Hlavní obsah

Byl to, či nebyl orgasmus? Podle odborníků to třetina žen vůbec nepozná

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřlivý, hlasitý výbuch vášně... Takovými slovy se ženské vyvrcholení popisuje v časopisech, případně v erotických či porno filmech. Jenže realita je úplně jiná. Až třetina žen vlastně neví, zda orgasmus vůbec prožila.

Článek

Ve filmech ženy vrcholí snadno, rychle a hlavně tak, že jejich prožitku si nelze nevšimnout, není možné pochybovat o tom, co právě prožívají. Jenže ve skutečném životě ne všechny ženy mají takto silný orgasmus, a až třetina z nich tedy ani neví, zda to, co cítily, bylo „ono“.

Řečeno čísly

Například americká sexuoložka Vanessa Marin tvrdí, že až 32 procent žen, které k ní docházejí na workshopy zaměřené na ženský orgasmus, se přiznalo, že velmi často ani neví, zda „to“ bylo či nebylo vyvrcholení.

A souhlasí s ní i britská sexpertka Tracey Cox. Ta se ve své praxi potkala s řadou žen, které byly v průběhu milostných hrátek vzrušené, užívaly si to a na konci sexu se cítily uspokojené. „Ale tenhle pocit není zárukou toho, že jste prožily orgasmus. Sex může být dobrý a příjemný, i když nekončí vaším vyvrcholením,“ vysvětluje Tracey Cox.

První orgasmus

Pravda je taková, že většina žen prožije svůj první orgasmus v životě při masturbaci, často s pomocí vibrátoru. Podle nejrůznějších zahraničních průzkumů ho ve 45 procentech ženy prožijí ve věku 18 až 24 let, ve 43 procentech případů dříve než oslaví osmnácté narozeniny. „Většina z nich nepochybuje o tom, co právě prožila. Ale jsou ženy, které nemívají orgasmy moc silné, naopak spíš velmi mírné a jemné, a pak přichází nejistota a pochybnosti jsou pochopitelné,“ říká Tracey Cox.

Foto: Tuzemka, Shutterstock.com

Ne každá žena má bouřlivé a jednoznačné orgasmy, proto mohou přijít pochybnostiFoto: Tuzemka, Shutterstock.com

Různé prožitky

Vyvrcholení je nejlepším okamžikem sexu, tím nejpříjemnějším pocitem, po kterém přichází uvolnění tlaku, který vznikl milostnou stimulací. Ale jeho intenzita se liší, je vysoce individuální. „Jsou ženy, které mají opravdu silné a bouřlivé orgasmy, ale jsou i ženy, které je mají velmi nenápadné a jemné. A většina žen to má tak půl na půl. Někdy je to velké a nezaměnitelné, jindy si říkáte ‚aha, tak to už bylo ono‘,“ vysvětluje Tracey Cox.

Důvodů, proč se intenzita tak moc liší, je několik. Záleží například na tom, v jaké fázi menstruačního cyklu jste, jakou máte náladu, zda jste pila alkohol (pokud jste totiž pila hodně, nejspíš se orgasmu nedočkáte, ale pokud jste si dala jen trochu, naopak budete víc uvolněná a bude to lepší), zda máte nějaké gynekologické potíže, jaké jsou vaše milostné zkušenosti a podobně.

A záleží samozřejmě i na tom, jakou technikou jste orgasmu dosáhla, a zda jste na to byla sama, či to bylo s partnerem. Ty nejsilnější orgasmy prožívají totiž ženy nejčastěji samy při masturbaci a souvisí to s mírou uvolnění. Při masturbaci myslíte jen na sebe, nemusíte se nijak kontrolovat, omezovat, což vede k úžasným a silným orgasmům.

Nejde to a nejde

Pokud si ale myslíte, že jste skutečně anorgasmická (nejste schopna dosahovat orgasmu), doporučuje se především jakási fyzická kontrola. „Anorgasmie může mít fyzické příčiny. Na vině může být hormonální nerovnováha, gynekologické potíže či některé léky,“ tvrdí Tracey Cox s tím, že v tomto případě pomůže lékař.

Mnohdy je ale na vině psychika. „Většinou jde o psychické potíže, které vznikly už v době dětství, například velmi prudérní výchovou či přísným náboženským založením rodiny. Vznikl tak pocit, že sex je nečistý a špatný,“ vysvětluje Tracey Cox. Takové ženy vlastně samy sobě nedovolí vyvrcholit, protože ve skrytu duše mají pocit, že dělají něco zlého, za co si zaslouží spíš trest než odměnu. V takovém případě pomůže jen zkušený terapeut.

Foto: Artem Furman, Shutterstock.com

Základem úspěchu je pozorný a trpělivý partnerFoto: Artem Furman, Shutterstock.com

Když to nejde s ním

Velmi častý problém ale je, že ženy orgasmu dosahují jen při masturbaci, s partnerem už jim to nejde. V tomto případě je nejčastějším důvodem špatně zvolená milostná technika a mužská neznalost toho, jak funguje ženská sexualita. „Stále totiž po světě chodí spousta mužů, kteří si myslí, že pouze jejich penis může ženě způsobit to pravé potěšení. Ovšem jen dvacet procent žen dosahuje vyvrcholení čistou penetrací bez jakékoli stimulace,“ říká Tracey Cox.

Podle ní je jediná šance mužům vysvětlit, že takhle snadné by to bylo jen ve chvíli, kdy by se klitoris nacházel uvnitř vaginy. Ale protože se nachází jinde, je třeba se na něj zaměřit. A to musíte svému partnerovi vysvětlit a není od věci mu prozradit, co se vám právě při masturbaci osvědčilo. Jedním z velmi spolehlivých způsobů, jak s partnerem vyvrcholit, je podle Tracey Cox například orální sex, tak co ho vyzkoušet? Pro jinou stimulaci klitorisu pak můžete s partnerem použít speciální lubrikační gely, které zvyšují vzrušivost a usnadňují dosažení orgasmu, protože prokrvují intimní partie a zvyšují jejich citlivost. A nemusíte se bát ani nejrůznějších sexuálních hraček a pomůcek, které vám na společnou cestu k vrcholu pomohou.

A jaký máte orgasmus vy? 

Reklama

Načítám