Hlavní obsah

Před klíšťaty se chráníme stále málo

Foto: Pozor klíště

Foto: Pozor klíště

V roce 2017 bylo v České republice hlášeno 687 onemocnění klíšťovou encefalitidou, tj. o 122 onemocnění více, než tomu bylo v roce 2016. Ke zvyšujícímu se počtu nemocných tímto vážným infekčním onemocněním může přispívat i nízká proočkovanost populace České republiky.

Článek

Relativně mírné zimy, kdy teploty pod bod mrazu klesnou jen na pár dní, a vlhké jaro a podzim vytváří optimální podmínky pro rozmnožování a aktivitu klíšťat. To se následně odráží i v množství osob, které se nakazí klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou.

Co byste měli vědět:

  • přenašeči infekce se vyskytují ve všech krajích ČR, jsou v přírodě, městské zeleni i v zahradách -
  • před onemocněním není přirozeně chráněná žádná věková skupina obyvatel, ohrožený je každý člověk pohybující se v přírodě -
  • nejúčinnější prevencí je očkování -
Foto: Pozor klíště

Foto: Pozor klíště

Koho klíšťata nejvíc ohrožují

Klíšťata nejčastěji přenášejí lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění, které je léčitelné antibiotiky. Klíšťová encefalitida je virová nákaza a účinná specifická léčba u ní stále není k dispozici, antibiotika na virus žádný efekt nemají. Terapie se zaměřuje pouze na mírnění příznaků probíhající infekce a s nákazou si musí poradit organismus sám vlastními silami. Infekce zasahuje centrální nervový systém a může vést k trvalé invaliditě nebo způsobit úmrtí.

„Infikovaná klíšťata se vyskytují v lesích, ale i v městských parcích či na zahrádkách rodinných domů, chat a chalup. Riziko setkání s infikovaným klíštětem tak hrozí při běžných aktivitách, jako je zahradničení, venčení psa, houbaření, při odpočinku v parku, ale i při sportech provozovaných venku či v přírodě,“ vysvětluje docent MUDr. Rastislav Maďar. Nejúčinnější prevencí je očkování, které pomáhá před onemocněním chránit.

Poslední průzkum ukazuje, že Češi si jsou sice rizika klíšťové encefalitidy vědomi, ale s proočkovaností samotnou je to již horší: nejvíce zodpovědní jsou lidé ve věku 18–24 let, kde je očkovaných 36 lidí ze sta, a po nich následují děti a dospívající do 19 let s 29 procenty proočkovanosti. Naopak nejméně očkovaných je ve věku 55–64 let, kdy se proti klíšťové encefalitidě aktivně chrání jen 15 procent populace. „Přitom právě u starších pacientů bývají následky onemocnění nejhorší, včetně fatálních případů,“ upozorňuje lékař.

Foto: Pozor klíště

Foto: Pozor klíště

Jak se nechat naočkovat

Klíšťata jsou aktivní po dobu všech jarních, letních a podzimních měsíců. „Očkování je možné po celý rok, nejsou měsíce, kdy by nemělo účinek či by bylo zbytečné,“ dodává docent Maďar. Aktuální výši příspěvků zdravotních pojišťoven najdete na www.pozorkliste.cz.

Očkování proti klíšťové encefalitidě

  • vakcinace je možná po celý rok -
  • očkovat se mohou děti od 1 roku i dospělí všech věkových skupin -
  • základní vakcinace je ve třech dávkách, ochrana nastupuje už po druhé dávce -
  • následné přeočkování se aplikuje po třech až pěti letech -
  • na očkování přispívají zdravotní pojišťovny, čerpat můžete až 1500 korun ročně -

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě: FSME-IMMUN 0,5 ml a FSME-IMMUN 0,25 ml. Výdej léčivých přípravků (vakcín) je vázán na lékařský předpis. Vakcína FSME-IMMUN nechrání 100 % očkovaných. Přečtěte si, prosím, pečlivě příbalovou informaci.

FSM-2018.01.062

Reklama

Načítám