Hlavní obsah

Zpověď 6 žen: Takhle nám těhotenství změnilo těla!

Foto: thinkstock

Mateřství je krásné, ale počítejte s tím, že vaše tělo se může dost změnitFoto: thinkstock

Reklama

Těhotenství, porod, kojení. Všude se píše o tom, jak jde o nejkrásnější období v životě ženy, jak je mateřství úžasný dar, ale málokde se dočtete, jak moc se vaše tělo může změnit. Britský deník Daily Mail přinesl zpověď šesti statečných žen, které se nestyděly a otevřeně ukázaly, jakou daň si možnost být matkou vybrala na jejich tělech.

Článek

Jen málokterá žena nepočítá s tím, že by se na jejím těle těhotenství, porod a následné kojení nějak neprojevilo. Ale občas je to horší, než čekaly. A samozřejmě někdy jde dokonce i o změny k lepšímu. Tak jako u těchto šesti Britek.

Natalie: Po těhotenství jí zůstaly obří strie!

Natalie Edmonds (26) váží 77,5 kg a nosí velikost 42. Má 1,5 rok starého syna Elliotta:

„První jizvičky jsem si všimla tak ve čtvrtém měsíci, a pak se v podstatě každý týden objevila nějaká nová. Říkala jsem si, že dokud jsou nízko pod pupíkem, o nic nejde, protože je lehce schovám. Bohužel jsem syna tři týdny přenášela, moje břicho se ještě giganticky zvětšilo a strie se rozšířily až k hrudníku. I moje porodní asistentka byla v šoku, prý to jsou nejhorší strie, které kdy viděla.

Po narození Elliotta mě naprosto přešla chuť k jídlu a během tří týdnů jsem zhubla 19 kilogramů. Takže nejen, že jsem měla břicho plné strií a přišla jsem o veškerou svalovou hmotu v oblasti břicha, ale kvůli náhlému úbytku váhy se mi objevily strie i na pažích a ňadrech.

Moje matka, která nosí velikost 36, říká, že moje strie jsou děsivé, ale pro mě je to známka a důkaz toho, kdo jsem a čím si moje tělo prošlo. Může to znít divně, ale jsem vlastně zklamaná, že mi jizvičky zbledly a jsou méně vidět. Když byly rudé a hodně viditelné, připadala jsem si jak tygří matka. Lze říct, že jsem se svým tělem spokojená, i když vím, že moje břicho už nebude nikdy vypadat jako dřív.“

Tip redakce:Těhotenství má na ženské tělo velký vliv a způsobuje řadu změn. Více se o tom dočtete v článku Jak ženu změní těhotenství a porod?.

Aimee: Nová realita? Vykojená prsa!

Aimee Marshall (22) váží 57 kg a nosí velikost 36 až 38 . Má devítiměsíční dceru Eadie:

„Než jsem otěhotněla, nosila jsem velikost 34, ale měla jsem docela velká prsa. Byla jsem na svůj krásný dekolt tak pyšná! V těhotenství jsem přibrala jen něco přes šest kilogramů.

Eadie přišla na svět císařským řezem o čtyři týdny dřív, nemohla být hned u mě a já jí musela odstříkávat mléko. Nešlo mi to, prsa se mi ztrojnásobila, a nakonec jsem skončila s šílenou mastitidou. Moje prsa měla nazelenalou barvu a bolela tak, že jsem nemohla ani spát. Z nemocnice jsem odcházela s antibiotiky a za šest týdnů jsem definitivně přišla o mléko. V tu chvíli se moje prsa začala zmenšovat, smrskávat, ztratila veškerou pružnost a nyní vypadají jako dva prázdné vaky. Pořád mám pár kilogramů navíc, ještě mě trochu trápí jizva po císařském řezu, ale z čeho jsem opravdu nešťastná, jsou má prsa. Připadám si, jako bych přišla o kus sebe. Proto si teď šetřím na plastickou operaci.“

Jessica: V těhotenství zhubla!

