Hlavní obsah

Jak se obléknout na pohovor

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Šaty dělají člověkaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemám v šuplíku diplom módní policie a ani nejsem módní redaktorkou. Ale protože mi každý den „projde rukama" desítka žadatelů o práci, vím o čem mluvím: „Na tom, co mají lidé na sobě, záleží!"

Článek

Časopis Uzlíček

„Je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka, kdo v hadrech čeká na štěstí, ten se načeká," zpíval Jan Werich. Klišé z této věty přímo odkapává, ale něco na ní je. Nebo vy snad věříte, že byste chtěla sjednat hypotéku s fešákem v mikině s Mickey Mousem, ze které by se dal vyčíst jídelníček za minulý týden? Anebo až budete chtít natřít vrata a přijede k vám elegán v obleku, asi mu jen těžko uvěříte, že tu práci někdy dělal.

Oblečení podle pozice

Tedy, až půjdete na pracovní pohovor, zakoukejte se do toho, co lidé na podobných pozicích normálně nosí. Oblečení vybírejte podle hierarchické posloupnosti. Čím vyšší pozice, tím lepší a kvalitnější oblečení (i kdybyste si ho měla půjčit od kamarádky nebo v půjčovně). Čím nižší pozice v hierarchii firmy, tím to budete mít jednodušší a určitě si vyberete ze své vlastní skříně. Informaci o nabízené pozici si můžete najít na prezentaci firmy na internetu nebo se zeptejte svého konzultanta, pokud hledáte přes agenturu.

Do britské či německé firmy jedině v kostýmku

Hodně napoví i národnost vlastníka společnosti. Určitě si dejte pozor na ty britské a německé. Obě kladou velký důraz na maximálně profesionální oblečení, a jen tam se vám může stát, že ačkoliv budete dělat operátorku na telefonu, kterou zákazník nikdy neuvidí, budete muset chodit do práce denně v kostýmku.

Oblečení ve stylu „Casual Friday`s"

Americké společnosti vesměs dávají přednost skutečnému výkonu. Klasiky se dočkáte většinou jen při důležitých jednáních nebo na recepci. Ale může se vám přihodit i to, že vy budete považovat pohovor za důležité jednání, ale váš protějšek vás díky „Casual Friday`s" přivítá v džínsech a tričku. Ale nebojte, chybu jste neudělala vy. Casual Friday`s je vlastně taková omluvenka z formálního oblečení. V překladu něco jako „volný pátek", tj. že v tento den vás zaměstnavatel osvobozuje od saka, černých kalhot, sukní a halenek. Vždy ale musíte vypadat slušně!

Magická moc barev

Barvy, které nosíme, dokážou měnit nejen naše nálady, ale i nálady těch, kteří se na nás dívají. Takže při trošce snahy, když punkerka odloží svou oblíbenou černou, může díky barvám ze sebe udělat paní učitelku. Tak mne napadlo, jak bychom se na to my, pacienti, asi dívali, kdyby nás doktoři vítali ve svých ordinacích v černém plášti? A naopak zase třeba bankovní úředníci v bílých oblecích? Barvy jsou důležité, myslete na to, až půjdete ven. A nejen na pracovní pohovor.

Foto: samohoto.cz/jiunlimited

Oblečení na pohovor vybírejte pečlivěFoto: samohoto.cz/jiunlimited

Červená záchrana

Asi všechny známe ty dny, kdy nám barvy našeho šatníku připadají nudné a šedivé, a ačkoliv měsíc předtím jsme ty samé barvy nosily (a navíc si v nich připadaly úžasně), dnes máme prostě ke své skříni odpor.

Všimla jste si, že si někdy chcete za každou cenu obléct červenou? Většinou je to tehdy, když chcete zamaskovat, že nejste úplně ve své kůži, či dát najevo svou převahu nebo proto, že máte „jednání".

Ale nejen červená o vás řekne mnoho...

Bílá

Na pohovor? Jen pro halenku nebo košili. Je spojena s představou nevinnosti a čistoty, působí pozitivně. Možná právě proto ji oblékají lékaři, maséři, kosmetičky a lidé provozující povolání, kde je důležité navodit pocit bezpečí a důvěryhodnosti s klientem.

Na léto i pro celé roční období je to určitě výborná barva, ale na pohovor se do ní celá raději neoblékejte. Mohla byste působit chladně a povrchně, ale i zranitelně. A to nemůžete potřebovat.

