvyšuje, dodací doby se pohybují kolem tří až čtyř týdnů u standardních typů, pokud si někdo přeje atypické, musí čekat až dvanáct týdnů," říká Dominika Ondruchová ze společnosti Adlo.

Foto: Next

Můžete kdekoli vidět, kdo stojí za dveřmiFoto: Next

Pro naši bezpečnost

Vyloupení bytu je sice velmi nepříjemné, ale leckoho děsí jiná představa: že se někdo bude pokoušet dostat do bytu v době, kdy tady jsme.

V těchto případech samozřejmě bezpečnostní dveře také ochrání, ale pomůže i obyčejný řetízek na dveře a kukátko. Na rozdíl od dveří nám totiž pomohou zjistit, kdo stojí před vchodem, bez toho, že bychom ho musely vpouštět za práh. Přitom cena těchto bezpečnostních prvků se pohybuje kolem stokoruny a navíc se neustále zdokonalují. Nově se na trhu objevuje kukátko s vestavěnou barevnou kamerou. „Ta bezdrátově přenáší obraz na jakýkoli televizor či monitor u nás doma, prostřednictvím internetu potom prakticky kamkoli. Můžeme tak sledovat třeba v zaměstnání, kdo právě zvoní za našimi dveřmi a kdo chodí navštěvovat naše děti," říká Ivan Pavlíček ze společnosti Next. Za tuto novinku dáme necelé čtyři tisíce korun.

Podle odborníků se většina z nás rozhodne zabezpečit teprve poté, kdy ho vykradou nebo podobnou nemilou zkušenost získá někdo v rodině či v sousedství. Zkuste této situaci předejít a pořiďte si zabezpečení jako prevenci!

Reklama

Související témata:

Načítám