Hlavní obsah

Jak ustát dlouholeté manželství? Tahle klišé si zakažte!

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva lidé, co spolu žijí třeba dvacet let, něco vybudovali, překonali nejrůznější trable. Úžasné a obdivuhodné. To se o letitých vztazích říká. Jenže slýchat můžete i mnohem sarkastičtější poznámky. Ty ale nejsou (a neměly by být) pravdivé.

Článek

Koneckonců si to lidé slibují už na svatbě. V dobrém, i zlém, dokud nás smrt nerozdělí. Přesto když to někdo doopravdy zvládne a neskončí po prvních deseti letech u rozvodového soudu, slýchá, nebo dokonce sám z pusy vypouští věci, které by neměly mít s realitou nic společného. Jinak ten vztah za moc nestojí.

Které to jsou? Tohle je pět nejčastějších.

1. Nevěra? Po těch letech se není čemu divit!

Skoro to vypadá, jakoby nevěra po určitém počtu společně odžitých let, byla v pořádku. Jakoby měl každý právo si po letech trochu zaskotačit jinde.

Tahle věta vlastně v překladu znamená, že není možné si vystačit s jedním partnerem celý život, že je v pořádku tu každodenní letitou nudu oživit v cizí posteli, a kdo se tomu diví, je blázen.

Ale skuteční partneři si nezahýbají, ani po deseti, dvaceti nebo třiceti letech. Možná je to občas napadne, líbí se jim někdo jiný, vzruší je představa, že by měli sex s někým jiným. Možná na chvíli zatouží po tom novém, neokoukaném a nebezpečném. Jenže pokud partnera opravdu milují a jejich vztah je zdravý a stojí na pevných základech, myšlenky v činy nepřemění. Ví totiž, že tu skutečnou hodnotu už spoustu let mají a přijít o všechno kvůli chvilkovému potěšení by byla hloupost.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Nevěra není ani normální, ani v pořádku. A délka vašeho vztahu na tom nic neměníFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

2. Povídat si? O čem? Vždyť už jsme si všechno řekli

Řada párů sklouzne po letech do jakéhosi provozního módu a jejich hovory se točí pouze kolem dětí, domácnosti, pracovních povinností, financí a podobně.

Ale ani kdybyste spolu žili tisíc let, neměla by vám dojít jiná, třeba úplně banální témata, o nichž si večer můžete povídat. I po dvaceti letech by vás mělo zajímat, jak se měl ten druhý v práci, co hezkého viděl, kdo ho naštval, kam by chtěl jet na dovolenou, na jaký film byste si mohli zajít do kina a podobně.

3. Vášeň po dvaceti letech? Ale prosím tě, nebuď snílek!

Tak samozřejmě nelze čekat, že po desítkách společných let vás bude při pohledu na partnera šimrat v podbřišku, jako když jste měli první rande. Nikdo ani neočekává, že se budete milovat třikrát denně a kdykoli to bude možné, budete ze sebe vášnivě strhávat oblečení.

V dlouholetém vztahu frekvence sexuálních hrátek klesá, ale kvalita se nemění (leckdy se dokonce léty zlepšuje). Sex by vás spolu prostě měl stále bavit, měli byste si ho oba umět užít. Vášeň neumírá, jen není tak častá, chtělo by se říct.

A pokud máte pocit, že to v posteli nestojí za nic? Něco je špatně. Buď máte nějaký nevyřešený vztahový problém, nebo se nesnažíte. Celý vztah i milostný život totiž vyžaduje péči a snahu o udržení jeho kvality. Mnohdy postačí jen čas od času vyzkoušet něco nového, trochu si zaexperimentovat, pořídit si třeba nějakou sexuální hračku nebo sexy prádlo.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Umět se vzájemně rozesmát, udělat si radost, to je součást i vztahů, které trvají desítky letFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

4. Tsss. Po těch letech už mě ničím nepřekvapí

Po společně strávených desítkách let se samozřejmě velmi dobře znáte. Víte, jak na co reagujete, co máte rádi, co vás naopak rozčílí. V tomto směru vás opravdu máloco překvapí a bývá to příjemné. Díky tomu prožíváte jakýsi vztahový komfort, máte pocit bezpečí a jistoty.

Ale rezignovat na vše ostatní? Chyba! Umět se vzájemně překvapit třeba malou pozorností, neplánovanou dobrou večeří při svíčkách, výletem či nějakým vtípkem, který vaši polovičku opravdu rozesměje? To byste měli umět třeba i po sto letech!

5. Rozvod? To už teď nemá cenu

Stává se, že si lidé po letech přestanou rozumět, jejich cesty se rozejdou, každý začne od života chtít něco jiného. Je to smutné, ale bohužel je to realita. Že je ale na rozvod, nový vztah, novou lásku, životní spokojenost pozdě, byste nikdy neměli říkat.

Každý má totiž právo být šťastný. A to bez ohledu na to, kolik mu je let, a kolik let strávil v manželství. Přežívat v něčem, co nefunguje a neuspokojuje vás, je jen trápení!

Žijete v dlouholetém vztahu? Platí na vás některý z bodů?

Související témata:

Načítám