Hlavní obsah

7 vychytávek, když se chystáte malovat nebo natírat

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkáte si, že barva na zdech už vybledla? Pak je nejvyšší čas vymalovat. Jestli se do této činnosti pustíte sami, určitě vám přijdou vhod naše tipy, jak si usnadnit práci.

Článek

Rozhodnutí vymalovat jeden pokoj či hned celý byt většinou padne v létě, kdy je pěkné počasí. Malba vám pěkně schne a díky otevřeným oknům se nemusíte trápit s nepříjemným zápachem. Dobře, asi byste byli radši někde u vody, ale byt znovu zářící čistotou je dobrou motivací, ne? Než se do malování pustíte, projděte si našich pár fint, jak si poradit s nejčastějšími situacemi.

1. Ušetří čas s mytím

Foto: Greta Blumajerová

Při upevnění hliníkové nebo umělohmotné fólie buďte pečliví, vyplatí se to Foto: Greta Blumajerová

Když si naplánujete několik odstínů v jednom pokoji, znamená to několikrát pečlivě vymýt dávkovač na barvu, ze kterého si ji berete válečkem. Pracné vymývání plastové krabičky se vyhnete, když ji vystelete potravinářskou fólií nebo alobalem. Okraje je nutné dobře zajistit, aby se při manipulaci nevysmekly, po použití pak barvu slijete, fólii opatrně srolujete a vyhodíte. To vše bez dlouhých cirátů v koupelně.

2. Ach, to je vůně…

Foto: Greta Blumajerová

Sladká vůně dovede udělat z malování příjemný obřad Foto: Greta Blumajerová

V místnostech, kde nejde moc větrat ani v létě, tedy v předsíni, koupelně nebo na záchodě, je malování skoro za trest kvůli nepříjemnému odéru. Finta, jak si trochu „osladit“ nepříjemné chvilky malování v malých prostorech, zní jasně: nalijte do mističky vanilkovou esenci a dejte ji poblíž kbelíku s barvou. Síla vanilky přebije i chemikálie v barvě.

Vyzkoušeli jsme kápnout pár kapek i do barvy a kýžený efekt se také dostavil, jen je třeba si pohlídat koncentraci. Silná vanilková esence má intenzivní hnědou barvu a mohla by vám „zašpinit“ zářivý světlý odstín. U tmavších barev to nevadí (zkoušeli jsme to s úspěchem na sytě růžové, červené, světle zelené a modré).

3. Chraňte si ruku

Foto: Greta Blumajerová

Řeknete si, takový jednoduchý trik, ale ve skutečnosti opravdu zjednoduší přípravy před malováním Foto: Greta Blumajerová

Kdo dlouze olepoval hrany malířskou páskou ví, že to není žádná legrace. Kotouč pásky je neposedný a neustále vyklouzává z ruky. Máme na to elegantní řešení: najděte staré ponožky, ustřihněte z jedné z nich vrchní část nad patou a navlékněte si ji na ruku. Na tento měkký „náramek“ navlékněte kotouč s páskou. Už vám nevyklouzne a zároveň nebude odírat na zápěstí.

4. Při natírání

Foto: Greta Blumajerová

Na menší plochy stačí umístit doprostřed plechovky gumičku Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pokud se chystáte natírat větší plochy, radši investujte čas do instalace trvanlivějšího drátu Foto: Greta Blumajerová

Nejen válečkem se maluje. Někdy potřebujete menší plochy natřít štětcem, a aby vám z něj nekapala barva, můžete ho otírat o hranu plechovky. Lepší ale bude instalovat speciální vychytávku doprostřed plechovky. Může to být gumička (raději několik), ovšem při delším používání se může protrhnout. Trvanlivější je drát, který natáhnete napříč plechovkou a upevníte po stranách. Ideálně se k tomu hodí třeba staré ramínko z čistírny.

5. Aviváž má mnohostranné použití

Foto: Greta Blumajerová

Koncentrovanou aviváž můžete klidně 1 : 1 naředit vodou Foto: Greta Blumajerová

Před časem jsme vám ukazovali, jak můžete obyčejnou aviváž použít v domácnosti a dnes přidáváme další tip. Stejně jako nadýchá látky, umí dodat ztracenou pružnost i štětcům. Aviváž dovede uvolnit starý nános barvy i zjemnit štětiny štětců. Nechte je v ní ponořené klidně přes noc.

6. Další štětcová

Foto: Greta Blumajerová

Víčko od krabičky se sýrem může ulehčit práci, když jej správně proříznete Foto: Greta Blumajerová

Při natírání je nejvíc nepříjemné odkapávání barvy na zem. Mnohdy něco ukápne, i když dobře otřete štětec. Zabránit tomu můžete tak, že víčko od plastové krabičky opatříte patřičným otvorem a štětci uděláte slušivou sukýnku.

7. Nakonec ještě umýt…

Foto: Greta Blumajerová

Olejová masáž pokožce rukou jen prospěje a ještě je důkladně vyčistíte od barev Foto: Greta Blumajerová

Málokdo je zvyklý na gumové rukavice, takže většinou po malování a natírání řešíte problém barevných rukou. Jasně, za pár dní a několikerým mytím barva sleze i tak, ale chcete-li mít během chvilky ruce jako ze škatulky, vezměte na to olej. Obyčejný rostlinný postačí, ovšem díky kokosovému bude čištění rukou přímo obřad. Kápněte trochu na vatový tampon nebo přímo do dlaní a jemně třete (můžete si pomoci i vatovým tamponem). Nakonec mastnotu smyjte vlažnou vodou.

Vzpomeňte si na naše triky, až budete chystat malování!

Reklama

Související témata:

Načítám