Hlavní obsah

Praví labužníci grilují na ghíčku!

Foto: České ghíčko s.r.o.

Foto: České ghíčko s.r.o.

Aktualizováno

Hovězí steak, vepřová kotleta, kuřecí ražniči, ale i cuketa nebo ananas získají překvapivě jemnou chuť a vůni, pokud je před grilováním i po něm potřete přepuštěným máslem ghí. Můžete si vybrat čisté, ještě rafinovanější jsou však ta ochucená, třeba s chilli, kurkumou, levandulí nebo skořicí.

Článek

Nejspíš jste už vyzkoušeli spoustu omáček, dresinků i kombinací koření a určitě máte své oblíbené rituály, jak maso nebo zeleninu nakládat a ochucovat. Přesto stojí za to, vyzkoušet ještě jeden nový postup – s pomocí ochuceného přepuštěného másla ghí, které promění každý grilovaný kousek v lahodnou delikatesu.

Foto: České ghíčko s.r.o.

Ghí je vhodné i při grilováníFoto: České ghíčko s.r.o.

„Ghí má vysoký kouřový bod 250 °C, to znamená, že se nepřepaluje a při jeho zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky. Proto se ideálně hodí i k letnímu grilování. Pokrmy navíc krásně zjemní a dodá jim typickou oříškovou chuť a vůni. A protože neobsahuje mléčný cukr ani bílkovinu, nemusejí se ho bát ani lidé, kteří třeba obyčejné máslo nemohou. Čisté ghí má v kuchyni široké použití, na gril bych však doporučila speciálně ochucená ghíčka,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, kde přepuštěné máslo vyrábějí už šestým rokem, ručně a podle starých receptur.

Foto: České ghíčko s.r.o.

Široký výběr ghíFoto: České ghíčko s.r.o.

Kombinace, které stojí za to vyzkoušet

Jednotvárnou chuť zeleniny k nepoznání zatraktivní, když k ní přidáte trochu ghí s česnekem nebo chilli. Zajímavá je i kurkuma, která spolu s pepřem dokonale ochutí třeba obyčejné brambory nebo cuketu. „Na ryby je úžasná kombinace ghí s levandulí. Pro milovníky masa pak doporučuji česnekové ghíčko a pro ty, kdo mají rádi ještě pikantnější chuť, ghí s chilli,“ dává osvědčené tipy Andrea Zpěváková Dostálová.

A jak správně postupovat? Plátový gril můžete ghíčkem rovnou potřít a na něj pak rozložit maso nebo zeleninu. Na rozdíl od másla a jiných tuků, které mají nízký kouřový bod, se ghí připalovat nebude. Ale pokud jste zvyklí například steaky, krkovičku nebo kuřecí ražniči předem nenakládat a dochucujete je až hotové, klidně zvolte tento postup: Maso nebo ryby nejprve ogrilujte jen tak čisté a až poté je potřete ochuceným ghí, aby získaly chuť a šťávu.

A na závěr ještě jeden horký a sladký tip od Andrey Zpěvákové Dostálové z Českého ghíčka, který ocení nejen děti: „Čerstvý ananas zbavím slupky i tvrdého středu a nakrájím na kolečka. Zlehka je obalím v třtinovém cukru a pak dávám rovnou na rozpálený gril potřený skořicovým ghíčkem. Je to báječný dezert, který se skvěle hodí pro letní posezení s rodinou nebo přáteli!“

Tip: Čisté Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč), Bio Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč) i všechna ochucená ghí (220 ml za 155 Kč) koupíte na České Ghíčko. Bez chlazení vám vydrží celý rok!

Reklama

Načítám