Článek
K českému létu tak nějak patří i pivo do kelímku a smažená jídla ze stánků, o kterých si pak sice kdekdo říká, že už si je nikdy nedá, ale hned při příští návštěvě koupaliště na tohle předsevzetí tak trochu pozapomene. Proto jsme se v redakci rozhodli posvítit si na to, jak taková jídla vypadají v poctivém domácím provedení.
První na řadě byl langoš, u kterého je rozdíl mezi fast foodovou a domácí variantou opravdu značný. A právě v tu chvíli se ozvala naše fotografka Greta (která je i přes svůj jinak zdravý životní styl tak trochu odbornicí na noční rychlé občerstvení) s tím, že lepší langoše než její maminka nikdo jiný nedělá. Měla pravdu.
A možná ani není náhoda, že paní Petra pracuje jako zdravotní sestra – nás totiž definitivně odradila od všech stánků široko daleko, protože jiné langoše než ty její domácí už nechceme ani vidět! Podívejte se na osvědčený rodinný recept s návodem krok za krokem.
Langoše ze zakysané smetany
Na 12 větších langošů potřebujete: kostku droždí, ½ l mléka, lžičku cukru moučka, 1 kg polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 1 lžičku jedlé sody, kelímek zakysané smetany nebo smetanového jogurtu (150 g), řepkový olej na smažení. K podávání: česnek, sůl, kečup, strouhaný sýr
My langoše doplnili klasickým triem česnek-kečup-sýr
Postup: Kvasnice, cukr a asi deci mléka smíchejte a nechte 5 až 10 minut vzejít kvásek. Mezitím si v míse promíchejte ostatní suroviny: mouku, sůl, sodu, zakysanou smetanu a 2 lžíce oleje. Přidejte kvásek a vypracujte tuhé nelepivé těsto. Kdyby se lepilo, přidejte ještě trochu mouky.
Z droždí, lžičky cukru a trochy mléka si připravte kvásek
Mezitím si smíchejte zbývající ingredience
Tajným trikem pro extra vláčné těsto je kysaná smetana
Přidejte vzešlý kvásek
A pořádně propracujte
Podle potřeby přidejte mouku, aby vám vzniklo hladké nelepivé těsto
Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 40 až 60 minut vykynout. Na pomoučeném vále pak tvarujte langoše, z obou stran je v rozpáleném oleji smažte dozlatova a odkládejte na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
Těsto nechte vykynout
A pomoučenýma rukama tvarujte langoše
Podávejte potřené česnekem utřeným se solí a trochou oleje, kečupem (třeba tímto domácím) a strouhaným sýrem.
- Hotové těsto vydrží v lednici i dva dny, takže jestli všechno nespotřebujete, můžete si čerstvé langoše usmažit i později.
- Langoše jsou výborné i s česnekovou pomazánkou: pomazánkové máslo ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a několika lžícemi majonézy a jogurtu.
Čerstvě usmaženým langošům dokáže odolat jen skutečně silná povaha...
Přiznejte se, odoláváte na koupalištích a výletech podobným smaženým pokušením, nebo jsou pro vás naopak jejich neodmyslitelnou součástí?