Hlavní obsah

Pravá atmosféra táboráku i doma? Pořiďte si krb!

Foto: dotshock, Shutterstock.com

Foto: dotshock, Shutterstock.com

Reklama

Plápolající plameny a zvuk praskajícího dřeva umí navodit opravdu útulnou atmosféru. Z toho důvodu si mnoho lidí pořizuje domácí krb. Co před jeho výběrem zvážit?

Článek

Vlastní krb má své výhody. Během sychravých dnů si díky němu můžete užít klidné posezení u sálajícího ohně a jedná se o poměrně levný zdroj tepla. Navíc se nemusíte spoléhat jen na dodávky elektřiny či plynu, a pokud máte možnost výhodně nakoupit dřevo, zvládnete i ušetřit. Zlákal i vás? Zjistili jsme, co nepodcenit a kdy je lepší se jeho koupi vyhnout.

Otevřený krb pro skutečnou pohodu

Otevřený krb vám poskytne nefalšovanou atmosféru táboráků, celý dům s ním ale nevytopíte. Teplo se do místnosti dostává jen prostřednictvím plamenů a pro vyhřátí domácnosti byste potřebovali opravdu hodně dřeva. Příliš ideální není ani z hlediska bezpečnosti. Snadno z něj může přeskočit jiskra přímo do interiéru, a pokud máte děti nebo domácí mazlíčky, hrozí jejich popálení.

Nevyhnete se ani častějšímu uklízení. Je nutné pravidelně vynášet popel, čistit vnitřek krbu i blízké okolí. Počítejte také se zvýšeným výskytem prachu, jeho pořízení by tedy měli zvážit hlavně lidé s alergiemi či citlivostí na prach a osoby s dýchacími problémy.

Foto: rawf8, Shutterstock.com

Díky otevřenému krbu si můžete naplno vychutnat vůni i zvuky hořícího dřeva. Nehodí se ale na dlouhodobé vytápění a do rodin s dětmi či domácími mazlíčkyFoto: rawf8, Shutterstock.com

Krbová vložka zajistí větší bezpečí

Mnohem bezpečnější a ekonomičtější variantou je obezděný krb s krbovou vložkou. Otevřený oheň je ukrytý za sklem a jeho teplo se dá rozvádět do jiných místností. Oproti otevřenému krbu má až o 80 % větší účinnost vytápění a dokáže poměrně dlouho hřát i po vyhasnutí.

Krbové vložky se dělí na jednoplášťové a dvouplášťové. Krb s jednoplášťovou vložkou vyhřeje místnost, kde je umístěný, na teplovodní rozvody se ale připojit nedá. Pro vytápění celé domácnosti volte dvouplášťovou vložku.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Obložený krb s krbovou vložkou je bezpečný a jeho teplo se dá navíc rozvádět i do dalších místnostíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

S výměníkem, nebo bez?

Nejčastější variantou jsou krby s teplovzdušným výměníkem. Vzduch nasávají, ohřívají a poté vypouští ventilačními mřížkami nebo rozvody do dalších místností. Vyžadují ale častější přikládání (každé 2-3 hodiny) a víří prach, což může být problémem pro alergiky.

Oblíbené jsou také krby s teplovodním výměníkem, které kromě vzduchu ohřívají i vodu a teplo do místností vedou přes radiátory.

Poslední variantou jsou krby bez výměníku. Teplo nahromaděné při spalování uchovávají a následně pozvolna uvolňují. Při procesu nedochází k víření prachu, hodí se tedy pro alergiky, fungují ale spíš jako topidlo pro jednu místnost.

Základem je správná instalace

Nepodceňte kvalitní instalaci, umístění, dostatečný přívod vzduchu a připojení ke komínu. Při provozu špatně nainstalovaného krbu může dojít až k poškození domu, vyplatí se tedy investovat do odborníka. Důležité je také zvolit správný výkon krbu, to vám poradí  kamnářská firma. Určuje se podle vytápěné plochy a typu domu.

Plánujete si krb postavit sami? Postupujte podle stavebního zákona a informujte se na stavebním úřadě, zda potřebujete povolení, nebo stačí ohlašovací povinnost. Zákon to totiž u lokálních topidel jednoznačně neurčuje.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Stále oblíbenější variantou je biokrb, který si můžete pořídit i do paneláku. Je vhodný pro alergiky, potřebuje ale dostatečný přísun vzduchuFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Biokrb můžete mít i v paneláku

Speciální kapitolou jsou stále oblíbenější biokrby. Jejich největší předností je, že nepotřebují komín, takže si je můžete v klidu pořídit i do paneláku. V těle biokrbu je umístěná ocelová nádobka, do které se nalévá biolíh (ethanol či bio alkohol). Jedna nádobka hoří až sedm hodin a veškeré vytápění se dá ovládat termostatem nebo dálkovým ovládáním. Během topení nevzniká kouř ani popel, nemusíte se tedy bát jakéhokoliv znečištění, hrozícího požáru nebo alergií.

Během topení se vypařují pouze vodní páry a kysličník uhličitý. Při jeho aktivním využívání je třeba zajistit v místnosti dostatečný přísun vzduchu. Během topení dostatečně větrejte a pořízení se vyhněte, pokud bydlíte v bytě s opravdu malými místnostmi. Biokrb je vhodný spíš k přitápění než vytápění a slouží víc jako designový prvek.

Pořídili byste si domů krb, nebo se raději spoléháte na plyn či elektřinu? A jaké topení vybrat do koupelny?

Reklama

Načítám