Hlavní obsah

Přepere zánět močáku, chřipku i mykózy aneb Zázrak v kapkách

Foto: Misha Beliy, Shutterstock.com

Foto: Misha Beliy, Shutterstock.com

Reklama

Grapefruit se u mnoha lidí netěší zrovna velké oblibě – špatně se loupe a chutná nahořkle. Dobrá zpráva je, že se jeho skvělé zdravotní benefity dají čerpat i jinak: užíváním extraktu z jadérek. Ta mají navíc větší koncentraci antibakteriálních látek než dužina.

Článek

O pozitivních účincích grepu je toho známo poměrně dost – vysoký obsah vitaminů C, B1 a dalších látek asi nikoho nepřekvapí. Dužina však není ani zdaleka takovým pokladem jako grepová jádra. Vyrábí se z nich extrakt, který je multifunkčním zdravotním pomocníkem: působí jako přírodní antibiotikum, pomáhá při léčbě zánětů močových cest, mykóz a dalších onemocnění.

Šetrné přírodní antibiotikum

Je to zejména velké množství cenných bioflavonoidů, sterolů a kyseliny kávové a skořicové, co dělá z extraktu z grepových jader účinné antibiotikum. Všechny tyto látky mají silné antivirové, antimikrobiální a protiplísňové účinky a na rozdíl od antibiotik v podobě léků nerozházejí trávení, protože jsou velmi šetrné k střevní mikroflóře.

Extrakt z grepových jader se nicméně neprodává jako léčivo, ale jako doplněk stravy, a proto je vhodné jeho užívání vždy konzultovat s lékařem. I přes vysokou účinnost nejde o samospásný prostředek, který vás zbaví všech problémů.

Užívá se zevně i vnitřně

Extrakt je vhodný pro vnitřní i zevní užití. Při potížích se několikrát denně pije pár kapek rozpuštěných v tekutině, nebo se jím, také ve zředěné podobě, potírají postižená místa – například pupínky či části těla zasažené plísněmi. Při aftách nebo zánětech dásní se extrakt kloktá. Z preventivních důvodů je možné přípravek používat i dlouhodobě. Doporučené dávkování najdete na obalu konkrétního výrobku.

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Grapefruit je velice zdravé ovoce a jeho největším pokladem jsou jádraFoto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Silný antioxidant

Často se uvádí, že extrakt je coby antioxidant 20krát účinnější než vitamin C, a dokonce 50krát silnější než vitamin E. „Extrakt z grepových jader doporučuji ve své praxi velice často a mám s ním výborné zkušenosti. Obsahuje vitaminy, minerály a přírodní látky s antioxidačními účinky, které silně ovlivňují funkci imunitního systému. Lze jej použít i při zvýšeném vypětí, oslabení organismu a vyčerpání. V domácí lékárničce by určitě neměl chybět,“ říká lékařka Lucie Tomíčková z centra Pro Život v Rovnováze.

Zabiják kvasinek

Výhodou je zejména mnohostrannost extraktu – účinkuje proti stovkám různých druhů bakterií, plísní i virů a také proti řadě parazitů. Zlepšení stavu lze očekávat například v těchto případech:

  • plísňová onemocnění neboli mykózy
  • nejrůznější záněty, včetně zánětů močových cest a gynekologických infekcí
  • žaludeční vředy, střevní infekce a další trávicí obtíže
  • záněty dásní a afty
  • napadení zlatým stafylokokem
  • nachlazení, chřipka, bolesti v krku a infekce horních cest dýchacích

Za řadou zmíněných problémů stojí mnohdy kvasinky a právě ty extrakt pomáhá hubit. „Vzhledem k množství přijatého cukru v naší stravě má téměř každý v těle nerovnováhu střevní mikroflóry. Kvasinky jsou pomnožené a způsobují mnoho obtíží. Dá se jich zbavit vyhladověním, tedy speciálním opatřením ve stravování – zejména omezením cukrů a bílé mouky – v kombinaci s protikvasinkovými přípravky, jako je například extrakt z grepových jadérek,“ uvádí odbornice na výživu Soňa Vybíralová.

Pozor na interakce s léky

Pro extrakty, které se prodávají buď v tekuté, nebo práškové podobě, se často používá mezinárodní označení GSE (Grapefruit Seed Extract) a při nákupu si dávejte dobrý pozor na koncentraci. „Extrakt z grepových jader má až neuvěřitelně kladné účinky na zdraví, ale je důležité si z nabídky produktů vybrat ty koncentrovanější – alespoň šedesátiprocentní,“ radí Soňa Vybíralová.

Vyhnout by se mu měli lidé s alergickými reakcemi na citrusové plody a opatrně také při užívání léků. Grep má totiž schopnost ovlivnit hladinu některých léčiv v krvi, a to zejména těch na snížení krevního tlaku či cholesterolu. Možné interakce by měly být uvedené v příbalovém letáku nebo se poraďte s odborníkem.

Jíte grepy?

Reklama

Načítám