Hlavní obsah

Pravda o umělých prsou: Můžou prasknout v posteli, letadle či při potápění?

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se změnily operace prsou? Přinesla moderní medicína nové materiály, víc možností vybrat si tvar budoucího poprsí nebo jeho delší životnost? Máme odpovědi!

Článek

Plastika prsou už není jen výsadou hereček a modelek. Stává se běžnější a pro mnohé ženy i samozřejmější metodou, jak pečovat o svůj vzhled i zdraví. Co se v této oblasti za poslední léta změnilo? Na to jsme se zeptali primáře Ústavu estetické medicíny MUDr. Dušana Záruby.

Foto: Ústav estetické medicíny

Foto: Ústav estetické medicíny

Co je podle vás zásadní změnou při plastice prsou?

Technika operací se v podstatě zásadním způsobem nemění. Co se mění – a je to velice výhodné pro pacientky – jsou materiály. Ty jdou hlavně směrem k rychlejšímu hojení a rekonvalescenci.

Je něco nového i v nabídce implantátů? Mohou si ženy vybrat z více tvarů, velikostí…

Dnes se téměř výhradně používají gelové silikonové implantáty, které prošly padesátiletým vývojem. Výběr tvarů i rozměrů jednotlivých typů je u všech kvalitních výrobců samozřejmostí, možnost volby je i v typu a hustotě gelu. Zkoušejí se odlehčené implantáty, především u velkých objemů. Trvanlivost implantátů je dnes obvykle s „doživotní zárukou na výměnu“ – ale jestli je to pravda, ukáže dalších několik desítek let.

Takový vývoj se dal očekávat, co bych ale rozhodně nepředpokládal, je to, že se v tak velkém množství dodávají implantáty, které nesplňují základní parametry proti tomu se mohou jak lékaři, tak pacientky velmi obtížně bránit, protože kontrola je na této úrovni již nemožná. Jejich kvalitu prověřuje hlavně čas.

Foto: UzFoto, Shutterstock.com

Moderní implantáty nabízejí volbu tvarů i velikostí, stejně jako hustoty geluFoto: UzFoto, Shutterstock.com

Změnily se pacientky, které na plastiku chodí?

Určitě – přibyly ženy, které řeší povolená prsa po těhotenství, a stále častěji ženy řeší vzhled a velikost svých prsů i v pozdějším věku, tedy po padesátce i šedesátce. Modelace nebo zmenšení prsů se pro řadu žen staly běžnou možností, o které uvažují a která jim mnohdy i zdravotně pomůže, zejména u velkých prsů, kdy jsou časté problémy s páteří a držením těla.

I když je to operace stále běžnější, má jistě svá rizika... 

Jedná se o operační zákrok někdy i dosti velkého rozsahu, proto je s pooperačními riziky nutné počítat. Může se jednat o pooperační krvácení, reakci na šicí materiály nebo infekci rány. U augmentací může dojít i k reakci žlázy nebo zánětlivé reakci, která se šíří obvykle ze žlázy. V takovém případě je nutné implantát vyjmout, nechat žlázu zklidnit a stabilizovat a zhruba za tři měsíce pak můžeme implantát vložit zpět. Některé pacientky se bojí, že jim implantát praskne. To se může stát – po extrémním nárazu či zhmoždění prsu a implantátu anebo po zeslabení pouzdra u dlouhodobě uložených implantátů, tedy po patnácti až dvaceti letech. V podstatě to ale není žádná tragédie, pokud mají kvalitní gelové implantáty a pokud je to zjištěno včas. Gel si totiž umí relativně udržet tvar, pacientce tak implantát vyjmeme a voperujeme nový.

O tom, jak operace dopadne, rozhoduje i výběr plastického chirurga. Poradíte, co by si měly pacientky o lékaři či klinice zjistit?

Samozřejmě je ideální, když má chirurg s operacemi prsou co největší zkušenosti. Můžete sledovat i hodnocení lékařů, které píší pacientky. Zeptejte se na zkušenost známých, které na operaci už byly. Dobré recenze by měla mít i klinika, kde chirurg působí – je vhodné zjistit, zda pracoviště nabízí podmínky i pro řešení případných komplikací a pro pooperační péči.

