Hlavní obsah

Jak sladit barvy v interiéru? Využijte barevný kruh!

Foto: united photo studio, Shutterstock.com

Foto: united photo studio, Shutterstock.com

Reklama

Na monochromatický interiér nebo neutrální barvy vás neužije a chcete svému bytu dodat trochu odstínů navíc? V tom případě nejspíš přemýšlíte nad tím, jak je zkombinovat. Zkuste využít jedné šikovné pomůcky – barevného kruhu.

Článek

Ať už milujete barvy sebevíc, příliš to s nimi nepřehánějte. Základem by měla být jedna dominantní doplněná dalšími dvěma nebo třemi, přičemž na větší plochy, jako je zeď nebo nábytek, se více hodí neutrální barvy, zejména pak v menších místnostech.

Jednotlivé odstíny vybírejte nejen podle toho jak se vám líbí, ale zohledněte i jejich vliv na lidskou psychiku a to, zda se hodí do dané místnosti. Myslete tak třeba na to, že zatímco teplé barvy (žlutá, oranžová a červená) pocitově ohřívají a povzbuzují aktivitu, studené tóny (modrá, zelená a fialová) ochlazují, zlepšují koncentraci a podporují odpočinek.

Kouzelný kruh

Skvělým pomocníkem při hledání správných kombinací je barevný kruh, který od 18. století využívají světoví designéři i módní návrháři. V jeho základní verzi najdete 12 barev, přičemž u středu kruhu se nachází světlejší tóny, jež se směrem ven postupně ztmavují.

Jestli chcete dosáhnout kontrastu, vybírejte ze dvou barev ležících naproti sobě. Může to být například žlutá a fialová, červená a zelená nebo modrá a oranžová. Nemusíte se samozřejmě držet jen křiklavých dvojic, ale klidně zvolte jejich jemnější odstíny.

Foto: OsherR, Shutterstock.com

Při výběru barevných kombinací využijte pomůcku mnohých návrhářů a designérů, barevný kruhFoto: OsherR, Shutterstock.com

Přejete si ve svém bytě nastolit spíše harmonii? Využijte barev spojených rovnostranným trojúhelníkem, příkladem mohou být třeba pastelové odstíny fialové, oranžové a zelené. Slušet jim to bude zejména na menších plochách a doplňcích.

Dobrou volbou jsou i dvě či tři barvy ležící vedle sebe. Může jít o odstíny jedné barvy, eventuálně o kombinace světle modré s tmavě zelenou, žluté s oranžovou nebo třeba tmavě modré s fialovou.

Zařaďte neutrál

Nedržte se jen barev na kruhu, ale přidejte i neutrální tóny. Osvědčenou klasikou jsou černá a bílá, které si rozumí snad s každou barvou. Milovníci přírody pak ocení hlavně hnědou, například ve spojení s růžovou, bílou a šedou, případně se zelenou a meruňkovou. Bytoví designéři rádi sází na trojici hnědá, olivová a krémová.

Skvělou volbou je i šedá. Ta vynikne na pohovce, dekoracích i jako betonová stěrka na stěně. Výborně vypadá se žlutou či tyrkysovou, nic nezkazíte ani pastelovými barvami.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Šedá si se žlutou rozumí natolik, že malířská společnost Pantone vyhlásila tuto kombinaci za barvu roku. Výborně je doplní jiná sytá barva, třeba růžováFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Nebojte se kombinovat

A s kým si některé barvy nejvíce sednou? Optimistická žlutá rozjasní i tmavý a malý interiér, dobře bude vypadat s modrou, hnědou, bílou, šedou i černou, kontrastní je pro ni fialová.

Hravá oranžová probouzí chuť k jídlu i radost ze života. Jen si dejte pozor na její množství a sytost, které mohou způsobovat úzkosti a je lepší to s nimi nepřehánět. Kontrast vytvoří s modrou, příjemně bude působit se žlutou.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pastelové tóny oranžové, žluté a zelené vytvoří ve vaší domácnosti příjemnou a harmonickou atmosféruFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Vášnivá červená dodává energii, nikdy z ní ale nedělejte dominantní barvu. Skvěle doplní neutrální bílou, na menších plochách jí může kontrastovat zelená. A vyzkoušet lze i tóny, oranžové, růžové či fialové.

Uklidňující zelená je symbolem naděje. Jejím protikladem je červená, v souladu funguje se žlutou, tyrkysovou či světle modrou.

Klidná modrá nabádá k odpočinku a relaxaci, hlavně společně s fialovou či levandulovou. Oživí ji kontrastní oranžová či žlutá a rozumět si bude i s pastelkami.

Dvakrát měř, jednou řež

Pokud můžete, vyzkoušejte vybranou kombinaci barev ještě před jejich použitím. Využijte k tomu nejrůznější vzorníky textilií či tapet, popřípadě výmalbu na kousek zdi. Jen tak skutečně poznáte, zda se vám konkrétní spojení odstínů líbí.

Reklama

Načítám