Hlavní obsah

Opruzeniny: Proč na ně trpí nejen děti a jak jim zabránit? Hlavně nezůstávejte ve zpoceném prádle

Foto: shutting, Shutterstock.com

Foto: shutting, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opruzeniny jsou častý kožní problém nejen u malých dětí, ale také u některých dospělých. Přečtěte si, kdo na ně trpí a proč, jak těmto nepříjemným potížím předcházet a jak je léčit, když už se objeví. A kdy je dobré zajít k lékaři?

Článek

Opruzeniny nejsou jen letní téma, i když je pravda, že právě horké počasí vytváří podmínky, kdy je jejich výskyt častější. Ovšem stačí, abyste se víc zapotili a zapařili, a mohou vzniknout v jakémkoli ročním období a za jakéhokoli počasí.

Jak vypadá opruzenina

Opruzenina (intertrigo) je zarudlá a podrážděná kůže, někdy s malými pupínky. Skvrny bývají vlhké, mokvají, svědí nebo pálí. Zánět vzniká nejčastěji v místech kožních záhybů, tedy v tříslech, pod prsy nebo v podpaží, kde se kůže o sebe otírá. U dětí je nejčastější v plenkové oblasti, ale může se objevit i v záhybech a faldících na ručičkách a nožičkách. Kromě opravdu malých dětí na ně trpí i dospělí, a to většinou v situaci, kdy se zapotí a mají na sobě příliš těsné nebo neprodyšné oblečení, které způsobí zapaření kůže.

Nejčastější místa opruzenin

Opruzeniny vznikají nejčastěji na místech, kde se o sebe kůže otírá a ještě se tam i víc potíte: v tříslech a na stehnech, pod prsy, v podpaží, na hýždích a kolem konečníku a genitálií.

Jak ošetřit opruzeninu

Jestliže se opruzenina objeví, místo osprchujte, důkladně, ale jemně ho vysušte a naneste třeba dětský pudr. Do kožního záhybu pak můžete vložit čtverec gázy, který zabrání tomu, aby se kůže dotýkala. Většinou ale pomůže natření vhodným krémem či mastí – mohou obsahovat heřmánek, měsíček lékařský, zinek, panthenol a podobně, v lékárně vám poradí vhodný produkt.

Kdy jít s opruzeninou k lékaři

Domácí ošetření většinou stačí na to, aby opruzenina zmizela a přestala vás trápit. Za normální lze považovat, pokud ji musíte mazat dva až tři dny po sobě. Jestliže se stav kůže ani pak nezlepšuje, nebo naopak zhoršuje, je vhodné jít k lékaři. Ten zjistí, zda důvodem zhoršeného stavu nejsou kvasinky či bakteriální infekce, které se pak dají řešit krémy a mastmi s antimykotickým a antimikrobiálním účinkem.

Foto: Maxim Krivonos, Shutterstock.com

Opruzeniny nejsou problém jen u malých dětí, které nosí plenky. Mohou jimi trpět i sportovci nebo kamioňáciFoto: Maxim Krivonos, Shutterstock.com

Babské rady proti opruzeninám

Proti opruzeninám se doporučuje i přírodní léčba: koupele nebo omývání výluhem z levandule, řepíku, šalvěje nebo měsíčku lékařského. Vyrobit je lze i doma: Lžíci sušených bylinek zalijte 250 ml vroucí vody a nechte asi 10 minut louhovat. Pak slijte a používejte pro otírání postiženého místa, do koupele či pro kratší obklady.

Prevence: Jak zabránit vzniku opruzenin

U dětí se opruzeninám předchází hygienou a preventivním natíráním rizikových míst ochrannými krémy, mastmi nebo zasypáváním pudrem, důležité je i vhodné, tedy prodyšné oblečení.

Podobný postup funguje i u dospělých. Aby opruzeniny nevznikaly, je zapotřebí nechat kůži co nejvíc dýchat: to lze v případě, že pro oblečení zvolíte přírodní či kvalitní funkční materiál.

Nenechávejte na kůži moc dlouho působit pot či vlhkost (např. mokré plavky): měli byste se co nejdřív osprchovat, důkladně osušit a vzít si suché oblečení. Dobré je používat přípravky proti pocení (dobře fungují tuhé antiperspiranty či pudry) nebo místa ošetřit produkty na opruzeniny – to platí pro ty, kdo už s nimi mají častější zkušenosti a vědí, že jsou na ně náchylnější.

Kdo na opruzeniny trpí častěji

Opruzeniny se mohou objevit u každého, ale častěji jimi trpí obézní lidé, kteří mají na těle víc kožních záhybů: hlavně pokud mají převislé břicho, pak se vyrážka objevuje pod ním a v tříslech.

Častější výskyt je také u žen s většími prsy, ale i sportovců, pacientů dlouhodobě upoutaných na lůžko, které trápí třeba inkontinence. Ohroženější jsou profesionální řidiči a lidé se sedavým zaměstnáním, náchylnější jsou i diabetici. Častěji je mohou mít ti, kdo nedbají na hygienu, ale také lidé trpící podvýživou či poruchou imunity.

Opruzeniny

  • Jiný název: Intertrigo, vlk
  • Popis: Zarudnutí a mokvání kůže v důsledku zapaření, tedy působení tepla, potu a tření kůže o sebe. Nejčastěji se vyskytuje v oblasti třísel, kolem genitálií, v podpaží, pod prsy a na hýždích.
  • Příznaky: Zarudnutí a mokvání kůže, někdy i pupínky.
  • Léčba: Hygiena, udržování místa v suchu a ošetření vhodnými, většinou volně prodejnými přípravky v podobě mastí, krémů a pudrů. Pokud je to nutné, pak použití mastí proti kvasinkám a bakteriím.
  • Prevence: Zvýšená hygiena, preventivní ošetření rizikových míst vhodnými přípravky (tuhý antiperspirant, pudr) a nošení prodyšného a nepříliš těsného oblečení.

Načítám