Hlavní obsah

Překvapte návštěvu vaječnými jednohubkami!

Foto: Petr Makovička

Vaječné jednohubky jsou skvělým doplňkem na svátečním stole

Máte rádi vejce? Pokud zrovna netrpíte vysokou hladinou cholesterolu, pak můžete vyzkoušet naše dnešní tipy na skvělé jednohubky. Kombinovat totiž můžete všechno – kaviár, meloun, ančovičky nebo třeba jen česnek.

Článek

Samozřejmě že připravit celé pohoštění jen z vajíčkových jednohubek by bylo příliš monotónní, ale vyzkoušet aspoň jeden z dnešních nápadů se určitě vyplatí! Který bude váš favorit?

Jednohubky s melounem cantaloupe

Na 10 jednohubek potřebujete: 5 natvrdo uvařených vajec, 100 g melounu cantaloupe (ale zkusit můžete i medový nebo třeba avokádo), 5 plátků žitného celozrnného chleba, 1 lžíci majolky nebo zakysané smetany, petrželku na dozdobení.

Foto: Petr Makovička

Jana použila meloun, ale fantazii se meze nekladou

Postup: Z plátků chleba vykrojte kolečka nebo je rozkrájejte na menší čtverečky. 50 g melounu rozmačkejte vidličkou na kaši, slijte přebytečnou vodu a smíchejte se lžící majolky nebo smetany a nasekanou petrželkou. Na chleba položte stejně velké tenké plátky melounu, na ně navrstvěte rozmačkaný meloun a na ten položte žloutkem dolů polovinu příčně rozkrojeného vajíčka. Jednohubku spojte párátkem nebo napichovátkem a dozdobte petrželkou.

Jednohubky s ančovičkou nebo kaviárem

Na 10 jednohubek potřebujete: 5 natvrdo uvařených vajec, sůl, pepř, lžíci zakysané smetany, 5 ančoviček nebo 2 lžičky kaviáru.

Foto: Petr Makovička

Kdo má rád výrazné chutě, toho určitě potěší tato Janina kombinace

Postup: Uvařená a vychladlá vejce rozkrojte příčně na poloviny a opatrně z nich vyndejte žloutky. Ty smíchejte se lžící zakysané smetany, solí a pepřem a naplňte je zpět do důlků v bílku. Nakonec půlky vajec dozdobte podélně přepůlenou ančovičkou nebo kupičkou kaviáru.

Vyzkoušet můžete také vajíčka plněná hořčičnou směsí od Michala. Recept najdete v článku Souboj receptů: Hořčičné dobroty.

Pomazánka s česnekem

Na 20–25 jednohubek potřebujete: 100 g másla, 4 natvrdo uvařená vejce, 3 stroužky česneku, 1 lžíci majolky nebo mléka, sůl a tmavou bagetku nebo celozrnný chléb.

Foto: Petr Makovička

Pikantní jednohubky by na stole neměly chybět

Postup: Uvařená vajíčka oloupejte a rozkrojte. Žloutky utřete s povoleným máslem a majolkou nebo mlékem, pak přidejte na kousky nasekané bílky, utřený česnek a sůl. Pomazánku nanášejte do kupiček na kousky chleba nebo tmavé bagety a dozdobte petrželkou nebo mini chilli papričkou. Do pomazánky můžete přidat také najemno nasekané kapary.

Vajíčkové muchomůrky

Na 3 porce potřebujete: 3 vejce uvařená natvrdo, 3 menší rajčata a 1 lžičku majolky nebo bílého jogurtu.

Foto: Petr Makovička

Pro vášnivé houbaře je tato kombinace jako stvořená

Postup: V tomto případě se jedná spíš o vtipné servírování vajíčka než o jednohubky a předem přiznávám, že nápad nepochází z mojí hlavy. Uvařená vejce oloupejte a širší část seřízněte tak, aby vajíčko stálo. Rajčata rozřízněte  příčně napůl a spodní polovinu (tu bez stopky) vydlabejte. Rajčatový „klobouk“ nasaďte na vajíčkovou „nohu“, z majolky nebo bílého jogurtu vytvořte na klobouku puntíky a je hotovo.

Máte chuť na vajíčka a přitom byste si dali pořádné teplé jídlo? Vyzkoušejte Tři recepty z vařených vajec.

Je nějaké jídlo nebo pochutina, s jehož přípravou si nevíte rady, nebo hledáte inspiraci na nějaké téma? Napište mi na jana.ch@prozeny.cz!

ynezorPumanzeSaNyknalC