Hlavní obsah

Obývací pokoj je srdcem interiéru. Co v něm nesmí chybět?

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Dá se říct, že obývací pokoj je srdcem domova. Pro obyvatele domu či bytu je to často centrum jejich společného života a také místo, kam nejčastěji pozvou návštěvu. Na co byste při zařizování obýváku neměli zapomenout?

Článek

Do obývacího pokoje chodíte odpočívat, ale také se bavit. Někdy si tady jen v tichosti čtete, jindy si chcete užít film jako v kině anebo pozvete známé a přátele a dýchánek se protáhne třeba až do nočních hodin. Obývák zkrátka musí splnit vícero funkcí a podle toho je potřeba ho zařídit.

1. Kvalitní sezení

Sedačka nebo sedací souprava je základním kamenem každého obýváku. Jaký typ zvolíte, záleží na vašich dispozičních možnostech, ale být velkorysý se určitě vyplatí. Máte-li dostatek prostoru, případně obývací pokoj propojený s dalšími zónami bytu, pak vůbec není na škodu postavit sedačku do prostoru – že musí být nutně u stěny, už dlouho neplatí. Snažte se ji přitom umístit tak, ať při sezení nemáte vchodové dveře za sebou: pohyb za zády může působit nepříjemně a rušivě. Na škodu nejsou ani samostatně stojící křesla pro ty, kdo nechtějí  sedět s ostatními „na jedné hromadě“.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Sedací souprava nebo pořádný gauč, bez toho se neobejde snad žádný obývákFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

2. Variabilní osvětlení

Obývací pokoj je víceúčelový prostor a mělo by tomu odpovídat také osvětlení. V první řadě je vhodné mít jedno centrální světlo, s jehož výběrem se dá hezky vyhrát. Můžete zvolit typ s možností regulace teploty i intenzity světla: jiné světlo potřebujete, když s rodinou skládáte puzzle, a jiné, když máte dýchánek s přáteli. Zároveň je dobré přidat ještě další zdroje osvětlení, například lampu v rohu u sedačky, kterou můžete využívat třeba na čtení.

3. Konferenční stolek

Konferenční nebo odkládací stolek před sedačkou je skoro nezbytnost. Určitě je dobré vybrat stabilní kousek, pokud nechcete mít pravidelně politý koberec od čaje nebo jiného nápoje. Výšku stolku volte přiměřenou sedačce. Konferenční stolky se zpravidla dělají nižší, aby nepřekážely ve výhledu na hosty nebo na obrazovku. Vhodné je umístit ho tak, aby na něj bylo možné ze všech částí sedačky dobře dosáhnout.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Konferenční nebo odkládací stolek je šikovný pomocník a může být i velmi stylovýFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Televizní stolek i knihovna

Obývákovou klasiku dnes představuje televizní stolek s dalšími skříňkami či zásuvkami. Stále se dá zvolit i stará dobrá obývací stěna, která v jedné sadě zahrnuje vše, co je třeba. Kdo nemá televizi, ten může oblast kolem stěn přenechat pouze stylovému nábytku s úložným prostorem, který se hodí vždy, případně regálkům na dekorace. Pokud jste vášniví čtenáři, pak vězte, že knihovna do obýváku rozhodně patří. Můžete ji umístit prakticky na kteroukoli volnou stěnu a také kolem televize – a klidně i místo ní.

5. Stylové doplňky a dekorace

Abyste se v obývacím pokoji cítili dobře a útulně, je potřeba si vyhrát nejen s nezbytným vybavením, ale i s dekoracemi. Obývací pokoj skvěle zútulní bytové textilie, ať už je to koberec pod konferenčním stolkem, polštářky na sedačce, plédy, nebo třeba závěsy v oknech. Určitě dejte šanci nástěnným dekoracím, obrázkům, fotografiím a podobně. Pokud máte v obývacím pokoji dostatek světla, je to také skvělý prostor na umístění pokojových rostlin.

Reklama