Hlavní obsah

Zahrada nezahálí ani v prosinci. Jaké práce na vás čekají?

Foto: V J Matthew, Shutterstock.com

Foto: V J Matthew, Shutterstock.com

Reklama

Chybí vám v předvánočním shonu čerstvý vzduch a máte dost vysedávání v teple, pečení cukroví a plánování svátků? Vymluvte se na zahradu. I v prosinci vás ráda uvidí. Sklízejte zeleninu, přikrývejte choulostivky, ryjte.

Článek

Není pravda, že záhony musejí s prvním mrazíkem usnout. Zkušení zahradníci a zahradnice vědí, že práce nikdy nekončí. Neváhejte si proto nasadit čepici, vzít si pevné a teplé pracovní rukavice a vydat se ven.

Zeleninová zahrada: skliďte a zryjte

Začneme u zeleniny. Možná jste na záhonech schválně „zapomněli“ poslední druhy, jež dobře snášejí i mrazíky, a proto máte stále co sklízet. Čekat na vás tedy mohou listy celeru, naťová petržel, odolné druhy listového salátu, pažitka, růžičková kapusta, čínské zelí, letní pór nebo poslední listy špenátu.

A jestli vám chybí vysévání, zajděte si pro truhlíky, naplňte je kompostovanou zeminou a vysévejte bylinky, které budete sklízet za pár týdnů: například kopr, řeřichu a kerblík. Přidat můžete i hrášek nebo sóju. Až vysejete, odneste truhlíky do tepla a postavte je třeba na parapet.

Foto: Elena Mokhova, Shutterstock.com

I během adventu můžete sklízet i set. Něco na zahradě, něco uvnitř domuFoto: Elena Mokhova, Shutterstock.com

Nestihli jste zrýt záhony a zem ještě není zmrzlá? Dokončete práce nyní. Zeminu můžete obohatit kompostem nebo hnojem, který se přes zimu rozloží. Když topíte čistě jen dřevem, přidávejte popel přímo na záhony, obsahuje totiž důležité živiny (vápník, draslík, fosfor a hořčík).

Také zkontrolujte, zda jsou zimomřivé rostliny, například bylinky, dobře přikryté, případně k nim nahrňte zeminu a zakryjte je listím a chvojím.

Ovocná zahrada: pryč se starými listy

Nahromadilo se pod stromy listí, které jste nestihli shrabat? Pusťte se do toho. Všimněte si, zda nějaké listy nezůstaly na větvičkách – a pokud ano, odstraňte je. Mohou totiž sloužit jako úkryt pro škůdce. Ze stejného důvodu vyhoďte i seschlé nebo mrazem přešlé plody.

Postupně můžete začít omlazovat ovocné keře, například rybíz a angrešt. Lze také prořezávat jabloně nebo hrušně, a to hlavně starší stromy. Vysadili jste nové stromky, které se neuchytly? Zlikvidujte je.

Občas nahlédněte i do zásob, jestli je uskladněné ovoce v pořádku. Nahnilá jablka a hrušky nemilosrdně vyhazujte, aby nenakazily další plody.

Foto: Zbigniew Guzowski, Shutterstock.com

Je čas prořezat starší ovocné stromyFoto: Zbigniew Guzowski, Shutterstock.com

Okrasná zahrada: ukliďte a zalijte

Máte-li na zahradě kout jen pro okrasu, věnujte náležitou pozornost i jemu. Okrasná zahrada, zvlášť zasněžená, může být sama o sobě nádherná. Červené plody hlohu nebo cesmíny a oranžové kuličky rakytníku poslouží i jako vítaná ozdoba vánočního stolu.

Kromě krásy na vás čeká práce. Když napadne vysoká vrstva sněhu, setřeste ji z keřů – jinak se mohou polámat. A když nemrzne a neprší, okrasné dřeviny raději zalévejte, aby netrpěly suchem. Keříky a stromky na nechráněných místech opatřete zábranami proti krutému severáku.

I ozdobnou zahrádku vyčistěte od nánosů listů nebo větviček. Listí lze kompostovat nebo ho použít jako ochranu pro choulostivé rostliny. Zakrýt jím můžete například nově vysazené cibuloviny nebo zimomřivé trvalky. V tom skvěle poslouží i sníh – čerstvě napadaný nahrňte do záhonů, ochrání je před mrazem a navíc dodá vláhu.

A na závěr jedna pranostika: Je-li prosinec deštivý a mírný, není třeba se kruté zimy bát. Co děláte na zahradě právě teď vy?

Reklama

Související témata:

Načítám