Hlavní obsah

Velká nebo malá? Víme, jaká prsa se nejvíc líbí!

Foto: Halay-Alex, Shutterstock.com

Foto: Halay-Alex, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá, velká, kulatá? Už se ví, jak vypadají fascinující ženská ňadra. Sklopte oči a sledujte. Záleží na poměru prsní tkáně!

Článek

V Japonsku už se o nejkrásnější prsa směle soutěží, a to v rámci projektu s názvem Bioppai Contest. Jedná se taky o hon za královnou krásy, stejně jako u nás, nicméně dotyčná nemusí vynikat charismatem, inteligencí ani humorem, ale právě svými dvojčaty, jež by měla být dobře tvarovaná a pevná.

A to zrovna v Japonsku, s nadsázkou řečeno v „zemi zaslíbené jedničkám“, zrovna není takový problém. Připadá vám sexistické něco takového hodnotit? Tamní si to nemyslí. Vždyť ňadra vždy byla a jsou centrem mateřství, rozkoše a krásy. Snad proto se kdekdo pídí po jejich dokonalém tvaru a velikosti. Existuje něco takového vůbec?

Souboj kopců a hor

Obecně platí, že muži v porovnání s velkými a povislými ňadry touží spíš po menších a pevnějších. Je tohle nepsané pravidlo stále v kurzu?

Britští lékaři požádali 1315 mužů i žen, aby se podívali na fotografie různých prsou a vybrali tvar a velikost, které se jim líbí, ale také aby zhodnotili přirozenost a ženskost. Ňadra přitom měla různý poměr tkání, který se měří tak, že u stojící ženy se vytvoří horizontální přímka v úrovni bradavky, pak se změří objem tukové a vazivové tkáně nad a pod přímkou a vyjádří se poměr k celkovému objemu prsa.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Muži preferují drobná, pevná a kulatá ňadraFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Ideál, nebo mýtus?

A jak to dopadlo? Nejčastěji preferovaná fotografie s poměrem 45 : 55 by se dala vizuálně přirovnat k slavné mramorové soše Venuše Mélské (či Milóské). Pochází z období mezi lety 130 až 100 před naším letopočtem a její rozměry jsou často považovány za jakýsi „ideál krásy“.

Zmíněná skulptura, která je umístěna v pařížské galerii Louvre, se může pochlubit menšími, pevnými ňadry připomínajícími dvě sopky před výbuchem – a to by odpovídalo vkusu Japonců i nepsanému pravidlu o preferenci mužů a zálibě v menších a pevnějších...

Zdá se, že se ideál už dva tisíce let nemění. Nebo je to pouhá iluze? Opravdu jsou perfektní prsa drobná a bezchybně kulatá? Nevíme, co si o tom mysleli lidé v antice, ale za současnou představu dokonalých ňader možná může plastická chirurgie.

Koulelo se, koulelo červené jablíčko

„Obzvláště ve Spojených státech, a to v rámci posledních desetiletí, používali plastičtí chirurgové implantáty, které byly často kulaté. To kvůli tomu, že byly naplněny fyziologickým roztokem,“ uvádějí výzkumní pracovníci Patrick Mallucci z Cadoganovy kliniky a Olivier Branford z Královské svobodné nemocnice v Londýně s tím, že to nevyhnutelně dalo vzor široké veřejnosti, která začala považovat nepřirozené „fotbalové“ prsy za atraktivní a módní. Což se s Venuší poměrně rozchází – její proporce by se na trávníku přece jen ztratily...

Hruška jako sexsymbol. A basta!

Snad i proto se, naštěstí, najdou tací, kteří „trendům“ nepodléhají nebo je tato vlna dávno přešla a atraktivitu vidí v přirozenějším tvaru hrušky. Zajímavé také je, že co se týče studie, objevila se v ní jistá podskupina odvážných, pro které atraktivitu představují větší a povislá ňadra.

Moc se neradujte, jednalo se výhradně o několik žen nad čtyřicet let věku, které vědí, že líbivý hruškovitý tvar je pomíjivý – stejně jako mládí. To ale není třeba připomínat ani zdůrazňovat, už tak mají mnohé ženy komplexy. Zvlášť když se prsa jako Venuše nepotkávají každý den, a navíc byla účastníky výzkumu hodnocena jako žensky přirozená.

Foto: DK samco, Shutterstock.com

Jaká ňadra jsou právě v kurzu, odhaluje také aktuální móda: prádlo prsům propůjčuje rozmanité tvary i velikostiFoto: DK samco, Shutterstock.com

Dokonalost? Nuda!

V souvislosti s tím si možná říkáte, z jakého důvodu se odborníci odvážili oslovit veřejnost a vyptávat se, co je dokonalé. Vždyť ženská ňadra jsou úžasná ve všech tvarech a velikostech!

Motivem pro jejich experiment byl požadavek plastických chirurgů, kteří zatoužili poznat konzistentnější šablonu nejen pro zvětšení prsů, ale také redukci prsu a rekonstrukci hrudníku po rakovině. Odpověď tedy mají: ideálem jsou menší a pevná. Na druhou stranu, buď jak buď, nejdůležitější je cítit se ve svém těle dobře!

Jak říká americký sexuální poradce a sexuální mentor tamní mládeže Paul Joannides: „Než přistoupíte k fyzické inventuře svého těla, je dobré si uvědomit, že i superman má své slabé stránky a nedostatky a že sexuální přitažlivost není ocelový řetěz, jehož pevnost je dána pevností nejslabšího článku. Každý, naprosto každý člověk nosí ve svém těle nebo mysli nějakou slabinu. To je přírodní zákon.“

A jak dokonalá ňadra vidíte právě vy?

Načítám