Hlavní obsah

Vědci potvrdili: Manželství z vás udělá lepšího člověka. Souhlasíte?

Foto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Foto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželství z vás udělá lepšího člověka! A je to vědecky dokázané. Vědci totiž zjistili, že v manželství se výrazně posilují dvě velmi dobré vlastnosti či životní dovednosti: sebeovládání a schopnost odpouštět.

Článek

O tom, jak vás manželství promění, koluje spousta vtipů. A většinou se v nich mluví o změnách, které rozhodně nejsou pozitivní. Vědci ale nyní přišli s tím, že ke změnám sice dochází, ale především k těm dobrým.

Dvě základní schopnosti

Vědci z nizozemské univerzity v Tilburgu zkoumali 199 novomanželských párů po dobu čtyř let. Každý rok jim položili sérii otázek, s jejichž pomocí zkoumali, zda se lidé v partnerství nějak osobnostně změnili.

A ukázalo se, že s každým rokem u nich sílila schopnost odpouštět a také se výrazně zlepšili v oblasti sebeovládání. Koneckonců je to logické, jde o dvě věci, které v manželství v podstatě denně trénujete.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Manželství představuje každodenní trénink sebeovládání a empatieFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

A také jde o dovednosti, díky nimž manželský svazek vzkvétá, je pohodový a spokojený. A vůbec celý život je lepší. „Díky sebeovládání se lidem daří ve všech oblastech života, nejen v těch milostných. Umění odpouštět pak posiluje nejen vztah, ale i vaše osobní psychické a fyzické zdraví,“ říká Tila Pronk, vedoucí studie, kterou zveřejnil americký Journal of Social and Personal Relationships (Časopis pro sociální a osobní vztahy).

Je toho ale víc

Odpouštění a sebeovládání jsou nejspíš dvě zásadní vlastnosti či dovednosti, které v manželství natrénujete a zlepšíte. Není to ale rozhodně všechno, soužití s partnerem vás toho naučí mnohem víc. A všechno jsou to schopnosti, které se nehodí jen pro manželství, ale celkově – uplatníte je i v oblasti práce, kamarádských vztahů a podobně.

  • Trpělivost - Každý je jiný, a tak ani vaše životní tempo se s tím partnerovým nemůže úplně shodovat. V něčem jste akční vy, v něčem jiném zase on. Vy chcete něco hned, váš protějšek však potřebuje víc času. A musíte umět na sebe počkat. „Je důležité být trpělivý, nespěchat, netlačit, respektovat partnerovo tempo. I na toto přichází v průběhu manželství mnoho párů,“ tvrdí terapeutka osobního rozvoje Klára Gelnarová.
  • Komunikace - Pokud má vztah fungovat, musíte spolu mluvit. A pro řadu lidí je komunikace něco, čemu se pomalu učí až se svým protějškem. „Je potřeba se naučit mluvit o všem otevřeně. O tom, co vás tíží, rozčiluje, z čeho jste smutní, co vám dělá radost, co vám pomáhá. Učíte se říkat si o své potřeby,“ vysvětluje Klára Gelnarová. A to se hodí třeba i v práci, nemyslíte?
  • Schopnost vytvářet kompromisy - Jak se říká, každý chvilku tahá pilku. A v manželství jsou kompromisy důležité. Zpočátku se vám možná nevytvářejí snadno, ale časem se to naučíte. A život je pak mnohem snazší a příjemnější.
  • Empatie - Čím déle spolu jste, tím lépe se umíte vzájemně „přečíst“. Ale i to jste se učili. Aniž byste si to uvědomovali, četli jste z partnerových gest, tónu hlasu či pohybů, abyste ho pochopili, rozuměli, proč se chová tak, jak se chová. A po čase se automaticky takto snažíte pochopit i své kamarády, kolegy a známé.
  • Týmový duch - Už nejste jen vy sami, jste dva. Na všechno – na radosti i starosti. Je to příjemné, dává vám to pocit bezpečí, ale je to i závazek, zodpovědnost. Musíte se naučit být týmovým hráčem. A to se vždycky hodí!

Myslíte, že to tak opravdu je? Nebo vás manželství změnilo jinak?

Načítám