Hlavní obsah

Výborné domácí langoše ze zakysané smetany: Tuhle mňamku musíte ochutnat

Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo říká, že je nemá rád, ten si dává langoše u hladových oken dodnes! Není se také čemu divit. Dozlatova vysmažená placka potřená česnekem a kečupem a navrch posypaná klasickým eidamem je jen těžko odolatelná kombinace. Pojďte si nic nevyčítat a usmažte si je ještě dnes.

Článek

Hledáte nejlepší recept na langoše? Vaše cesta je tímto u cíle. Naše langoše se zakysanou smetanou jsou nadýchané jako obláček, s těstem se krásně pracuje a při smažení se jim dělají tak roztomilé bubliny, že je skoro škoda do nich kousnout. To by ale byla velká chyba! Jsou opravdu božské a za ochutnání rozhodně stojí.

Suroviny:

  • 600 ml mléka
  • 1 kg hladké mouky + na vál
  • 1 vejce
  • špetka cukru
  • 42 g droždí
  • špetka soli
  • 200 g zakysané smetany
  • olej na smažení

K servírování:

  • kečup
  • utřený česnek se solí
  • nastrouhaný sýr

01.

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek, který nechte vzejít na teplém místě (trvá to asi 15 minut).

Foto: Greta Blumajerová

Mléko mírně ohřejteFoto: Greta Blumajerová

02.

Ve větší míse mezitím smíchejte mouku se zakysanou smetanou a solí. Přidejte vzešlý kvásek, propracujte a dejte na teplé místo kynout. Těsto se vám může zdát trochu tužší (podle smetany, jakou použijete), ale nebojte se, vykyne a bude se s ním krásně pracovat. Případně do něj přidejte ještě trochu mléka.

Foto: Greta Blumajerová

Tajným trikem pro extra vláčné těsto je zakysaná smetanaFoto: Greta Blumajerová

03.

Vykynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobí svůj objem. Kynutí ale orientačně trvá 40-60 minut při pokojové teplotě. Pokud chcete tento krok urychlit, předehřejte si troubu cca na 35 °C a těsto v ní nechte kynout asi 30 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Než dáte těsto kynout, přikryjte ho čistou utěrkou Foto: Greta Blumajerová

04.

Až těsto vykyne, ještě ho propracujte na pomoučené pracovní ploše a rozdělte na 12-16 stejně velkých bochánků. Záleží na tom, zda máte raději větší nebo menší langoše, fantazii se meze nekladou.

05.

Hned, jak máte hotovo, placku položte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran zhruba jeden a půl minuty. Usmažené langoše odkládejte na papírovou utěrku, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávejte potřené česnekem utřeným se solí, kečupem a strouhaným sýrem.

Tipy, které se hodí:

  • Hotové těsto nemusíte zpracovat celé hned. V lednici vydrží i dva dny, a můžete si tak čerstvé langoše usmažit později.
  • Langoše jsou výborné i s česnekovou pomazánkou: pomazánkové máslo ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a několika lžícemi majonézy a jogurtu.
Foto: Greta Blumajerová

Čerstvě usmaženým langošům dokáže odolat jen skutečně silná povaha…Foto: Greta Blumajerová

Neholdujete smaženým jídlům, ale přesto byste si chtěli dopřát langoše? Zkuste ty z trouby.

Reklama

Načítám