Hlavní obsah

Ložnice pro kvalitní spánek: Těhle 5 věcí do ní nepatří!

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní spánek je pro spokojený život nezbytně důležitý. Někdy se nám ho ale nedostává, i když je v životě všechno ostatní v pořádku. Proč je to problém a co změnit?

Článek

Během spánku, především pak kolem půlnoci, se v těle uvolňuje hormon melatonin. Jedná se o velmi silný antioxidant, který tělo chrání před stresem, zlepšuje regeneraci, pomáhá imunitnímu systému bojovat s infekcemi, chrání mozek před záněty, zlepšuje reprodukční zdraví a má mnohé další benefity. Proto je mimořádně důležité dbát o jeho dostatek.

Nedostatek spánku a melatoninu

Vlivem ne příliš zdravého životního stylu však produkce melatoninu klesá, a spánek tak nemusí být dostatečně kvalitní. Ať už spíte málo hodin, nemůžete večer usnout, nebo se často budíte uprostřed noci, nejspíš brzy pocítíte projevy jeho nedostatku. Patří mezi ně nervozita, problémy s pamětí a soustředěním, úzkosti a také tloustnutí a vážné nemoci.

Co nepatří do ložnice

Občas mohou za nekvalitním spánkem stát životní problémy a situace, někdy je však může způsobovat místnost, v níž spíte. Co by v ní nemělo být?

1. Nadbytečné věci

V ideální ložnici by nemělo být nic, co do ní nepatří. Tedy elektronika, cvičební nástroje nebo třeba pracovní kout. Neměli byste v ní mít ani šatnu či přehlídku dekorací. Není to samozřejmě pro každého reálné a hlavně v menších bytech je nezbytné dělat jisté kompromisy.

Zkuste se alespoň inspirovat minimalismem a zbavit se věcí, které nepotřebujete. Dejte pryč všechny nadbytečné dekorace a doplňky, na nichž se jen usazuje prach. Oblečení schovejte do skříně, mnohem vhodnější než velké masivní šatníky jsou vestavěné skříně. Do ložnice nepatří ani zrcadla. Pokud tu nějaké musíte mít, pořiďte si menší kousek a nedávejte ho proti posteli.

2. Elektronika a modré světlo

Spánku rozhodně neprospěje, když se před spaním díváte na televizi, do notebooku či mobilu a usínáte se zapnutými obrazovkami. Vyzařuje z nich totiž modré světlo, které blokuje tvorbu melatoninu a narušuje cirkadiánní hodiny těla, tedy přirozené vnitřní nastavení. To způsobuje problémy s usínáním a nedostatečně hluboký spánek.

Jestli se v ložnici nemůžete elektroniky zbavit, zkuste ji vypínat minimálně hodinu před ulehnutím a během večera používejte techniky na potlačení modrého světla. Na zařízení si nastavte noční režim, používejte aplikaci f.lux nebo brýle blokující modré světlo.

Foto: Alina Rosanova, Shutterstock.com

Během večera a před spánkem používejte brýle na blokaci modrého světlaFoto: Alina Rosanova, Shutterstock.com

3. Nekvalitní matrace a pohovky

Abyste se vyspali opravdu dobře, je důležité mít dostatečně kvalitní matraci. Vhodné proto není spát na běžných rozkládacích pohovkách ani levných lůžkách. Jestli spíte v obýváku, investujte alespoň do kvalitní pohovky vhodné pro každodenní spánek.

Nabídka matrací je opravdu široká. Při výběru se řiďte věkem, stylem spánku a případnými zdravotními problémy. Děti, mladí a lidé s vyšší hmotností potřebují tvrdší matrace, seniorům budou vyhovovat měkčí. Dostupné jsou i ortopedické matrace pro osoby trpící na bolesti zad a kloubů, prodyšné typy pro lidi, kteří se více potí, a partnerské matrace s dvojí tuhostí. Výběr rozhodně nepodceňte, je to totiž investice na několik let.

4. Příliš světla a velké lustry

V ložnici by měla být během spánku naprostá tma. Nespoléhejte jen na žaluzie – ve městech většinou nestačí. Doplňte je těžšími nepropustnými závěsy, případně noste masku na oči na spaní. Alternativou k žaluziím a závěsům jsou rolety, jež místnost mnohem více zastíní. Ještě vhodnější jsou venkovní rolety a žaluzie, které navíc ochrání před hlukem, letními parny a nepřízní počasí.

A když už je řeč o světle: nad postel si raději nepořizujte velký závěsný lustr. Působí rušivým dojmem, mnoha lidem může způsobovat tíseň a rušit tím usínání i spánek. Zvolte raději menší stropní svítidla a lampičku na noční stolek.

Foto: Radovan1, Shutterstock.com

Běžné žaluzie ve městě většinou na zatemnění místnosti nestačí. Ideální jsou proto venkovní žaluzie nebo roletyFoto: Radovan1, Shutterstock.com

5. Výrazné barvy a vzory

Do ložnice nepatří žádné příliš tmavé ani pestré barvy a výrazné vzory, hlavně ne na větší plochy. Vybírejte především neutrální odstíny, jako je bílá, béžová, krémová nebo šedá. Doplnit je můžete uklidňujícími tóny chladné modré či zelené.

Reklama

Načítám