Hlavní obsah

Jarní květinová terapie: Pořiďte si domů veselé rostliny, zelený ubrus a barevné povlečení

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Máte už chladného počasí a zatažené oblohy plné zuby a nemůžete se dočkat sluníčkem zalitého jara? Ještě než se venku všechno zazelená, rozezní se ptačí symfonie a okolí ozdobí rozkvetlé květiny, můžete si jarní atmosféru vykouzlit u sebe doma.

Článek

Počasí sice poručit nemůžete, to ale neznamená, že u vás doma musí být stejně pochmurně jako venku. Přivolejte si do interiéru trošku veselých barev a zeleně a uvidíte, že se vám hned bude vstávat o něco lépe. Nemusíte přitom předělávat celou domácnost, bohatě stačí přidat pár doplňků a udělat několik malých změn. Víme, jak na to!

Zelená v interiéru

Nejenže je zelená barva jedním z největších symbolů jara a nových začátků, je také jedním z trendů letošního roku. Má dobrý vliv na lidské tělo i mysl, pomáhá se soustředěním, v boji proti migrénám, uklidňuje a zlepšuje duševní zdraví.

Využít můžete jakýkoliv její odstín, k jaru ale nejvíc sedí světlé a střední tóny, tedy odstíny jarní trávy a listové zeleně. Slušet jí to bude hlavně na doplňcích a dekoracích, jako jsou vázy, květináče a dekorační polštáře. Pokud si ji toužíte dopřát ve větším množství, může se vám zalíbit třeba na přehozech, dekách, povlečení, sedačkách či závěsech.

Na stěnách to s ní příliš nepřehánějte, a když, tak ji použijte pouze na jednu. Většina zelených odstínů má tendence pocitově ochlazovat a uklidňovat, ale ve velkém množství může působit tíživě. Pro své vlastnosti se hodí zejména do koupelen a ložnic.

Foto: Antoha713, Shutterstock.com

Světlé odstíny zelené dodají vaší domácnosti veselou náladu a novou energiiFoto: Antoha713, Shutterstock.com

Pastelové barvy v bytě

U barviček ještě chvíli zůstaneme, bez zásahu pastelek by to snad ani nemohl být jarní interiér. Je přitom jedno, jakou barvu zvolíte, důležité je, aby se líbila vám a působila na vás co nejpříjemněji. Jen si představte, jak pestrou paletu odstínů můžete najít na rozkvetlé louce, a musí vám být jasné, že je opravdu z čeho vybírat.

Můžete je samozřejmě kombinovat i mezi sebou, jděte na to ale s rozmyslem. Dobré je vybrat jednu dominantní barvu, přidat k ní jednu či dvě doplňkové a zbytek nést na vlnách neutrálních tónů.

Pastelové barvy se hodí v podstatě všude. Sluší jim to hlavně na textiliích a kuchyni vám rozzáří na spotřebičích či nádobí.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pastelové barvy jsou jedním ze symbolů jara a váš domov lehce zútulní Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Kytky do vázy i květináče

K pastelovým barvám výborně sedí rostliny. Na výběr máte z několika možností, nejoblíbenější jsou asi pokojové květiny. Domácnosti i vám prospějí celoročně, vytvoří útulnou atmosféru, interiér přirozeně oživí, vyčistí vzduch, mohou uzdravit váš byt a od nemocí pomoct i vám.

Interiéry skvěle doplní také řezané květiny. Přinesou do něj svěží a čerstvou atmosféru a mnohým lidem už jen pouhý pohled na ně dokáže zvednout náladu. Výběr máte vskutku široký, sáhnout se vyplatí po tulipánech, sněženkách, narciskách nebo karafiátech. Přejete si vnímat jaro i dalšími smysly? Vůně květin vám s tím bezpochyby pomůže.

A pokud vám ani to nestačí, uvažovat můžete nad pořízením těch umělých. Nemusíte se děsit, od živých je takřka nerozeznáte. Budete se sice muset obejít bez vůně, vydrží vám však mnohem déle a efekt mají přinejmenším podobný.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Kytice čerstvých květin vaši domácnost osvěží a zaručeně vám zvedne náladu. Od umělých je už dnes skoro nerozeznáteFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak kombinovat květinové vzory

Jestli vám rostliny ve váze a květináči nestačí, nebo si jen nevěříte v jejich pěstování, mohou vás potěšit květinové motivy. Nechte rozkvést zdi pomocí tapet, jídelnu oživte květinovým vzorem na nádobí a každý večer ulehejte do lučního kvítí díky povlečení.

Ale i s květinovými vzory je dobré zacházet opatrně. Raději se vyhněte kombinaci drobných kvítků a velkých vzorů a používejte je střídmě. Jinak se může stát, že si vytvoříte překombinovaný a kýčovitý interiér, v němž se budete cítit spíše stísněně.

Reklama

Související témata:

Načítám