Žlutá

Na pohovor? Rozhodně NE! Žluté je slunce a to nám většinou zlepší náladu. Však se taky ne nadarmo říká: „Počkej, až zase vysvitne slunko, hned bude líp." Momentálně módní barva pro fasády, kde je jistě na místě, ale z vašeho šatníku ji raději odstraňte. Pokud se ale některých kousků nechcete zbavit, nechte je doma, až půjdete na pohovor. Tato barva může působit výstražně!

Oranžová

Na pohovor? Jen v doplňcích! Má podobné účinky jako žlutá, tedy na pohovor s ní opatrně. Raději zvolte rezavé tóny. O oranžové je známo, že přináší teplo a dodává odvahu. Až bude ta pozice vaše a půjdete na těžké jednání, klidně si na sebe vezměte více od této barvy, ať protivníka pořádně zneškodníte.

Růžová

Na pohovor? Jen v kombinaci a jste-li žena. Hodí se k hnědé, khaki zelené i k černé. Ve všech kombinacích budete působit velice dobře. Pánové prominou, ale pro muže se podle mne opravdu nehodí.

Fialová

Na pohovor? Ano, ale s rozvahou. Říká se, že tuto barvu upřednostňují těhotné ženy a nevyzrálé osobnosti. Pravdou je, že evokuje nestálost, působí znepokojivě a je vhodná ke snění. Ale protože je v současné době maximálně in, tak si dopřejte kousek této barvy i na pohovor. Ale nepřehánějte to!

Červená

Na pohovor? Ano, ale opět jen v doplňcích, pro obě pohlaví. Je spojena s drzostí, energičností, sebevědomím a průbojností. K pohovoru zvolte spíše temnější tóny. Boty a kabelky nechte ale na jinou příležitost. Nejdete na pohovor přeci bojovat a ukazovat ramena.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

To, co máte na sobě, může přinést úspěchFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zelená

Na pohovor? Ano, ale jen pastelové a tlumené tóny. Hrdá, přizpůsobivá, vyrovnaná, taková může být i milovnice zelené barvy. Na pohovor jsou vhodné tóny do khaki zelené. Jedovaté odstíny jsou naprosto out a na oblečení k pohovoru se nehodí.

Modrá

Na pohovor? Rozhodně ANO! Kombinujte tuto barvu, jak je libo, ve všech jejích odstínech a tónech. Není snad univerzálnější barvy - můžete se do ní obléknout celá. Modrá je barva klidná a přemýšlivá, tzv. barva moudrosti, ale nevypovídá příliš o originalitě, spíše o vašem lpění na tradici a zavedených postupech. Jenže to jsou všechno aktiva, která můžete zúročit právě na pohovoru, hlavně když se ucházíte o místo, kde tyto vlastnosti ocení.

Hnědá

Na pohovor? Třikrát ANO! Je synonymem solidnosti, zájmu v pořádku a pevnosti. V této barvě budete působit seriózně a důvěryhodně, všechny odstíny jsou v pořádku. Můžete ji kombinovat s teplými a pastelovými odstíny. Na pohovor je to naprosto vhodná barva.

Šedá

Na pohovor? Opatrně a s rozvahou! Skromná, pečlivá a za každých okolností seriózní. Jako „šedá myška" budete do okolí vyzařovat i submisivitu a nízké sebevědomí. V kombinaci s pastelovými barvami nebo např. růžovou a bílou však získáte sestavu vhodnou i pro pohovor. Její světlejší tóny působí trošku povrchně, tmavší jsou zase usedlé a konzervativní a na někoho můžou působit až přísně či asketicky. A to opět není nic, co by na pohovoru hrálo ve váš prospěch.

Černá

Na pohovor? Rozhodně ANO, ale ne v kombinaci s červenou! Maximálně elegantní a profesionální barva - neomezená možnost kombinování. Neoblékejte se však pouze do černé. Doporučuji použít tuto barvu na kalhoty, sukni i celý kostým, kombinujte ji s barevnou košilí či halenkou. V černobílé budete in, ale pouze když budete nápaditá. Černou vykouzlíte dojem solidnosti a autority, ve spojení s červenou však může být vnímána jako protest (černá a červená jsou barvy vyznavačů anarchie).

Nezapomeňte na detaily

A na závěr dobrá rada: buďte upravená, čistá a to od hlavy až k patě. Nezapomeňte na detaily, jako jsou naleštěné boty, kabelka, která nemá natržené ucho, nehty, co nemají pod povrchem víkendovou nálož vaření a zahrádky. S make-upem to nepřehánějte, to snad ani není třeba zmiňovat. Kolikrát stačí i jen lesk na rtech. Ale hlavně buďte v pohodě. Před otevřením dveří se stačí párkrát zhluboka nadechnout a říci si, když nejde o život, jde o...

Časopis Uzlíček listopad 2008

Související témata:

Načítám