Jessica Armstrong (20) váží 73 kg a nosí velikost 40. Má tříměsíční dceru Nevaya:

„Než jsem se stala matkou, vážila jsem přes 85 kilo a nosila jsem velikost 44. Pak jsem zjistila, že jsem těhotná a moje neutuchající chuť na všechna ta nezdravá a tučná jídla náhle zmizela. Jen během prvního trimestru jsem zhubnula šest kilogramů, a protože ani pak se moje žravost nevrátila, celkově jsem shodila během těhotenství úžasných třináct kilogramů. Bylo naprosto šokující, že když se dcera narodila, nosila jsem velikost 42 a poprvé v životě jsem cítila vlastní klíční kost. Za další dva týdny jsem ještě zhubla a musela si pořídit kompletně nový šatník. Tohle jsem od těhotenství vůbec nečekala, ale jsem velmi šťastná.“

Natalia: „Získala" veliká stehna a celulitidu

Natalia Russell (37) váží necelých 54 kg a nosí velikost 38 až 40. Má patnáctiměsíčního syna Riana:

„Když se ohlédnu zpět, tak před těhotenstvím jsem byla až moc hubená, ale moje nohy vypadaly o dost lépe než dnes. Vážila jsem asi 48 kilogramů, nosila velikost 36 a dvakrát týdně jsem cvičila. Během těhotenství jsem přibrala skoro 16 kilo a nejvíc kil se mi dalo do nohou a zadečku. Po porodu jsem byla nejdřív zdrcená z břicha, které vypadalo jako želé. Jak se ale začalo zmenšovat, viděla jsem, jak moc mi ztloustly nohy. Přesto jsem se snažila trávit spíš čas se synem, než abych šla cvičit.

Také se mi objevila celulitida, a i když jsem si nakoupila drahé krémy a kartáče, nepomohlo to. Přestože mám stále tři kila navrch, nemám pocit, že bych potřebovala zhubnout. Jen bych byla ráda, kdyby byly moje nohy pevnější a vytvarovanější. Břicho mám také povolené, ale nestresuju se. Jsem na své tělo pyšná. A jak říká můj partner, možná je moje tělo o něco větší, ale dalo nám našeho krásného syna.“

Rachel: Povolené břicho z ní prý udělalo ženu

Rachel Barker (30) váží přes 63 kg a nosí velikost 40 až 42. M á tři děti (5, 3 a jeden rok):

„Po prvním porodu mi zůstalo šest kilogramů navrch. Během druhého těhotenství jsem přibrala zhruba třináct kilogramů, ale horší bylo to, že jsem kvůli špatné poloze musela rodit císařským řezem. Už jen pohled na jizvu a stehy mě děsil. Kůže kolem jizvy byla fialová, bolelo to při sprchování, nemohla jsem ani pořádně chovat své dítě a v podstatě trvalo několik dalších týdnů, než jsem se zbavila všech omezení. Přesto jsem se po roce vrátila na svou původní váhu a velikost 40.

Jenže třetí těhotenství bylo mnohem těžší. Opět jsem přibrala asi 13 kilogramů, ale připadala jsem si mnohem větší a těžší. V pátém měsíci se objevily komplikace a já musela nakonec opět rodit císařským řezem.

Nyní po roce je moje jizva stále červená, mám strašně ochablé bříško, stehna mám silnější a zadek je také větší. Obecně si připadám sice méně atraktivní, ale zato mnohem víc ženštější, protože moje tělo toho hodně dokázalo."

Aoife: Žádná změna, díkybohu!

Aoife Johns (27) váží 55 kg a nosí velikost 36 až 38. M á 22měsíčního syna Ciana:

„Byla jsem mile překvapena tím, jak po porodu vypadá mé tělo. Během těhotenství jsem přibrala necelých 13 kilogramů. Když jsem se krátce po porodu v nemocnici sprchovala a podívala se na sebe do zrcadla, překvapilo mě povolené břicho, ale vlastně jsem to čekala mnohem horší. Na svou původní váhu jsem se dostala, když bylo synovi šest měsíců. Snažím se jíst zdravě, jednou týdně cvičím jógu a denně ujdu skoro 5 kilometrů. Asi mám méně svalové hmoty, ale ve výsledku si myslím, že mě těhotenství a porod příliš nezměnily. Jestli se na mě něco změnilo, jsou to jen drobnosti, kvůli kterým se nemá cenu trápit. Mohla bych víc cvičit, ale jsem se synem.“

Tip redakce:Těhotenství a porod ovlivní i váš sexuální život. Přečtěte si Zpověď 5 žen o tom, kdy se vrátily k milování.

Jak se po porodu změnilo tělo vám?

Reklama

Načítám