Hlavní obsah

Boj s celulitidou začíná správným držením těla. Proč škodí podpatky a co dělat doma po sprše

Foto: VK Studio, Shutterstock.com

Foto: VK Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je celulitida normální a objevuje se čím dál častěji i na módních fotografiích, není nic špatného na tom, pokud s ní chcete bojovat a mít hladší pokožku. Podívali jsme se na příčiny i způsoby, jak zpevnit problémové partie stehen či hýždí.

Článek

Nikdo není tak naivní, aby věřil, že po namazání krému pomerančová kůže přes noc zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Existují ale způsoby, jak celulitidu zmírnit. Jaké to jsou?

Zázračná pilulka? Neexistuje

Pilulku jsme hledali všude, ale nenašli. Žádná tabletka či masáž, která vás zbaví celulitidy bez práce, neexistuje. ,,Celulitidu je třeba vnímat komplexně a rozumět tomu, proč se na našem těle tvoří. Může vznikat kvůli nedostatečnému prokrvení a usazování tuků pod kůží v určitých partiích, hormonální nerovnováhou, špatným životním stylem, ale i geneticky,” uvádí do problematiky Michaela Matejčiková, kosmetička a majitelka studia Skin Rituals.

Pozor na držení těla a lymfu

Co je tedy vlastně celulitida? Jsou to zvětšené tukové buňky, které nabývají na objemu nejen kvůli nadměrnému množství tuku v těle, ale i kvůli hromadění odpadních látek. „Tyto tukové buňky jsou velké jako hlavička špendlíku, ale mohou zvětšit objem na dvěstěnásobek. Okolní tkáň se pak hůře prokrvuje, nedostatečně se z ní vyplavují odpadní látky a voda. Také tudy nemůže správně protékat lymfa, která má za úkol odvádět zbytky metabolických bílkovin,“ vysvětluje Adel Voráčková, specialistka na neinvazivní terapie. Lymfu také může blokovat překřižování nohou nebo časté nošení podpatků, kdy přirozeně nedošlapujeme na paty.

V boji s celulitidou je tedy důležité rozpohybovat lymfu a metabolismus, aby docházelo k lepšímu odplavování toxinů z těla. „Své klienty nenutím do drastických diet, jen apeluji na dostatečný příjem tekutin, doplňků stravy, například nukleotidy, kyselinu hyaluronovou nebo kolagen. Důležitý je dostatečný příjem bílkovin v potravě a také postavení těla. Pokud je špatné, posílám klienta nejdřív k fyzioterapeutovi, aby neutrácel peníze, dokud nezajistí správné držení těla a tím správný průchod všech tekutin v oběhovém systému,“ vysvětluje Adel Voráčková.

Masáže jako první pomoc

Lymfu pomohou rozproudit také masáže, které zároveň prokrví pokožku, logicky jsou tedy dalším krokem k hladší pokožce. Máte několik možností. Nejdřív masírovat problémová místa na sucho kartáčem, nebo můžete používat masážní pomůcku ve sprše v kombinaci se sprchovým gelem či olejem. Největší práce ale přichází až po sprše, a sice masáž olejem.

Vyberte takový, který stimuluje cirkulaci lymfy a pomáhá s odváděním vody – například eukalyptový nebo cypřišový. Vmasírujte ho krouživými pohyby do vlhké pokožky, pro lepší prokrvení můžete použít masážní rukavici nebo podtlakové baňky. Další variantou jsou nejrůznější gely, které jen namažete. Často obsahují kofein, koenzym 10 nebo třeba výtažek z břečťanu, ananasu a vitamin C.

„Nejdůležitější je samozřejmě prevence. Pokud vidíte na svém těle jeden nebo dva nevzhledné dolíčky, začněte s pravidelnými masážemi hned,“ říká Michaela Matějíčková. A stejně tak jde o pravidelnost. O svou pokožku se starejte ideálně každý den nebo i dvakrát denně, pokud je to uvedené na daném přípravku. Nicméně na celulitidu v pokročilém stádiu, kdy jsou hrbolky viditelné pořád a ne jen v určité poloze, budou domácí masáže krátké.

Foto: Archiv firem

Zleva: Tělový masážní olej proti celulitidě Nobilis Tilia, 389 Kč (200 ml); Marocký olej proti celulitidě a striím Zahir, 265 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Březový olej proti celulitidě Weleda, 499 Kč (100 ml); Olej proti celulitidě Celulinie, Saloos, 112 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Gel proti celulitidě Elancyl, 749 Kč 150 ml), prodává Tarsio; Kofeinový gel proti celulitidě Bioten, 249 Kč (250 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Ananasová tělová pěna proti celulitidě Ziaja, 109 Kč (160 ml); Zpevňující gel na celulitidu Power 5in1, Nivea, 229 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Když jsou masáže málo

Nákladnější variantou, účinnější než domácí masáže, jsou pak procedury v salonech či klinikách estetické dermatologie. Zvládnou redukci tukových buněk i tam, kde zdravá strava a cvičení selhávají. Nabídka je pestrá, ale většinou je potřeba docházet na opakované ošetření. Jedno sezení může vyjít na 1000–2500 Kč, většinou je jich potřeba 5 nebo až 10, což se vždy odvíjí od konkrétního stavu pokožky i typu procedury.

Ale ani samotný zákrok vás celulitidy nezbaví jednou provždy. I pak je potřeba myslet na vyvážený jídelníček a přiměřenou fyzickou aktivitu. Jak bylo řečeno na začátku, celulitida je komplexní problém, a proto neexistuje jedno řešení.

Reklama

Související témata:

Načítám