Hlavní obsah

Vaříme ze zbytků: Smažené bramborové placky se sýrem jsou skvostné!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Zbývají vám pravidelně vařené brambory nebo kaše, ale neradi jíte dvakrát za sebou to samé? Naučte se, jak vtipně zpracovat zbylou přílohu a vytvořit z ní úplně nové jídlo!

Článek

Nepodařilo se vám odhadnout množství přílohy a teď nevíte, co se zbylými bramborami nebo kaší? Přidejte oblíbený sýr, trochu jarní cibulky či další zeleniny, kousky šunky anebo vařeného masa a připravte vláčné bramborové placky. Nám chutnaly natolik, že rozhodně nepřijdou na řadu jen v momentě, kdy zbudou brambory.

Bramborové placky se sýrem

Na 10 placek potřebujete: 800 g vařených brambor (asi 6 kusů) nebo bramborové kaše, sůl, pepř, 1 vajíčko, 3 jarní cibulky, 3 lžíce hladké mouky, 120 g strouhaného sýra (čedar, gouda, eidam), mouku na obalení, řepkový olej nebo sádlo na smažení

Podle chuti: zbytky pečeného masa, uzenin a vařené zeleniny

Postup: Brambory rozšťouchejte nebo rozmixujte (stejně dobře tedy můžete použít i kaši), ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a vmíchejte k nim vejce, nasekanou jarní cibulku, mouku (je-li kaše řidší, možná jí bude třeba trochu více) a nastrouhaný sýr. Do směsi můžete použít i jiné zbytky: vařené či uzené maso, kostičky šunky či další zeleninu.

Z těsta pak tvořte asi 1,5 cm silné placky, lehce je obalte v mouce (já jsem s ní jen posypala pečicí papír, na kterém jsem si všechny placky před smažením připravila) a z obou stran dozlatova smažte na rozpáleném tuku. Na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk a podávejte.

Co děláte se zbylými bramborami nebo kaší? Podívejte se na naše výtečné tipy, jak zbytky příloh zpracovat.

Reklama

Načítám