V jakém případě byste operaci prsou rozhodně nedoporučil – a kdy naopak radíte na nic nečekat a jít?

Na operaci nemohou těhotné ženy, dívky mladší 18 let se operují spíše ve výjimečných případech, zákrok také nedoporučuji před plánovaným těhotenstvím. Není to ale z toho důvodu, že by pak žena nemohla kojit. To je mýtus – implantáty se vkládají pod sval nebo pod mléčnou žlázu a ta zůstane funkční. Jde spíš o to, že při těhotenství se objem a tvar prsu někdy i výrazně mění, a pacientky tak často podstupují po skončení kojení různé korekční operace či úplné výměny implantátu.

A odpověď na otázku, kdy by žena na plastiku měla rozhodně jít? Každá to vnímá jinak, některá chce prsa výrazně zvětšit, další pouze zpevnit nebo mírně doplnit objem, jiná naopak zmenšit. Některé pacientky jsou se sebou spokojené dokonce i po odstranění prsu z důvodu rakoviny a rekonstrukci jednoduše odmítají. Vše tedy záleží na dané osobě a situaci. Rozhodně by neměla jít na plastiku prsů jen proto, že ji k tomu nutí okolí.

Zmínil jste se o mýtech kolem implantátů. Jak to ve skutečnosti je?

Implantáty jsou vyráběny a testovány tak, aby vydržely bez problémů vše, co lidská tkáň a organismus. Ty kvalitní musejí projít mnoha zátěžovými testy. Ženy by se také rozhodně neměly bát, že by se implantáty poničily v důsledku většího tlaku například ve spánku na břiše, při běžném kontaktu anebo sportu. Nemusejí mít obavu nastoupit s implantáty do letadla nebo se potápět – řeči o tom, že by kvůli létání a potápění praskaly či pískaly, jsou naprostý mýtus. A ani při dalších činnostech by vadit neměly. Je možné, že si na implantáty bude muset žena chvilku zvykat, ale to je naprosto přirozené.

Foto: Ústav estetické medicíny

U každé operace je nutné počítat s pooperačními rizikyFoto: Ústav estetické medicíny

Když se budeme bavit o plastice prsou, kterou si vynutila nemoc – jaká má specifika?

Je nutné, aby operaci prováděl zkušený plastický chirurg, napojený na tým odborníků – histopatologa, klinického onkologa, radioterapeuta a gynekologa. Ti posoudí stupeň rizika a doporučí optimální typ a rozsah rekonstrukční operace, která je individuální. Vždy záleží na stavu tkání po prvotním chirurgickém zákroku, případně radioterapii a na zvažovaném rozsahu rekonstrukce prsu.

Většinou jde o dvoufázovou operaci – v první etapě se provádí rekonstrukce objemu a tvaru prsu do lékařem doporučené velikosti. Ve druhé přichází na řadu rekonstrukce bradavky a dvorce, zároveň lze provádět i úpravu druhého prsu. Když je zákrok hrazen zdravotní pojišťovnou, je dán i typ implantátu. Výrobci dnes nabízejí širokou škálu implantátů určených i speciálně pro rekonstrukce prsů. Pokud jsou pro daný typ rekonstrukce vhodné, lze je individuálně objednat k operaci na soukromých pracovištích.

Profil MUDr. Dušana Záruby, primáře oddělení plastické chirurgie Ústavu estetické medicíny

Na plastickou chirurgii se specializuje od roku 1988. Díky dlouholeté praxi, poznatkům z řady pracovišť nejen v ČR, ale i v zahraničí a desítkám tisíc provedených operací se řadí k nejzkušenějším plastickým chirurgům v oboru estetické chirurgie u nás. Od roku 1985 pracuje na oddělení plastické chirurgie Ústavu lékařské kosmetiky, v roce 1994 se stal primářem. Absolvoval několik zahraničních stáží v USA a Francii a je autorem mnoha odborných článků, spoluautorem několika publikací a členem řady našich i mezinárodních odborných lékařských společností.

Uvažovaly jste někdy o plastice prsou? Napište nám!

Reklama

Načítám